logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Leon 2 / 1,9 tdi 105 km/B - Problem z rosnącym stanem oleju

mBiniu 18 Sty 2017 09:16 9186 51
Najlepsze odpowiedzi

Skąd może dostawać się ropa do oleju w Seat Leon II 1.9 TDI BKC i co warto sprawdzić jako pierwsze?

Najbardziej prawdopodobne źródło przedostawania się ropy do oleju to pompa tandemowa, a w drugiej kolejności uszczelnienia/O-ringi pompowtryskiwaczy [#16208443] [#16208463] [#16210857] W praktyce warto najpierw sprawdzić tandem pod kątem przecieku paliwa do części olejowej, a także wykonać test z zaciśnięciem przewodu powrotnego ON i obserwacją ciśnienia na manometrze [#16208443] [#16208471] Sama czystość wokół pompowtryskiwaczy nie wyklucza nieszczelności, bo paliwo może wypłukiwać ślady [#16209739] W wątku autor wymienił tandem wraz z nową uszczelką i od razu zauważył lepszą reakcję na hamulec oraz trochę żwawsze działanie silnika, więc ten trop był sensowny [#16211044] Jeśli poziom oleju nadal będzie rósł, trzeba wrócić do uszczelnień pompek i ich gniazd [#16208471] [#16210857]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 16208403
    mBiniu
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam,
    Panowie pacjent to seat leon II 1,9 tdi (105km) kod silnika BKC przebieg 300tyś km. Stale podnosi się stan oleju. Ostatnio zmieniałem olej jakież było moje zdziwienie bo w silniku były trzy stany oleju ponad normę i mechanik ściągnął praktycznie 7 litrów oleju rozrzedzonego on! No nic dokonaliśmy wymiany oleju wraz z filtrem stan książkowy na połowie miarki bagnetu. Po tym miałem monitorować stan. Po 4 dniach stan znowu się podniósł 1 cm powyżej max. znowu moje zdziwienie ale odessałem nadmiar do 3/4 miarki i następnego dnia wybrałem się w podróż ok 100 km. Po tej trasie następnego dnia stan znowu się podniósł do maksimum ku##* co kamann? Auto odpala od strzała rano jak zimne chwilę po odpaleniu zaczyna kopcić trochę na biało-szaro ale tylko do rozgrzania po tym nic zero dymku w trasie czarna chmurka na chwile pod depnięciu po za tym nic. Czasami muszę dłużej pokręcić rozrusznikiem jak jest rozgrzany silnik po za tym ładnie chodzi i wkręca się na obroty nie trzęsie nie telepie nim. Wczoraj zrzuciłem górę wszystko czyściutkie, wałek, szklanki, pompki i wokół nich czystko, cięgna, wizualnie wyglądają jak nowe nic nie nie wytarte zero rys. aż się zdziwiłem że taki stan tych podzespołów przy takim przebiegu. Tylko dolot - przepustnica ERG zafajdane smołą co wyczyściłem ładnie i początek dolotu tam gdzie miałem dostęp, poskładałem wszystko do kupy auto zapaliło od strzała i jeszcze płynniej chodzi po tym zabiegu. Co jest? płyn chłodniczy jest w normie nie ubywa go zbiorniczek czysty, mazi brak po korkiem wlewu oleju wiec na pewno musi to być on bo olej czarny i rozrzedzony. Pytanie którędy ropa się dostaje do miski? Tak jak w/w pomki czyste i nie sądzę że jakby miały nie szczelność to w takim tempie by przybywało on do oleju, czyżby pompa vacum poszła się j....? ale hamowanie siła myślę że jest ok, pedał nie twardnieje po kilkukrotnym wciskaniu opada powoli, vacum szczelne nie widać nigdzie wycieków na zewnątrz. Tak jak wspomniałem wyżej jak silnik nagrzany 90 st. to czasami muszę dłużej pochechłać rozrusznikiem aby odpalił po za tym co od jakiegoś czasu co przykuwa moją uwagę rano po włączeniu zapłonu słychać przez chwilę dziwną pracę pompy w zbiorniku takie nie czysty bzyk tylko bzyk z bulgotaniem jak by zaciąganie spienionego on czy też powietrza z paliwem. Proszę o poradę i wskazówki czego się tykać czy co jeszcze sprawdzić aby wyeliminować zjawisko produkcji oleju w silniku.

