logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KTM lc4 600 93r. - Elektryka nie działa, światła przygasają wraz z dodaniem gazu

patrykk782 23 Sty 2017 19:24 4785 5
REKLAMA
  • #1 16222363
    patrykk782
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,
    panowie mam następujący problem. Mój motocykl to ktm lc4 620 93r. Wersja bez akumulatora. Odkąd go kupiłem z cała elektryką dzieją się różne dziwne rzeczy- kierunkowskazy, klakson, kontrolki nie działają, światła działają ale tylko na wolnych obrotach. Po dodaniu gazu światłą przygasają- tego już kompletnie nie rozumiem. Światłą stopu słabo ale działają. Sprawdziłem cała instalację- jest oryginalna bez żadnej rzeźby. Jedyny nie oryginalny element to regulator napięcia- jest innych rozmiarów i wychodzi z niego 5 kabelków a nie 4 jak na schemacie. Jest to możliwe żeby to on dawał takie objawy? Jestem w stanie jakoś to sprawdzić? (posiadam multimetr) Macie jakieś pomysły jak zdiagnozować problem?

Pod linkiem zdjęcia i schemat instalacji:
    KTM lc4 600 93r. - Elektryka nie działa, światła przygasają wraz z dodaniem gazu KTM lc4 600 93r. - Elektryka nie działa, światła przygasają wraz z dodaniem gazu KTM lc4 600 93r. - Elektryka nie działa, światła przygasają wraz z dodaniem gazu

Dzieki i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16225124
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2592
    Zamieść zdjęcia zgodnie z regulaminem.
    Do ramy w okolicach chłodnic powinieneś mieć przymocowany kondensator elektrolityczny 10mF, sprawdź czy jest sprawny.
  • REKLAMA
  • #3 16234783
    patrykk782
    Poziom 9  
    Jeśli nie mam miernika pojemności jestem w stanie zrobić to sam? Czy może łatwiej będzie zanieść go do jakiegoś elektronika?
  • REKLAMA
  • #4 16236557
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2592
    Więc regulator napięcia to przeróbka, zamontowany trójfazowy od zwykłego motocykla. Niestety nie ma pewności poprawnego działania na kondensatorze, dlatego akumulator byłby wskazany. Na schemacie jest jako opcja podłączenie akumulatora, jednak jest on odłączany od instalacji ręcznie (zworką - z pominięciem stacyjki). Z resztą konstrukcja instalacji elektrycznej jest - lekko mówiąc - dziwna.
    Oryginalny regulator napięcia miał nieco inną konstrukcję.
  • REKLAMA
  • #5 16236639
    patrykk782
    Poziom 9  
    Czyli rozumiem ze obstawiasz regulator? Ogolnie ciezko dostac ten orginalny regulator z odpowiednimi numerami. Wystarczy jak kupie cos do ktm z czterema przewodami?
  • #6 16832447
    sokkkol
    Poziom 1  
    Witam

Mam podobny problem z takim samym motorem. Czy udało się go rozwiązać ?.
REKLAMA