logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 1.0 97' - schemat interface oraz jaki program

janfrack 18 Lip 2005 23:40 3965 6
REKLAMA
  • #1 1663619
    janfrack
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Muszę posprawdzać błędy (prawdopodobnie siadła sonda - 4 przewodowa) oraz zrobić adaptację przepustnicy - po czyszeniu przepustnicy obroty na biegu jałowym ponad 2000 !!!
    Proszę o pomoc w podłączeniu interface do komputera - schemat działający (wiele schematów jest na necie i można się na nich troszeczkę przejechać), jaki program najlepiej (vag?) oraz na co powiniennem uważać przy podłączaniu.

Pozdrawiam
    Janusz
  • REKLAMA
  • #2 1663735
    mak8
    Poziom 2  
    interfejs i program znajdziesz na stronie OBD2
    w pełni sprawdzone - polecam
  • REKLAMA
  • #3 1686469
    janfrack
    Poziom 12  
    A gdzie mógłbym znaleźć instrukcję dla "laika" - opisu dla VAGa. Co po kolei powinno się wykonać, jakie nastawy powinien mieć silnik nominalnie (przypominam - seat ibiza rocznik 97 pojemność 1.0 nr silnika zaczyna się od AER a podwozia VSSZZZ...).... Czy VAGiem można wszystko ustawić w stan nominalny(wzorcowy)? Głównie chodzi mi o kąt nachylenia przepustnicy i o zbadanie czujników czy nie są uszkodzone (jakiś powód dużego spalania musi przecież być).
    Wiem że nie powiniennem ruszać tego wszystkiego tylko dać do serwisu ale niestety najbliższy mam troszku daleko a jedyny elektryk który zaoferował mi pomoc może jedynie skasować mi błędy za JEDYNE 70 ZŁ !!!

Pozdrawiam
    Janusz
  • REKLAMA
  • #4 1686737
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 1687555
    janfrack
    Poziom 12  
    Dziękuję za odpowiedz ale jestem zdania że ten serwis jest po to aby pomóc - nawet krok po kroku - dojść do sedna sprawy (post powyżej). Jestem z natury dokładny i raczej jeżeli ktoś udzieli mi fachowych rad krok po kroku to dam sobie radę :-)
    P.S. Jak pisałem wcześniej serwis który ewentualnie podłączył by mi komputer jest kilkadziesiąt kilometrów odemnie. Pewnie... jeżeli sobie nie poradzę to będę musiał skorzystać z niego ale puki co chciałbym spróbować.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy diagnostyki i adaptacji przepustnicy w samochodzie Seat Ibiza 1.0 z 1997 roku, z silnikiem o oznaczeniu AER i podwoziem VSSZZZ. Problemem jest wysoki poziom obrotów jałowych po czyszczeniu przepustnicy oraz podejrzenie uszkodzenia sondy lambda czteroprzewodowej. Zalecane jest użycie interfejsu diagnostycznego OBD2 oraz programu VAG-COM do odczytu i kasowania błędów oraz adaptacji przepustnicy. Adaptacja polega na wejściu do kanału 01 (silnik), następnie 04 (nastawy podstawowe) i kanału 098 lub 060, gdzie przepustnica wykonuje ruchy kalibracyjne przy wyłączonym silniku. Podkreślono konieczność ostrożności przy podłączaniu interfejsu i wskazano na dostępność instrukcji i schematów na forach internetowych, np. elektroda.pl i obd2.pl. Wskazano, że VAG-COM pozwala na ustawienie parametrów nominalnych silnika, w tym kąta nachylenia przepustnicy oraz diagnostykę czujników. Użytkownik poszukuje szczegółowej instrukcji krok po kroku, aby samodzielnie rozwiązać problem bez konieczności korzystania z płatnego serwisu.
REKLAMA