Z góry dzięki
    M
  • REKLAMA
  • #2 16208427
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2237
    Filtr DPF tam masz ?
  • #3 16208443
    MobilTruck
    Poziom 31  
    Ocena: 963
    Obstawiam uszczelnienie pompowtryskiwaczy.Mozna to latwo sprawdzić,zaciskajac przewod powrotny ON i obserwujac przy tym ciśnienie na manometrze zapietym pod pompe.Wyciagnac tandema tez nie trudno,wiec tez bym go sprawdzil.
  • #4 16208459
    mBiniu
    Poziom 11  
    Nie nie ma filtra DPF kod silnika BKC. Spalanie w normie ok 5-6 l / 100km. Dodam jeszcze, że czyściłem jeszcze wtryski preparatem Liqui Moly Diesel Spulung podłączyłem przewód zasilania z małym filterkiem oraz przewód powrotu bezpośrednio do słoiczka z tym preparatem i auto chodziło przepalając ten środek w różnych zakresach obrotowych silnika co polepszyło elastyczność motoru - przynajmniej takie mam odczucia.

M.
  • #5 16208463
    dafit906
    Poziom 27  
    Ocena: 515
    Sprawdź pompę tandemową czy nie puszcza ropy do oleju. Miałem dwa takie przypadki
  • #6 16208466
    mBiniu
    Poziom 11  
    Hymm.. uszczelnienie pomek? ale siedzą ciasno w gniazdach wokół nich czysto. Gdyby przepuszczały to aż w takim tempie, że na 80-100 km produkcja 0,3l oleju?
  • #7 16208470
    dafit906
    Poziom 27  
    Ocena: 515
    kolego - pompa tandemowa:

Seat Leon 2 / 1,9 tdi 105 km/B - Problem z rosnącym stanem oleju
  • #8 16208471
    MobilTruck
    Poziom 31  
    mBiniu napisał:
    wokół nich czysto

I tym bardziej nie będzie niebiesko,czerwono czy jakiego się tam koloru spodziewasz.
    Dostałeś odpowiedzi wiec teraz działaj,bo gdybaniem nie naprawisz.
    Tak czy inaczej musisz zainwestować ,albo w uszczelkę pompy tandem celem ponownego montażu,albo zestawy naprawcze pompowtryskiwaczy.
  • REKLAMA
  • #9 16208478
    mBiniu
    Poziom 11  
    @dafti09
    Też się skłaniam ku Twojej wypowiedzi że pompa vacum pomuje w takim tempie on do miski. Dodatkowo po większym butowaniu mam wrażenie że pojękuje ona czy też wyje. Mam wrażenie, że tylnie zaciski słabo hamują bo wizualnie tarcze są nie równo dotarte i maja na zawnętrznych rantach wżery a ta pompa zasila też serwo i hamulce o ile się nie mylę chociaż z drugiej strony siła hamowania wydaję mi się że jest ok.

M.

Dodano po 17 [minuty]:

Biorąc pod uwagę powyższe reasumując, wymieniam dziś vacum, tym bardziej że mam na stanie 2 motor 1,9 tdi 105km tylko kod BXE z 2008r, wydaję mi się że te pompy są takie same jeżeli jest inaczej to proszę wyprowadźcie mnie z błędu. Rozumiem, że uszczelka pod pompą muszę założyć nową nawet gdyby stare z jednego motoru bądź 2 były ok?

Dzięki Panowie za pomoc i analizę problemu.
    M.
  • #10 16208694
    Jackall
    Poziom 27  
    Ocena: 394
    Ja skłaniam się raczej ku uszczelniaczom pompek, chociaż raz zdażyło mi się, że pompa tandemowa w ciągu 40 min. pracy na biegu jałowym napompowała paliwa pod sam korek. Zaciągnęło wtedy paliwa przez odmę na tłoki i silnik gwałtownie stanął. :-) ( takie tam przygody z używkami...)
  • REKLAMA
  • #11 16209258
    mBiniu
    Poziom 11  
    W poprzednim aucie mercedesie na common railu miałem podobne zdarzenie ale z wypompowaniem oleju tzn. przez zamarznięte kanały w odmie olej poszedł na dolot IC oraz turbo i wydechem wypluło. Na szczęście auto w czas zgasiłem. Skończyło się na wykręceniu wtrysków wyssaniu z komór oleju i przegonieniem auta po autostradzie i zostawieniem za sobą czarnej mgły.

