logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux Ergospace ZE320 - Jak rozebrać odkurzacz serii Ergospace?

spinex 29 Sty 2017 12:21 21750 6
REKLAMA
  • #1 16236828
    spinex
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Cześć!

Wczoraj próbowałem dobrać się do odkurzacza ZE320 (Electrolux Ergospace). Z tego, co zdążyłem się zorientować, to cała seria Ergospace powinna rozbierać się tak samo (ta sama obudowa).

Odkurzacz wygląda tak:

Schemat części zamiennych odkurzacza:

Po odkręceniu wszystkich torxów i używaniu siły z przodu jak i z tyłu nie da się go w całości rozebrać. Doszedłem do momentu, w którym na tyle podważyłem tył i przód obudowy, że udało się wyjąć "boczne panele" (te z których wychodzi gumka). Próbowałem zdemontować przyciski (włącznik i zwijacz kabla), ale też doszedłem do momentu, gdzie zaraz bym je połamał...

Czy jest na to jakiś patent, czy po prostu trzeba zrobić to "na chama"?

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 16239734
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3358
    Musisz wyjąć klapkę od worka . Wyjmuje się ją wpychajac bolce zawiasu klapki i jak odkurzacz stoi w normalnej pozycji wyciągasz ja poziomo na lekko uchyloną. O wkretach pod uszczelka nie zapomniałeś
  • REKLAMA
  • #3 16239753
    spinex
    Poziom 17  
    Doszedlem do poziomu "wkrety pod uszczelka".
    Tak myslalem, ze ta klapa moze cos blokowac... Dzieki!

Rozkrece raz jeszcze i opisze efekt.

Przy okazji: prawdziwym powodem rozkrecania odkurzacza jest zanik reakcji na regulacje mocy (krece pokretlem, ale moc sie nie zmienia) - rozumiem, ze najprawdopodobniej pasek sie urwal/spadl?
  • #4 16240021
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3358
    Tak pasek raczej powodem usterki. Pod filtrem HEPA też są śruby. A klapkę trzeba rozgiąć na boki i ciągnąć ostrożnie ale stanowczo. generalnie wyjęcie tej klaki to najtrudniejsza część.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 16312698
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    sigwa18 napisał:
    wyciągasz ja poziomo na lekko uchyloną.
    Nie, nie- zdecydowanie przy pełnym otwarciu. Wtedy ramiona zawiasów nie opierają się o obudowę.
  • #7 16374060
    spinex
    Poziom 17  
    Napiszę tylko, że rozwiązaniem mojego problemu rzeczywiście było zdemontowanie pokrywy nad workiem. Po wykręceniu wszystkich śrubek i dojściu do momentu, że coś się blokuje przy dalszych rozbieraniu odkurzacza podniosłem klapę i wcisnąłem te kołki, które trzymają klapę. Nie za pierwszym, nie za drugim razem, ale klapa w końcu wyszła i mogłem rozbierać dalej.

PS. Okazało się, że regulacja mocy nie działa u mnie, ponieważ rolka prowadząca pasek miała pęknięty element. Nowa rolka to koszt 8 złotych :) [taki mały biały element z zębatką]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik próbował rozebrać odkurzacz Electrolux Ergospace ZE320, napotykając trudności przy demontażu obudowy. Kluczowym krokiem okazało się usunięcie klapki od worka, co wymagało wciśnięcia bolców zawiasu. Po jej zdjęciu, użytkownik odkrył, że problem z regulacją mocy wynikał z uszkodzonej rolki prowadzącej pasek. Wymiana tej rolki kosztowała 8 złotych. Użytkownicy podkreślili, że demontaż klapki jest najtrudniejszą częścią procesu, a ostrożność jest kluczowa, aby uniknąć uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA