Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Histereza termostatu pokojowego

ewjp 26 Jan 2017 10:58 18723 13
    ewjp
    Level 10  
    Witam. Posiadam sterownik bezprzewodowy ST-292V2. Posiada on zakres regulacji histerezy 0.2-4 stopni. Posiadam ogrzewanie gazowe, piec Vaillant do ogrzania około 56m2. Mam problem z doborem odpowiedniej histerezy, żeby było ekonomicznie i zachowany komfort cieplny. Czy ustawić małą (0,2), czy większą histerezę? Proszę o pomoc i pozdrawiam.
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Przy grzejnikach ustawia sie wyższą np. +-0,5 st. Przy podłogowym niższą. Jeśli masz ustawione 0,2 kocioł bardzo często się włącza i wyłącza, a to dla niego niekorzystne.
    ewjp
    Level 10  
    grzejniki posiadam płytowe
    ls_77
    Level 36  
    Do grzejnikowego układu raczej coś w okolicach +/-0,5 do +/-1,0.
    Nie ma co za niską bo kocioł będzie taktował. Trochę większa pozwoli mu na dłuższą pracę, ale przy takim metrażu u ciebie i tak może się szybciej wyłączyć (termostat kotłowy). Za dużej też nie ma co ustawiać bo będzie odczuwalne wahanie temp.
    Oczywiście głowice na grzejnikach otwarte na full lub w ogóle zdjęte.
    ewjp
    Level 10  
    Mam przewymiarowany kocioł, szybciej mi wyłączy kocioł jak sterownik pokojowy przy dużej różnicy między załączeniem a wyłączeniem ok. 1 st. pewnie ze 3 razy wyłączy kocioł zanim osiągnie zadaną temperaturę pokojową czy tak ma być?
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    To zmniejsz temp. na kotle lub zastosuj czujnik pogodowy i poeksperymentuj z krzywymi.
    ewjp
    Level 10  
    Czy napewno zmniejszyć temperaturę na kotle, czy raczej zwiększyć, bo grzejniki mam dobrane na 75st.na zasilaniu.
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    To zapewne przy -20 st. na zewnątrz, teaz jest 0 st, więc możesz śmiało zminiejszyć temp.
    To tak jak byś jeździł po mieście od świateł do świateł 100km/h - ostre ruszanie i hamowanie, a ten co jedzie 40km/h jest za chwilę obok Ciebie na światłach, tylko dojeżdża później jak Ty i tak czekasz. Teoretycznie jest taka prędkość , przy krórej ten wolniejszy wogóle nie będzie się zatrzymywał, bo jadąc wolno właśnie dojedzie do kolejnych świateł i bedzie "zielone".
    Jak myślisz kto zużyje więcej paliwa i hamulców?
    ewjp
    Level 10  
    Ma pan rację p. Andrzeju, tylko przy małej temper. na piecu będę miał więcej startów kotła + blokada palnika zanim osiągnie zadaną temp. pokojową. Czy to nie wpłynie na większe zużycie gazu? Obecnie mam ustawioną temp. 58st., histereza 0,4, piec startuje 4 razy (taktuje) zanim wyłączy go sterownik pokojowy.
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Proponuje w praktyce sprawdzić zużycie gazu na dwóch różnych ustawieniach temp. np w ciągu doby prez dwa kolejne podobne "temperaturowo" dni.
    hemicznyali
    Level 15  
    ewjp wrote:
    Mam przewymiarowany kocioł

Co to za kocioł, może posiada on ograniczenie mocy maksymalnej, a temperaturę proszę ustawić na temperaturę obliczeniową. Histereza ok 1 stopnia jeżeli jest możliwość regulacji czasu wybiegu pompy to należy poeksperymentować z tymi ustawieniami.
    Jeżeli natomiast nie ma możliwości ograniczenia mocy to i tak mimo wszystko ustawienie wyższej temperatury zasilania będzie korzystniejsze pod względem ekonomicznym.
    A Pan Andrzej miał chyba na myśli moc.
    Bardzo ważne jest też miejsce montażu termostatu pokojowego pamiętając ze w ty pomieszczeniu gdzie jest zamontowany nie może być głowic termostatycznych na zaworach.
    ewjp
    Level 10  
    witam p.hemicznyali kocioł jest to Vaillant Atmotec Pro Vuw 200-3 M-H z otwartą komorą spalania mam ograniczoną moc do minimum 8kw ale i tak to jest za duży do mojej powierzchni (55m2) temp. ustawiłem na 60st. nie wiem czy to dobrze ? wybieg pompy 3 min, blokada palnika przy 60st.6 minut czy temperatura obliczeniowa to taka do jakiej zostały dobrane grzejniki
    hemicznyali
    Level 15  
    Przy takiej powierzchni to ok 6kW powinno wystarczyć, to nie jest tak źle gdy temp. zewnętrzna jest w okolicach -25 stopni gorzej natomiast gdy jest w okolicach 0.
    Ile lat ma ten kocioł?
    Można by coś wykombinować ale niestety na tym forum takie rady nie są mile widziane więc się powstrzymam.
    Poszukam dokumentacji jeżeli coś znajdę to odezwę.
    ewjp
    Level 10  
    hemicznyali wrote:
    Przy takiej powierzchni to ok 6kW powinno wystarczyć, to nie jest tak źle gdy temp. zewnętrzna jest w okolicach -25 stopni gorzej natomiast gdy jest w okolicach 0.
    Ile lat ma ten kocioł?
    Można by coś wykombinować ale niestety na tym forum takie rady nie są mile widziane więc się powstrzymam.
    Poszukam dokumentacji jeżeli coś znajdę to odezwę.

kocioł użytkuje 2 sezon dzięki jakby co na e-mail proszę