logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung RF711 - Wyłączanie się laptopa podczas testu DirectX 10 po czyszczeniu

amator74 17 Sty 2017 09:50 441 0
REKLAMA
  • #1 16205875
    amator74
    Poziom 1  
    Dzień dobry,

Wyczyściłem wentylację i wymieniłem pastę termoprzewodzącą, gdyż HWDmonitor wskazywał bardzo wysoką temperaturę CPU i GPU (powodowało to przycinanie wydajności w grach do poziomu nieakceptowalnego). Po tej czynności temperatury pięknie wróciły do normy. Zauważalny też był wzrost wydajności lapka. Jednak pojawił się inny problem - chwilę po uruchomieniu gry komputer się wyłączał. Również test wydajności windows (7) wyłączał komputer (dokładnie w momencie testu directx 10 texture load).

Przekopałem internet w poszukiwaniu rozwiązania i jedno z nich polegało na obniżeniu taktowania GPU i jego pamięci. Niestety u mnie nie dawało się to zrobić. Zauważyłem też, że gdy fan nie był podłączony do prądu crash nie występował - GPU zmniejszało taktowanie na skutek wyższej temperatury. Problem nie występuje też na odłączonym zasilaczu, ale wtedy wydajność nie jest maksymalna.

W końcu natrafiłem na taki wątek, który daje nadzieję na rozwiązanie problemu. Jako, że nie jestem fachowcem w dziedzinie elektroniki, proszę o pomoc w rozszyfrowaniu tego zdania:

"I reflowed nVidia GPU chip and video memory chip with a High Quality "Flux No Clean" and an Hot Air Gun"

Nie chodzi mi o przetłumaczenie na język polski, ale bardziej o stronę praktyczną, co zostało zrobione i jak - przypominam, że jestem laikiem. No i może jakieś uzasadnienie, dlaczego ta operacja pomogła rozwiązać problem.

Dziękuję.
  • REKLAMA
REKLAMA