logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Clio 3 2008 1.4 16v - wycieraczki, być może czujnik

jaras0303 20 Sty 2017 15:08 2115 6
REKLAMA
  • #1 16214331
    jaras0303
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Mój problem wygląda następująco. Wycieraczki czasem stają w położeniu zerowym czasem w połowie drogi by następnie znów ruszyć dalej. Dziś niestety stanęły na dobre (tuż przed stacją diagnostyczną) i czasem powoli kapryśnie przesuwają się do połowy swojego zakresu lub wykonują bardzo szybkie pojedyncze ruchy by znów zastygnąć.
    Niedawno winowajcą były zatkane odpływy podobno jakiś czujnik je angażuje, a teraz odpływy są przepchane i nadal brak reakcji.
    Czy można wywalić ten czujnik lub jakoś to usprawnić na stałe? To bardzo irytujące.
    I jeszcze jeden problem - przepalające się żarówki, szczególnie w przednich lampach. Nawet long-life które w innych autach działają latami u mnie potrafią wywalić po 2 miesiącach.
  • REKLAMA
  • #2 16214606
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3277
    jaras0303 napisał:
    przepalające się żarówki, szczególnie w przednich lampach

Reflektory są zamocowane sztywno do karoserii ?
    Nie wibrują w czasie pracy silnika ?
    Czy uchwyty reflektorów nie są połamane / klejone ?
    Jakie jest napięcie w instalacji podczas pracy silnika ?

jaras0303 napisał:
    Wycieraczki czasem stają w położeniu zerowym czasem w połowie drogi

Zdemontowałeś silnik wycieraczek ?
    Rozebrałeś / Wyczyściłeś wewnątrz ?
    Co tam zastałeś ?
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 16219845
    jaras0303
    Poziom 12  
    Silniczek łapał wilgoć do środka przez szczeliny w mechaniźmie, wyczyściłem osuszyłem i na razie chodzi ale jak zapobiec wchłanianiu wilgoci ? kupić nowy silniczek ?
    Nie widać i nie słychać żadnych drgań ale samo zamocowanie żarówki nie jest super wytrzymałe wcisk i sprężynka.
    13,9-14.1 tak sobie urosło zaraz po odpaleniu.
  • REKLAMA
  • #4 16219856
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4434
    Silnik do wymiany. Zdziwisz się, że cokolwiek działa jak zerkniesz od strony szczotek. ;)
  • #5 16220358
    jaras0303
    Poziom 12  
    Był niezły syf ale wyczyściłem przesmarowałem jest okej ale zamówiłem jednak nowy.
    Tu pojawia się pytanie czy ten kolejny też nie zacznie zbierać wody ? jak można uszczelnić ten obecny jeśli nieruchome części łączenia są idealnie zabezpieczone ?
    Edit mam nowy silniczek ale czy on także nie padnie od wilgoci? elementy obrotowe pewnie przepuszczą wilgoć gdy się wyrobią
  • REKLAMA
  • #6 16228492
    tadeuszgr
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    Nowy silnik nie popracuje długo,jeśli mechanizm wycieraczek będzie stawiał opór.Proponuję sprawdzić smarowanie przegubów,osi ramion wycieraczek.
  • #7 16229129
    bavax
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Na ośkach będzie luz. Stąd opór dla silnika.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wycieraczkami w Renault Clio 3 z 2008 roku, które czasami zatrzymują się w położeniu zerowym lub w połowie drogi. Po wcześniejszych problemach z zatkanymi odpływami, które zostały naprawione, wycieraczki nadal nie działają prawidłowo. Użytkownik zastanawia się nad możliwością usunięcia czujnika, który może być odpowiedzialny za ich działanie. Dodatkowo, zgłasza problem z przepalającymi się żarówkami, które nie wytrzymują długo. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny problemów, w tym wilgoć w silniku wycieraczek, opór mechanizmu oraz luz na osiach. Użytkownik rozważa zakup nowego silniczka, ale obawia się, że również może on ulec uszkodzeniu z powodu wilgoci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA