logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer z płytą główną ASRock FSBIGHz DDR11800 nie wyświetla obrazu

9396264 21 Sty 2017 01:13 1869 9
REKLAMA
  • #1 16215756
    9396264
    Poziom 5  
    Ocena: 8
    Mój problem polega na tym, że komputer po podłączeniu do monitora nie wyświetla mi obrazu. Karta zintegrowana. Postanowiłem podłączyć dedykowaną karte graficzną, ale nic to nie dało - obrazu nadal nie ma (podłączałem na dwa wejścia, te nowe i te stare, nie wiem jak dokladnie sie one nazywaja). Jakieś pomysły co może być przyczyną? Chce go jakoś ożywić, ale nawet sformatować go nie mogę bo nie mam obrazu. Dodam tylko, że wszystko działało poprawnie, nie było żadnych problemów. Komputer normalnie się włącza jak zawsze tylko nie ma obrazu. Płyta głowna to asrock fsbighz ddr11800, zasilacz POWERFOX 350W model: pf-350ppc. Co poradzicie?
  • REKLAMA
  • #2 16215770
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    Witam

Porada i opcja do sprawdzenia::

A.
    Sprawdź spisz sobie nazwę i model monitora, poczytaj do jakiej maksymalnej rozdzielczości monitor może pracować bezpiecznie oraz z jakim odświeżaniem (ustaw sobie odświezanie monitory LED, LCD do 60Hz)

B.
    Wejdz w tryb awaryjny przy uruchamianiu PC " klawisz F8" pzrestaw rozdzielczość na mniejsza ( np. 1024x768) i sprawdź.

C.
    Jeżeli wykorzystujemy kartę zintegrowaną to usatwiamy ją w BIOS-ie.
    Prawidłowe ustawienie w BIOS -Przestawianie na karte zintegrowaną i zapisanie ustawień. Jak są dwie karty graficzne w PC należy określić która karta ma być widziana jako 1 i 2 dla poszcegolnych ekranów.
  • REKLAMA
  • #3 16215782
    9396264
    Poziom 5  
    A - nie ma takiej potrzeby bo sprawdzalem go na kilku monitorach
    B - jak mam to zrobic nie majac obrazu przed oczami? na pamiec tego nie dam rady zmienic
    C - zawsze wszystko dzialalo na zintegrowanej, teraz nie dziala, poza tym nic nie zrobie w biosie nie majac obrazu ...
  • REKLAMA
  • #4 16215786
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    Podaj markę i model płyty głównej i konfiguracje PC np. jaka to dedykowana karta graficzna.

To wyciągnij kartę dedykowaną (zewnętrzną) i uruchom Komputer na karcie zintegrowanej. Może trzeba zaktualizować BIOS pł. głównej. Jeżeli będziesz chciał korzystać z zewnętrznej karty na PCI-e to będzie trzba prawdopodobnie zmienić to w BIOS-ie.
  • #5 16215792
    9396264
    Poziom 5  
    No napisalem o plycie glownej: asrock fsbighz ddr11800. Ta moja karta graficzna którą podłączalem zeby sprawdzic czy bedzie obraz to radeon hd 7850, ale podłączałem też inna żeby sprawdzic czy bedzie dzialac ale nie dzialalo i nazy tej karty tez nie pamietam. Komputer chodzil caly czas na zintegrowanej, ja podlaczalem karte dedykowana zeby sprawdzic czy bedzie obraz ale nie bylo. I jak mam zaktualizowac bios bez obrazu? nie wiem ile w tym prawdy ale kiedys slyszalem ze mozna jakos zresetowac bios przez wyciagniecie baterii z kompa, jest to prawda? Ma takie cos sens w moim przypadku?
  • #6 16215797
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8264
    9396264 napisał:
    No napisalem o plycie glownej: asrock fsbighz ddr11800

To nie jest model płyty głównej. To jest info, że obsługuje ona DDR II 800 oraz FSB 1 GHz. Przykład losowej płyty Asrock, zdjęcie strony producenta. Zaznaczyłem, gdzie powinieneś mniej więcej szukać modelu, Twoja płyta powinna wyglądać podobnie. Tak więc podaj model swojej płyty.

Komputer z płytą główną ASRock FSBIGHz DDR11800 nie wyświetla obrazu

Wymieniony przez Ciebie zasilacz nie należy do rewelacyjnych, powinieneś sprawdzić, czy w ogóle powinien on taki komputer zasilać. Czy posiadasz miernik (woltomierz)?

