logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przegrzewające się przewody w ogrzewaczu wody GALMET SG/20 - co sprawdzić?

Pawlini1602 23 Sty 2017 17:13 1263 7
REKLAMA
  • #1 16221923
    Pawlini1602
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam. Ostatnio mam problem z moim ogrzewaczem wody marki GALMET SG/20. Problem pojawil sie jakies pół roku temu kiedy ogrzewacz przestal grzać wodę a w środku bylo mnóstwo poprzepalanych przewodów oraz "kapturków" zabezpieczajacych tulejki. Wymienilem przewody i sytuacja powtorzyla sie po 3 miesiacach znowu. Zastanawiam sie co moze byc przyczyną usterki. Sprawdzilem rezystancje grzałki, lampki kontrolnej, obliczalem prady i moc czy jest taka jak na tabliczce znamionowej ale wszysto bylo okej. Moje pytanie jest takie czy ma to jakis zwiazek z wymiana anody magnezowej?
    R grzałki to 35 [ohmów]
    U 1-230 v
    Moc 1500 W
    Prosze o jakieś sugeatie, z góry dziekuje!
  • REKLAMA
  • #2 16222033
    Henryk200
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Jaki przekrój przewodu dałeś?, czy sprawdziłeś termiki?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16222071
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 543
    Poprzepalane przewody i "kapturki" świadczą o braku dobrego styku w miejscach połączeń, rezystancja na zaśniedziałych stykach jest na tyle duża że powoduje grzanie się końcówek i dalsze pogarszanie się przewodności, taka reakcja łańcuchowa. Tak mi się wydaje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16222076
    tod.1977
    Poziom 23  
    Ocena: 148
    Witam.
    Miałem to samo. U mnie problemem była fabryczna wtyczka i stare gniazdko elektryczne. Po wymianie gniazdka i wtyczki na nowe oraz zastosowaniu przewodu zasilającego o większym przekroju problemy ustały.
  • Pomocny post
    #5 16222093
    Łukasz.K
    Poziom 28  
    Ocena: 152
    Przy takich mocach dobrze by było stykające się końcówki przylutować (ja lutuję gdzie się tylko da), bo pewnie chodzi jak koledzy napisali o grzanie się elementów w miejscu styków, których ciepło przenosi się na izolację przewodów i ją topi.
  • #6 16223201
    Pawlini1602
    Poziom 7  
    Z tego co widze to przewod z wtyczka to owy 1.5 mm2. Przewody w srodku wymienialem na taki sam przekroj co byl. Ostatnio przy grzaniu wody wylacznik termo. odcinal mi doplyw prądu, aby ponownie go włączyc wciskalem plastikowy "cycek" i bylo dobrze na kolejne 45 min. Moje pytanie jest takie czy to ma jakos zwiazek z ta anoda magnezową bo przyznam szczerze nie byla wymieniana juz dosyc dlugo, a druga sprawa czy kamien na grzałce nie wprowadza dodatkowego oporu?

Dodano po 4 [minuty]:

Dzięki osiniak75, tod.1977 i Łukasz.K zwrócę na to uwagę przy naprawie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 16223219
    tod.1977
    Poziom 23  
    Ocena: 148
    Zakamieniona grzałka wydłuża czas nagrzania bojlera i tym samym przewody narażane są dłużej na obciążenie. Anodę warto zmieniać bo wydłuża żywotność zbiornika i chroni grzałkę przed obrastaniem kamieniem.
  • #8 16224987
    Pawlini1602
    Poziom 7  
    Dzisiaj postanowiłem wymienić tę anodę magnezową ponieważ nie była długo wymieniana. Okazało się ze jej już w ogóle nie ma , a z tego wszystkiego został tylko korek... Sytuacja ma się jasno przynajmniej według mnie, stwierdzam tak jak tod.1977 że przyczyną była zakamieniona grzałka która wydłużała czas pracy przewodów które nie były na to przystosowane. Taka reakcja łańcuchowa. Cena naprawy wynosi połowę nowego bojlera , wiec postanowiłem zakupić nowy. Dziękuje za pomoc , temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ogrzewaczem wody GALMET SG/20, który przestał grzać wodę, a wewnątrz wystąpiły poprzepalane przewody. Po wymianie przewodów problem powrócił po trzech miesiącach. Użytkownik sprawdził rezystancję grzałki oraz moc, które były w normie. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną mogą być złe połączenia elektryczne, co prowadzi do przegrzewania się przewodów. Wskazano na konieczność wymiany gniazdka i wtyczki oraz użycie przewodów o większym przekroju. Użytkownik zauważył, że zakamieniona grzałka wydłuża czas nagrzewania, co może prowadzić do przegrzewania przewodów. Po wymianie anody magnezowej, która była nieobecna, użytkownik stwierdził, że problem wynikał z zakamienienia grzałki. Ostatecznie zdecydował się na zakup nowego ogrzewacza, ponieważ koszt naprawy był zbliżony do ceny nowego urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA