logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Outlook 2010 i gmail - Nie pobiera wiadomości z serwera

tormentor 28 Sty 2017 10:42 3630 2
REKLAMA
  • #1 16234115
    tormentor
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Witam,

od kilku dni mam dziwny problem z pocztą Gmail, którą zawsze chwaliłem. Zauważyłem, że Outlook nie pobiera mi wiadomości z serwera przez pop3.
    Usuwałem konto w outlooku, konfigurowałem od nowa i nic, problem jest nadal. Żeby było ciekawiej - outlook nie zgłasza żadnych problemów ze ściągnięciem.
    Przez imap wszystko chodzi ok.
    W ustawieniach na serwerze pop3 jest włączony, ustawiłem też "włącz pop dla wszystkich wiadomości".
    Wiadomości na serwerze są, outlook pokazuje, że nie ma żadnych nowych i nic nie ściąga. Ma ktoś jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 16238797
    Myrasz
    Poziom 20  
    Ocena: 82
    IMAP - synchronizuje wiadomości, więc pobiera wszystkie, które dotychczas zeszły i nie zostały usunięte.
    POP3 - wyświetli Ci te, które zejdą po poprawnej konfiguracji konta w programie pocztowym.
    Czyż niewygodniejszy jest IMAP? Na jakimkolwiek urządzeniu ją otworzysz, masz tą samą zawartość skrzynki - po co upierać się na przestarzałą technologię, która ci jeszcze sprawia problemy?

Konfiguracja konta POP:

Połączenia szyfrowane SSL (wymagane):
    Serwer poczty przychodzącej – pop.gmail.com – port – 995
    Serwer poczty wychodzącej – smtp.gmail.com – port – 465
    Połączenie TLS/STARTTLS:
    Serwer poczty wychodzącej – smtp.gmail.com – port – 587

Konfiguracja konta IMAP:

Połączenia szyfrowane SSL (wymagane):
    Serwer poczty przychodzącej – imap.gmail.com – port – 993
    Serwer poczty wychodzącej – smtp.gmail.com – port – 465
    Połączenie TLS:
    Serwer poczty wychodzącej – smtp.gmail.com – port – 587
  • #3 16238823
    tormentor
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Dziękuję za odpowiedź.
    Na razie mam ustawiony imap jednak jest to bardzo dziwne, że pop (jakikolwiek by nie byl) nie widzi wiadomości na serwerze.
REKLAMA