logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 8 - które procesy mogę wyłączyć, aby zmniejszyć zużycie RAM?

sienix 14 Sty 2017 22:07 711 9
REKLAMA
  • #1 16199944
    sienix
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Windows 8 i jest duże zużycie RAMU (prawie połowa!) w stanie spoczynku. Co mogę wyłączyć na stałe by komputer(laptop) nie pobierał tyle RAMU.
    W załączniku przesyłam listę usług z mojego laptopa.
    Załączniki:
    • Windows 8 - które procesy mogę wyłączyć, aby zmniejszyć zużycie RAM? 7.png (104.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows 8 - które procesy mogę wyłączyć, aby zmniejszyć zużycie RAM? 6.png (107.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows 8 - które procesy mogę wyłączyć, aby zmniejszyć zużycie RAM? 5.png (108.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows 8 - które procesy mogę wyłączyć, aby zmniejszyć zużycie RAM? 4.png (103.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows 8 - które procesy mogę wyłączyć, aby zmniejszyć zużycie RAM? 3.png (104.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows 8 - które procesy mogę wyłączyć, aby zmniejszyć zużycie RAM? 2.png (104.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows 8 - które procesy mogę wyłączyć, aby zmniejszyć zużycie RAM? 1.png (107.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16199966
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Zostaw uslugi w spokoju. To normalne, ze system korzysta z pamieci, tak ma byc.
  • REKLAMA
  • #3 16200052
    sienix
    Poziom 12  
    Wiem, że korzysta, ale nie tak dużo. 50% w stanie spoczynku? Nie mów, że to normalne.
  • REKLAMA
  • #5 16200293
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1100
    Np. tu: http://www.blackviper.com/service-configurati...ck-vipers-windows-8-1-service-configurations/ są podane propozycje odnoszące się do ustawień usług systemowych.

PS
    "Prawie połowa" z nie wiadomo ilu rzeczywiście jest niepokojącą informacją.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #6 16200752
    sienix
    Poziom 12  
    Matuzalem napisał:
    "Prawie połowa" z nie wiadomo ilu rzeczywiście jest niepokojącą informacją.

Przepraszam, mea culpa, mea maxima culpa, bo zapomniałem dopisać. 50% z 4 GB czyli w stanie spoczynku pobiera miedzy 1,8 a 2 GB RAMU! To to chyba nie jest normalne. Bo miałem kilka komputerów tylko, że z Windowsem 7 i tam wystarczyło wyłączyć jedną rzecz (którą tu wyłączyłem) i już zużycie spadło do normalnego poziomu, a tu nie chce.
  • REKLAMA
  • #7 16203216
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    sienix napisał:
    To to chyba nie jest normalne.

Jest.
  • #8 16204529
    sienix
    Poziom 12  
    Kasek21 napisał:
    Jest.

Ale chyba normalnym jest, że max 1 GB, ponieważ na wszystkich komputerach których miałem był to właśnie w granicach 1 GB i tyle. Oczywiście było więcej ale po wyłączeniu jednego procesu zmalało z 4GB do 1 GB.
  • #9 16204540
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Zamiescisz w koncu screen z PE?
  • #10 16205955
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    sienix napisał:
    ale po wyłączeniu jednego procesu zmalało z 4GB do 1 GB.
    A możesz napisać, cóż za wstrętny jeden proces, pochłaniał 3GB pamięci? Kilka usług mógłbyś wyłączyć, ale zapewniam Cię, że 2GB nie uwolnią, bo i tyle nie zużywają. To co nie potrzebne, system sam wyłącza jak widać. Z czym masz konkretnie kłopot? Drażni świadomość zużycia, czy wadliwe działanie?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysokim zużyciem RAM w systemie Windows 8, które wynosi około 50% w stanie spoczynku, co przekłada się na 1,8 do 2 GB z 4 GB dostępnej pamięci. W odpowiedziach podkreślono, że takie zużycie może być normalne, jednak użytkownik zauważa, że w porównaniu do Windows 7, gdzie po wyłączeniu jednego procesu zużycie spadało do 1 GB, w Windows 8 sytuacja jest inna. Użytkownicy sugerują, aby nie wyłączać usług systemowych bez potrzeby oraz wskazują na możliwość skorzystania z zasobów takich jak strona Black Viper, która oferuje konfiguracje usług systemowych. Pojawia się również prośba o przesłanie zrzutu ekranu z Process Explorer, aby lepiej zrozumieć, które procesy mogą być odpowiedzialne za wysokie zużycie pamięci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA