logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Scenic 2000 1.6 16v - dziwny dźwięk na zimnym silniku, nierówne obroty

Kamste55 09 Sty 2017 20:39 1650 5
REKLAMA
  • #1 16186828
    Kamste55
    Poziom 9  
    Siemanko Panowie i Panie! Pisze do Was w sprawie mojego auta, które po odpaleniu na zimnym silniku, wydaje dziwny dzwięk z komory silnika. Słychać jakby się coś tarło o siebie i próbowało zgrzytać. Dodam, że mam już drugiego takiego scenika i w drugim dzieje się to samo. Czy jest to jakaś wada fabryczna, czy też np. kończąca się głowica? Gdy auto się delikatnie rozgrzeje, dzwięk ustaje i silnik pracuje normalnie... Druga sprawa, to strasznie nierówne obroty silnika, to samo miałem w poprzednim. Co doradzacie żeby sprawdzić? Przepustnica, silniczek krokowy? Elektryk pod komputerem znalazł błędy na silniczku krokowym, skasował je, ale żadnej różnicy. Trzecia i ostatnia sprawa, to zwarcie na tylnej wycieraczce. Wycieraczka nie działa, prąd dochodzi bo sprawdzałem, ale co dalej to nie wiem. Podpiąłem 2 inne silniczki, ale żadnej reakcji i momentalny brak prądu w akumulatorze. Sprawdziłem przewody w całej klapie i nic podejrzanego nie znalazłem. Za wszystkie podpowiedzi z góry dziękuję!
  • REKLAMA
  • #2 16187218
    mod22
    Poziom 28  
    Ocena: 312
    Co do dźwięku to nagraj go i wrzuć do posłuchania.
  • REKLAMA
  • #3 16187312
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 16187447
    marek49ae
    Poziom 24  
    Ocena: 253
    Bieda z nędzą napisał:
    bądź brak oleju w skrzyni
    Znając uszczelnienia wybieraka w tej skrzyni to pewnie tylko parę kropel pozostało.
  • REKLAMA
  • #5 16189784
    Kamste55
    Poziom 9  
    Dzisiaj sprawdziłem przyczynę dziwnych głosów. Po wciśnięciu sprzęgła na zimnym silniku, dźwięk ustaje. I zapomniałem jeszcze dodać, że przy zimnym silniku, z oporem wchodzi jedynka i dwójka. A gdy już jadę, to praktycznie jest niemożliwe, aby wrzucić z dwójki na jedynkę. To samo miałem w poprzednim i już mnie to denerwuje. A powiedzcie mi, czy są gdzieś przekaźniki od tylnej wycieraczki? Bo gniazdo bezpiecznikow ma ślepą dziurę przypisana do owej wycieraczki
  • #6 16189841
    moto-kord
    Poziom 28  
    Ocena: 502
    Bieda z nędzą napisał:
    bądź brak oleju w skrzyni.

Uzupełnij olej w skrzyni biegów zobacz czy dziwne dzwięki znikną (łożyska
    na wałku sprzęgłowym) nie mylić z oporowym.Jeśli będzie dobrze zlikwiduj
    wycieki.Jeśli nie to szukaj skrzyni albo naprawa.
REKLAMA