logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch WAE24463PL/21 Maxx7 - Pralka nie kończy programu

rosos 27 Sty 2017 12:51 5148 8
REKLAMA
  • #1 16231987
    rosos
    Poziom 10  
    Ocena: 31
    Witam.
    Przeszukałem forum, znalazłem inne posty, ale nie rozwiązały problemu.
    Pralka na różnych programach zatrzymuje się na 1 minucie do końca. Wyłącza się blokada drzwi, pranie jest odwirowane, silnik stoi. Nieraz zdarza się, że program dojdzie do końca i jest -0-. Grzałka została wymieniona, ponieważ padła. Działo się to też przed wymianą grzałki.
    Jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 16233654
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1478
    rosos napisał:

Pralka na różnych programach zatrzymuje się na 1 minucie do końca. Wyłącza się blokada drzwi, pranie jest odwirowane, silnik stoi.

Było grzanie wody? Wymontuj moduł, posprawdzaj luty na przekaźnikach.
  • #3 16234399
    rosos
    Poziom 10  
    Było grzanie wody, pisałem, że grzałka padła i była wymieniona.
  • REKLAMA
  • #4 16235699
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1478
    rosos napisał:
    Było grzanie wody, pisałem, że grzałka padła i była wymieniona.

To że wymieniona o niczym nie świadczy. Grzałkę załącza przekaźnik, dlatego pytam się jeszcze raz, czy jak nie kończy prania to czy jest wcześniej grzanie wody.
    Moduł przejrzany pod kątem zimnych lutów?
  • #5 16236913
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    Pralka ma 7 zmysłów w czasie prania wyświetli 0 na koniec tylko wtedy gdy wszystko odbędzie się poprawnie i o czasie. Trzeba sprawdzić czy wodę grzeje, wymieniłeś grzałkę. Natomiast co z czujnikiem NTC został stary czy założyłeś nowy? Jeśli tak zostaw stary.

Sprawdź też jak długo opróżnia bęben z wodą max ma być 2 minuty chyba. Przy pralce trzeba sobie usiąść i obserwować wszystko co i jak, a nie przyjść na koniec i sprawdzić czy jest 0.
  • #6 16293151
    rosos
    Poziom 10  
    Grzałka grzeje wodę, a czujnik jest stary.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 16303607
    rosos
    Poziom 10  
    Pralka opróżnia wodę w czasie ok 2 minut.
  • #9 16510198
    tygrys.pietrek
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Jeśli jeszcze nie udało Ci się usunąć usterki to spróbuj mojego patentu. Walczyłem z podobną usterką bezowocnie, dopóki nie podłączyłem pralki do przedłużacza bez kołka uziemiającego (tylko do celów badawczych, odradzam na stałe takie rozwiązanie). Problem ustał. Kolejny krok to zamiana miejscami kabli na filtrze przeciwzakłóceniowym na zasilaniu i po sprawie! Wcześniej wskazywany błąd F-34 (rygiel) wynikał pewnie z tego, że drzwi są odblokowane zanim program skończy na 0. Inny sposób, choć wymagający inwestycji finansowej, to przedłużacz z filtrem p.zakł.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Bosch WAE24463PL/21 Maxx7, która zatrzymuje się na 1 minucie do końca programu, mimo że grzałka została wymieniona. W odpowiedziach sugerowane są różne możliwe przyczyny, takie jak problemy z przekaźnikiem grzałki, czujnikiem NTC oraz sprawdzenie zimnych lutów na module. Użytkownik potwierdza, że grzałka działa, a czujnik jest stary. Zwrócono uwagę na czas opróżniania bębna, który wynosi około 2 minut. Proponowane są również nietypowe rozwiązania, takie jak podłączenie pralki do przedłużacza bez uziemienia, co pomogło innemu użytkownikowi w podobnej sytuacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA