Witam,
Na wstępie proszę o wyrozumiałość jeżeli uznacie, że temat już był poruszany. Owszem przeszukałem forum, ale na temat mojego modelu nie doszukałem się informacji.
Mam piekarnik firmy TEKA
model HM-835.1
typ: 7NB01Q111
nr seryjny: 1214009230100026
Od jakiegoś czasu jest problem z ustawieniem zegara po wyłączeniu i włączeniu zasilania. Niestety w mojej lokalizacji często tak się dzieje.
Klawisze w panelu sterowania nie działają, brak jakiejkolwiek reakcji. Klawisze można wyjąć i próbowałem bezpośrednio za pomocą cienkich wkrętaków to ustawić, ale też bez efektu.
Do ustawienia zegara należy jednocześnie wcisnąć dwa skrajne przyciski od lewej strony i odpowiednio + lub -.
Z opinii autoryzowanego serwisu firmy TEKA wynika, że przyczyną jest uszkodzony zegar, ale jest to część już niedostępna i temat przegrany. W serwisie centralnym niby też to potwierdzili.
W tym przypadku nie ma klasycznego termostatu tylko w piekarniku jest wmontowany czujnik temperatury i wszystko idzie przez płytę "główną" do potencjometru sterowania temperaturą.
Stąd pytanie moje o pomoc czy idzie jakoś obejść zegar. Przeszukałem trochę forum i niekiedy macie swoje sprawdzone patenty naprawy.
Pytanie czy może ktoś już może rozpracował ten konkretny model??
Może ktoś poleci jakiś sprawdzony dobry serwis AGD w okolicach Poznania, Szamotuł, Obornik Wlkp. Jeden serwis już na to patrzył, ale się poddał.
Jeżeli będą potrzebne zdjęcia połączeń przewodów to zrobimy i załączymy.
Z góry wielkie dzięki za pomoc i odzew.
Pozdrawiam,
Darek