logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zapraszam do dyskusji, Szkoła ponadgimnazjalna - technikum.

elendtp 28 Sty 2017 23:41 930 4
  • #1 16236135
    elendtp
    Poziom 2  
    Witam, jestem uczniem klasy 3 gimnazjum i szukam technikum po którym będę miał szeroki wachlarz wyboru studiów, wiem że mogę mieć taki wybór po ukonczonym liceum ale jak dla mnie to liceum to gimnazjum level2, nie chcę od poczatku robic trudniejszego gimnazjum, chcę oprocz papierka z matury umiec chociaz cos. Chcialbym z tego technikum wyniesc chociaz troche umiejetnosci, gdybym nie dostal sie na studia chcialbym cos umiec. Ktore technikum lepiej wybrac? Technikum Mechatroniczne technikum elektryczne czy moze technikum chlodnictwa i klimatyzacji? Czym rozni sie elektryk od elektronika?
    Zapraszam do dyskusji.
  • #2 16236315
    Krzys55
    Poziom 28  
    Ocena: 302
    Jak nie wiesz czym różni się elektryk od elektronika , to daruj sobie oba te kierunki .
  • #3 16236936
    bodzio507
    Poziom 30  
    Ocena: 579
    @Krzys55 Po to się idzie do szkoły żeby się czegoś nauczyć, a nie wszystko umieć zanim się tam pójdzie.
    Dobrze że chłopak pyta, bo nie wielu jest na tyle ambitnych. Większość idzie bo koledzy mówili że są niezłe jaja są na zajęciach praktycznych, rodzice im karzą lub wybierają technika informatyka bo cały dzień grają w gry na kompie.
    Technik elektronik jeszcze 5 lat temu wyglądał zupełnie inaczej niż teraz i uczyło się tam innych rzeczy.

Odnośnie studiów to po technikum masz pełen wachlarz studiów, o ile zdasz maturę. Bo to matura jest przepustką na studia. Możesz iść na studia medyczne, prawnicze, techniczne i każde inne.

Odnośnie wyboru technikum to tu masz informatory o egzaminie z kwalifikacji w danym zawodzie:
    https://www.cke.edu.pl/egzamin-zawodowy/egzamin-w-nowej-formule/informatory/
    i tak od strony 18 masz opis zawodu.

Też musisz pamiętać że dany zawód może być nauczany na różnych stopniach w różnych szkołach. Warto wybrać się na dni otwarte do szkoły, do której chcesz iść. Czasami można coś zobaczyć.

Odnośnie zawodów, które podałeś to ja bym sobie darował technika chłodnictwa i klimatyzacji, ponieważ jest to zawód nowy i zakładam że nie uczą tam na dobrym poziomie.
    Technik elektryk zajmuje się instalacjami elektrycznymi i silnikami.
    Technik elektronik to instalacje TV, monitoring, automatyka i sieci komputerowe.
    A Technik mechatronik ma po trochę wszystkiego: mechaniki, elektroniki, elektryki, pneumatyki, hydrauliki. Taki mix.
  • #4 16240643
    elendtp
    Poziom 2  
    @bodzio507 Dziękuję za odpowiedź. Szkoła do której chcę iść jest bardzo dobrą szkołą, najlepszą w moim mieście czyli w Wejherowie. Swoją drogą nosi potocznie nazwę 'Elektryk' :). Czytając co nieco w internecie i pytając rodziny wyszło na to, że bardziej pasuje mi technik elektryk niż elektronik. Zastanawiam się również nad mechatroniką, mechatronik na okręcie ładnie zarabia.. :) Z drugiej strony do tego technikum mam 25km i nic nie wiem o tej szkole, nigdy tam nie byłem. Co do technika chłodnictwa i klimatyzacji masz rację, szkoła którą miałem na oku nie cieszy się dobrą reputacją. Szkoła ta jest nastawiona głównie na pracę przy samochodach - technik mechanik, w zawodówce lakiernictwo, blacharz i te sprawy. Szkołę nazywamy 'Samochodówką' :). Moi rodzice nie wiedzą wiele na temat zawodu mechatronika i technika energii odnawialnej, w tym przypadku skorzystam z informatora. Zastanawialem sie jeszcze nad technikiem budownictwa okretow, ale nie od tego jest to forum. Macie jeszcze jakieś uwagi?
  • #5 16240710
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1656
    elendtp napisał:
    Macie jeszcze jakieś uwagi?

Nie patrz tylko gdzie jakie są zarobki - skoncentruj się na tym co Cię interesuje. Bo jak będziesz robił coś zmotywowany tylko kasą to raczej nie będziesz dobry w swoim fachu. I pamiętaj - dobrzi fachowcy są zawsze poszukiwani i dobrze opłacani...
REKLAMA