Ile i jakich modułów pamięci jest zainstalowanych w tym komputerze? Można je wyjąć, przedmuchać sloty pamięci i zamontować pamięć ponownie.

Czy do płyty jest podłączony głośniczek/buzzer? Jeśli nie, to warto go podłączyć i posłuchać, czy nie piszczy przy włączeniu.

Zrób wyraźne zdjęcie/zdjęcia środka komputera i wrzuć tutaj, może coś się na nich zobaczy. Instrukcja wrzucania obrazków na naszym Forum: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
  • #7 16216832
    9396264
    Poziom 5  
    @dt1
    Płyta główna: jest to ASrock AM2NF6G-VSTA
    Niestety nie posiadam woltomierza, ale mogę porzyczyć od kogos tylko musial bys dokladnie opisac co mam z tym zrobic bo jestem zielony w tych sprawach.
    Mam 4 kości RAM łącznie 1GB: 2x KINGMAX ddr2-533 256 mb, 1x nanya 256mb 1Rx16 PC2-4200U-444-12-C1, 1x lenovo 256mb 1Rx16 PC2-4200U-444-11-C1
    Kości wyjąłem, przedmuchałem i nadal nic. Ponadto podłączyłem głośniki i nic nie piszczy, ale jak wyciągnąłem wszystki kości ram i podlączyłęm głośniki i załączyłem komputer to też nie było żadnego dzwięku - zrobiłem to specjalnie właśnie żeby sprawdzic czy bedzie piszczec ale najwidoczniej albo cos jest z głosnikami albo cos z kompem. Poza tym zresetowałem biosa - wyciągnąłem baterie na 2h i po wsadzeniu nadal nic, jak nie bylo obrazu tak nie ma nadal. Co jeszcze mogę zrobić? Myślę zeby wymienic zasilacz, poza tym nie mam wiecej pomysłów, prosze o pomoc. W załączniku przesyłam 3 zdjęcia z otwartym komputerem i 2 zdjecia z takimi pinami które do niczego nie sa podpięte. I tutaj moje pytanie: tak ma być, mają leżeć luźno czy powinny być do czegoś podłączone? Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Komputer z płytą główną ASRock FSBIGHz DDR11800 nie wyświetla obrazu Komputer z płytą główną ASRock FSBIGHz DDR11800 nie wyświetla obrazu Komputer z płytą główną ASRock FSBIGHz DDR11800 nie wyświetla obrazu Komputer z płytą główną ASRock FSBIGHz DDR11800 nie wyświetla obrazu Komputer z płytą główną ASRock FSBIGHz DDR11800 nie wyświetla obrazu
  • #8 16220735
    dt1
    Admin grupy komputery
    9396264 napisał:
    Niestety nie posiadam woltomierza, ale mogę porzyczyć od kogos tylko musial bys dokladnie opisac co mam z tym zrobic bo jestem zielony w tych sprawach.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
    9396264 napisał:
    wyciągnąłem wszystki kości ram i podlączyłęm głośniki i załączyłem komputer to też nie było żadnego dzwięku

Głośnik systemowy, nie głośniki podłączone do karty muzycznej. Nie mówimy o tym samym, prawda? Ale głośnik systemowy masz podłączony, widzę go na zdjęciach. Wyjmij wszystkie kości ram i włącz komputer, piszczy?
  • #9 16220838
    9396264
    Poziom 5  
    No tak wlasnie zrobilem, nie nic nie piszczy.
  • REKLAMA
  • #10 16221337
    dt1
    Admin grupy komputery
    Możliwe uszkodzenie płyty głównej albo procesora, ale warto podłączyć inny zasilacz dla testu i na nim sprawdzić raz jeszcze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który nie wyświetla obrazu po podłączeniu do monitora, mimo że komputer normalnie się uruchamia. Zintegrowana karta graficzna nie działa, a podłączenie dedykowanej karty graficznej (Radeon HD 7850) również nie przynosi efektów. Użytkownik sprawdził różne monitory, ale nie ma obrazu ani dźwięku z głośnika systemowego. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, takie jak sprawdzenie ustawień BIOS, aktualizacja BIOS-u, testowanie zasilacza (POWERFOX 350W), oraz wyjmowanie i czyszczenie pamięci RAM. Istnieje podejrzenie uszkodzenia płyty głównej (ASRock AM2NF6G-VSTA) lub procesora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA