logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dźwięk w laptopie ASUS nie działa

FCBarcelONA10 17 Sty 2017 16:57 9183 17
REKLAMA
  • #1 16206818
    FCBarcelONA10
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam. Mam laptopa firmy ASUS model R556L. Od kilku dni przy ikonce głosu na pasku u dołu ekranu jest czerwony znaczek X. Nie mogę nic podgłośnić, w ogóle jakby nie działają przyciski sterujące głosem (F10, F11, F12). Kiedy kliknę na ikonke głosu na pasku, pojawia się rozwiązywanie programu. Wyświetlał się komunikat, że powinnam uruchomić ponownie komputer w celu zakończenia instalacji sterowników i aktualizacji, ale robiłam tak już kilka razy i nic się nie poprawiało. Wchodziłam w menedżera urządzeń i jest napisane, że wszystko działa poprawnie, nie ma żadnych wykrzykników czy coś. Weszłam też w jakieś inne ustawienia (nie pamiętam gdzie, bo klikałam już wszystko, jak leci) i było tam napisane, że głośniki rozłączone. Pobierałam sterowniki ze strony Asus, ale ściągała mi się cała paczka (.rar) i za nic nie wiem co zainstalować, co kliknąć, jak to zrobić, bo kompletnie się na tym nie znam. Ratuuunkuuu :(

Aaa, jak podłączam słuchawki to również nie działają.
  • REKLAMA
  • #2 16206853
    Dynamometryczny
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam, jaki masz system??
  • #3 16206864
    FCBarcelONA10
    Poziom 8  
    Dynamometryczny napisał:
    Witam, jaki masz system??

Windows 8
  • #4 16206907
    Dynamometryczny
    Poziom 9  
    Możliwe że masz wirusy i zjadły ci sterowniki i nie dają się wgrać spowrotem
  • REKLAMA
  • #5 16206914
    FCBarcelONA10
    Poziom 8  
    Dynamometryczny napisał:
    Możliwe że masz wirusy i zjadły ci sterowniki i nie dają się wgrać spowrotem

Skanowałam niby komputer i niczego nie wykrywało... Ale jak wchodzę w menedżera urządzeń i chcę aktualizować sterownik to pojawia sie komunikat, że sterowniki są aktualne...
  • #6 16206926
    Dynamometryczny
    Poziom 9  
    Wgraj sobie system na nowo to pierwsza rzecz od jakiej ja bym zaczą
  • REKLAMA
  • #7 16206942
    FCBarcelONA10
    Poziom 8  
    Dynamometryczny napisał:
    Wgraj sobie system na nowo to pierwsza rzecz od jakiej ja bym zaczą

Takie rzeczy to chyba nie na moje zdolności, bo pewnie popsuje do reszty. Poza tym robiłam przywracanie systemu i nic to nie dało... Myślałam, że może jest to kwestia tych sterowników, tylko nie potrafię ich zainstalować, albo coś w ustawieniach.
  • #8 16206964
    Dynamometryczny
    Poziom 9  
    Podaj mi dokładnie model laptopa to ci znajdę sterowniki do dzwięku
  • #9 16206984
    FCBarcelONA10
    Poziom 8  
    Dynamometryczny napisał:
    Podaj mi dokładnie model laptopa to ci znajdę sterowniki do dzwięku

ASUS R556L
  • #10 16207008
    Dynamometryczny
    Poziom 9  
    Zrób zdjęcie modelu pod laptopem są dokładne dane, bo to co wysłałaś brakuje jeszcze jednej cyfry na końcu
  • #11 16207043
    FCBarcelONA10
    Poziom 8  
    Dynamometryczny napisał:
    Zrób zdjęcie modelu pod laptopem są dokładne dane, bo to co wysłałaś brakuje jeszcze jednej cyfry na końcu

R556LJ tam jest
  • REKLAMA
  • #13 16207141
    FCBarcelONA10
    Poziom 8  
    Dynamometryczny napisał:
    https://www.asus.com/pl/supportonly/R556LJ/HelpDesk_download .Wejdz tu wybież system 8.1 64bit i szukaj folderu AUDIO rozwiń i naciśnij Globalny to się ściągnie sterownik zainstaluj i daj znać czy działa

No właśnie tego nie potrafię zainstalować...
  • #14 16207462
    Dynamometryczny
    Poziom 9  
    Wypakuj archiwum i szukaj ikonki Setup (niebieska) no i zainstaluj. Czego nie potrafisz?
  • #15 16208012
    FCBarcelONA10
    Poziom 8  
    Po prostu już tak robiłam i nic nie pomagało, więc myślałam, że robię coś źle. W każdym razie, nadal tak samo... Poddaje się. Ale dzięki, że próbowałeś pomóc :)
  • #16 16208178
    Dynamometryczny
    Poziom 9  
    Ale sterownik się instaluje czy pisze brak urządzenia przy instalowaniu
  • #18 16211266
    FCBarcelONA10
    Poziom 8  
    krzychupar napisał:
    Zamieść zrzut ekranu menedżera urządzeń z rozwinięciem zakładki Kontrolery dźwięku, video i gier.

Dodano po 1 [minuty]:

Dynamometryczny napisał:
    Ale sterownik się instaluje czy pisze brak urządzenia przy instalowaniu

Instaluje się, pisze że trzeba uruchomić ponownie komputer, ale później tak samo. Nadal nic nie działa

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa ASUS R556L zgłasza problem z dźwiękiem, który nie działa, a na pasku zadań widnieje czerwony znaczek X przy ikonie głośności. Pomimo prób aktualizacji sterowników i przywracania systemu, problem nie został rozwiązany. Użytkownik nie potrafi zainstalować pobranych sterowników z oficjalnej strony ASUS, a po podłączeniu słuchawek dźwięk również nie działa. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym ponowna instalacja systemu oraz dokładne sprawdzenie sterowników dźwięku w menedżerze urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA