logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux zce 2200 - Jak bezpiecznie rozebrać odkurzacz i wymienić regulator?

stanmarc 06 Gru 2014 22:44 14700 5
REKLAMA
  • #1 14198313
    stanmarc
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Witam. Odkurzacz Electrolux zce 2200 działa tylko przy na maksymalnym poziomie obrotów nastawionym na regulatorze. Pewnie regulator do wymiany. Zwijacz kabla też szwankuje bo samoczynnie zwija kabel (nie trzyma kabla). Chciałbym go rozebrać bez połamania zatrzasków. Odkręciłem dwie śrubki torx widoczne po otwarciu komory z workiem. Nie widzę innych śrubek a podważanie plastikowych elementów nic nie daje. Nie chciał bym ich połamać. Będę wdzięczny za informację jak rozebrać ten odkurzacz.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14205522
    stanmarc
    Poziom 11  
    Niestety porady z tego linku nie są przydatne w przypadku tego modelu. Z przodu na pewno nie ma żadnych zaczepów ponieważ z przodu jest pojemnik na worek którego się nie rozbiera w żaden sposób. W tym pojemniku na worek, tak jak pisałem są dwie śrubki na tzw. powiedzmy grodzi która oddziela pojemnika na worek od tylnej części odkurzacza w której jest silnik. Klawisz zwijacza i włącznika są z tyłu po bokach a pokrętło regulacji obrotów z tyłu pomiędzy w/w klawiszami. Próbowałem wyciągnąć klawisze ale bez wiedzy jak są zamocowane nie umiem tego zrobić tak aby ich nie połamać. Jeśli ktoś rozbierał konkretnie ten model to proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14329261
    parzoi
    Poziom 10  
    Hej udało mi sie. co prawda zce 1800 ale to jeden pies. Nie wiem czy potrzebne to tobie teraz ale z tyłu pod rolką i pomiedzy tymi guzikami masz takie malutkie 2 płaskie dziurki, w to wepchnij srubokret mocno podwazajac do góry, nie przejmuj sie, nic sie nie stanie, wyskoczyc powinny guziki i ten srodek. pod spodem znajdziesz 2 dodatkowe sruby torx. pozdrawiam. ja przez te 2 srubki prawie rozwalilem swoj odkurzacz. :cry:

O na przyszlosc szukaj pod haslem vampyr ACE blizniaczy model, znalazlem na elektrodzie zdjecie. Koles tam tez sie poddał. Electrolux zce 2200 - Jak bezpiecznie rozebrać odkurzacz i wymienić regulator? tutaj widzisz te płaskie miejsca? w to wepchnac dosc mocno plaski srubokret i szarpac do góry. Jeśli pomogłem daj plusik. Bede wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #5 14562494
    stanmarc
    Poziom 11  
    parzoi napisał:
    Hej udało mi sie. co prawda zce 1800 ale to jeden pies. Nie wiem czy potrzebne to tobie teraz ale z tyłu pod rolką i pomiedzy tymi guzikami masz takie malutkie 2 płaskie dziurki, w to wepchnij srubokret mocno podwazajac do góry, nie przejmuj sie, nic sie nie stanie, wyskoczyc powinny guziki i ten srodek. pod spodem znajdziesz 2 dodatkowe sruby torx. pozdrawiam. ja przez te 2 srubki prawie rozwalilem swoj odkurzacz. :cry:

O na przyszlosc szukaj pod haslem vampyr ACE blizniaczy model, znalazlem na elektrodzie zdjecie. Koles tam tez sie poddał. Electrolux zce 2200 - Jak bezpiecznie rozebrać odkurzacz i wymienić regulator? tutaj widzisz te płaskie miejsca? w to wepchnac dosc mocno plaski srubokret i szarpac do góry. Jeśli pomogłem daj plusik. Bede wdzięczny.

Wielkie dzięki za pomoc. Dzięki Tobie rozebrałem odkurzacz bez uszkadzania obudowy. Początkowo sądziłem, że uszkodzony jest moduł sterujący obrotami silnika bo odkurzacz chodził tylko na najwyższych obrotach ale chyba ostatecznie pomogło przedmuchanie powietrzem tego głównego włącznika odkurzacza. Choć dziwnym mi się wydaje aby główny włącznik (prosty włącznik/wyłącznik) odpowiadał za obroty. Nie znam się na tym ale efekt końcowy jest taki, że regulacja obrotów działa i zwijacz kabla też - wyczyściłem gumową rolkę hamulca zwijacza i powierzchnię po której ta rolka się porusza oraz odgiąłem nieco sprężynę która tą rolkę trzyma tak aby mocniej przylegała do powierzchni po której się porusza. Zabrudzenie hamulca i słabe napięcie sprężyny powodowało, że kabel samoczynnie się zwijał. Podgięcie sprężyny pewnie na długo nie pomoże i pewnie trzeba będzie ją wymienić. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc
REKLAMA