Wracając do wątku dziś wymienię pompę tandem uszczelkę mam do odbioru po 16 więc zobaczymy czy to rozwiąże problem.
  • #12 16209303
    akamix21
    Poziom 9  
    Ocena: 69
    jak sobie głowice zobisz (gniazda), kupisz zestaw naprawczy do pompowtrysków to powinno grać - większość usterek to ta
  • #13 16209351
    mBiniu
    Poziom 11  
    Właśnie w tym mercu wymieniałem uszczelki miedziane pod wtryskiem to ten, który przepuszczał i gniazdo były uwalone smołą tyle że to był układ na common railu.

Czy jak puszczają uszczelnienia pompek to tez nie powiniena być chociaż osmolona pompka lub gniazdo jej?
  • #14 16209739
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1532
    Nie koniecznie, paliwo potrafi to wymywać.
  • #15 16210857
    Jackall
    Poziom 27  
    Ja jeszcze nie spotkałem się z wydmuchaną podkładką w pompowtrysku. Zazwyczaj puszczają oringi i cofa się paliwo, lub miesza się z olejem.
  • #16 16211044
    mBiniu
    Poziom 11  
    Witam,

Panowie drugi tandem zamontowany wraz z nową uszczelką teraz czas na jazdę i obserwację.
    Pierwsze pozytywne wrażenia wydaję mi się że motor tak jakby sprężyściej chodził oraz że jest lepsza reakcja na heble w stosunku po poprzedniego tandemu, który wizualnie wyglądał ok. Po odkręceniu go z kanałów olejowych wyleciało troszkę oleju a z paliwowych troszkę czystego ON, po uszczelce też nie było widać jakich śladów nie prawidłowości.

No nic pojeżdżę trochę i zobaczę czy problem się rozwiązał.

Pozdr
  • #17 16211048
    MobilTruck
    Poziom 31  
    mBiniu napisał:
    odessałem nadmiar
    Po naprawie nie zapomnij o wymianie oleju.
  • #18 16211071
    mBiniu
    Poziom 11  
    Tak tak dzisiaj jeszcze spuszczę go trochę i doleje świeżego z 1,5l bo mam na stanie.
    Następnie gdy nie będzie przybywać wymienię olej zupełnie na nowy wraz z w filtrem.
  • REKLAMA
  • #19 16211080
    manta
    Lepiej wymień.
  • #20 16235429
    bolus11
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Jakby uszczelki od pompek puszczały (i to fest skoro tyle dolewa) to po nocy długo kręcił zanim odpali (napełnić kanały paliwowe na nowo by musiał a jakby odpalił to bąk siwy od paliwa które spierdzieliło do cylindra a na pewno by nie chodził równo od razu :] wszystko co opisujesz wygląda na DPF jesteś pewien że to BKC? jeżeli czytasz z osłony paska rozrządu to pamiętam że pasują tam osłony od bls'a również ;] tandem jakby lał paliwo do oleju w takim tempie to by nie miał normalnego spalania.
  • #21 16235902
    patryk44gks
    Poziom 15  
    Ocena: 74
    Witam
    Dołączę sie do tematu ponieważ mam podobny problem.
    A mianowicie posiadam vw golf 5 1,9tdi BLS z dpf 2009r. przebieg 210kkm
    I dotychczas nie było z nim żadnych problemów A po ostatniej trasie do rodziny w tym jakieś 12km po autostradzie z prędkością 140km/h
    I następnego dnia sprawdzałem stan oleju zauważyłem że podniósł się trochę tzn jakieś 4-5mm
    Silnik pali bardzo dobrze na zimnym jak i na ciepłym przy - 15 palił bez problemu bez grzania świec żarowych dlatego że moduł od nich był uszkodzony. Czyli pompki i ich uszczelnienia oraz wałek rozrządu. można wykluczyć
    Sprawdziłem również korekcje wtryskiwaczy i jest w normie tzn w okolicach -0,1do0,2
    a zapełnienie dpf jest 52gram na 60gram ale podobno do 100gram one chodzą bez problemu. Ale mam zamiar wypalić go poprzez interfejs.
    Podejrzewam właśnie pompe podciśnieniowa ponieważ na uruchomionym silniku podczas gdy wcisnę kilka razy hamulec on staje się twardy i powoli mieknie.
    Ale na razie będe kontrolował poziom oleju
  • #22 16235958
    Jackall
    Poziom 27  
    Słabsza wydajność pompy nie musi świadczyć o jej przeciekaniu. Na początek można sprawdzić, czy króciec na wyjściu do serwa nie ma luzu.
  • #23 16236065
    bolus11
    Poziom 14  
    A 50 gram to pewnie carbon mass, a jeszcze ash no i najlepiej różnica ciśnień 200kkm to i tak ładnie. Ciekawe jak panewki skoro to bls, na pewno się ucieszą na widok ropy. Polecam wywalic DPF i wymienić panewki dla świętego spokoju, a najlepiej jeszcze wyłączyć EGR póki się nie zaciął i zrobić chipsa
  • #24 16236072
    patryk44gks
    Poziom 15  
    Zmierzę podciśnienie i się okaże.
    A co do tego rozrzedzania sie oleju poprzez ON to da sie to jakoś rozpoznać wzrokowo czy tyko zapach bo szczerze mówiąc to nie mogę rozróżnić. Chyba bedę musiał wykonać wypalanie dpf interfejsem i zobaczę czy coś się zmniejszy ilość sadzy a jak nie to chyba zostaje demontaż i płukanie ewentualnie myśle nad wypaleniem palnikiem plus sprężone powietrze.
  • #25 16236085
    bolus11
    Poziom 14  
    Z doświadczenia więc że te mycie to tylko krótkotrwałe rozwiązanie. Usuń ustrojstwo i będziesz miał spokój raz na zawsze.
  • #26 16236096
    patryk44gks
    Poziom 15  
    No tak ale teraz te afery to lepiej nie ryzykować a takie wypalenie palnikiem acetylenowo-tlenowym powinno pomóc plus jakieś płukanie wodą pod ciśnieniem z jakimś dodatkiem czyszczącym. Chociaż lepiej będzie rozpalić ognisko pozadnie i wsadzić tam dpf nagrzac go i później dmuchać spresonym powietrzem.
    Dodano po 40 [minuty]:
    A jeżeli to nie pomoże to wtedy się weźmie i rozetnie od góry i przewierci się cały wkład filtra długim wiertlem do betonu i będzie gotowe kilka otworów i po kłopocie. Później tylko podjade do kolegi który wgrywa wirusy i mi wyłączy tego dpf w sterowniku.
    I wkoncu będzie można zalac normalny olej 5w40 a nie wodę 5w30
  • #27 16236730
    bolus11
    Poziom 14  
    jak go otworzysz to wydłub całego.
  • #28 16236877
    patryk44gks
    Poziom 15  
    Na razie wolałbym go nie otwierać a tym bardziej wyciągać.
    Tak jak pisałem wcześniej spróbuje go podgrzać na ognisku cały filtr dpf i przedmuchać sprężonym powietrzem tzn. wypościć ze zbiornika kompresora 200l 8bar przewodem fi 20mm przez filtr dpf tylko teraz pytanie w którą strone? tak jak normalnie spaliny lecą czy w przeciwną?
  • #29 16237002
    manta
    Tak zrób, a potem idź kup drugi. Filtr jest umieszczony w wełnie, która stanowi element mocujący. Jeśli włożysz to do ogniska, przegrzejesz to filtr zacznie latać w obudowie luzem. Przerobiłem metody wypalania, regeneracji chemicznej, przedmuchiwania itp... Niestety, nic nie daje efektu długofalowego... Problem polega na zmianach chemicznych w strukturze filtra. Czyli wykonanej liczbie dopaleń, to jest reaktor katalityczny, a producent z góry założył ilość dopuszczalnych regeneracji.
  • #30 16237074
    patryk44gks
    Poziom 15  
    To w takim razie pewnie pójdzie cały do usunięcia wkładu ale narazie będę obserwował.
    Orientujecie się czy po takim zabiegu jest widoczny czarny dym w nadmiernym stopniu może ma ktoś jakiś filmik pokazujący zakopcenie bez dpf

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z rosnącym stanem oleju w Seacie Leon II 1,9 TDI (105 KM) z silnikiem BKC, który ma przebieg 300 tys. km. Po wymianie oleju, stan oleju ponownie wzrastał, co sugeruje możliwe przedostawanie się paliwa do oleju. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie pompy tandemowej oraz uszczelnienia pompowtryskiwaczy jako potencjalnych źródeł problemu. Wskazano również na konieczność wymiany uszczelek oraz monitorowanie stanu oleju po wymianie pompy. Użytkownik wymienił już pompę tandemową i zauważył poprawę w pracy silnika, ale nadal planuje kontrolować poziom oleju. Dodatkowo, poruszono temat DPF i jego wpływu na stan oleju oraz ewentualne modyfikacje związane z jego usunięciem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA