logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa glosniczkow w sluchawkach Stanton Dj Pro 60

Dj_Clever 19 Lip 2005 22:24 2984 16
REKLAMA
  • #1 1666118
    Dj_Clever
    Poziom 11  
    Witam
    Posiadam sluchawki Stanton Dj Pro 60. Swojego czasu graly naprawde dobrze, ale glosniczki juz chyba sie wyexploatowaly i zaczely harczec przy wiekszej glosnosci. Glosniczki maja 40 mm. Chialbym je wymienic na nowe ale nie wiem gdzie mozna kupic takie i zeby byly dobrej jakosci i przenosily dobrze niskie czestotliwoasci.
    Dane:
    * Pasmo przenoszenia: 30 - 28 kHz
    * Skuteczność: 102 dB
    * 40 mm membrany
  • REKLAMA
  • #2 1666522
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Uuuuuuu ciezko bedzie,, tam trzeba porzadne glosniki zeby sporo mocy wytrzymywaly bo w koncu trzeba cos slyszec na imprezie:) (w moim mikserze jak dam na maxa sluchawki to ledwo idzie wytrzymac a na imprezie jeszcze sie je do glowy przyciska:)) bieeedne uszy... )
  • REKLAMA
  • #3 1667820
    Dj_Clever
    Poziom 11  
    No musza to byc lepsze glosniczki i sporej efektywnosci, ale cos widze ze za duzo osob nie wymienialo ich w sluchawkach bo odzewu soc nie ma :) No nic poczekam jeszcze troche moze ktos doradzi gdzie je kupic:)
  • REKLAMA
  • #4 1668210
    DeeJaySqter
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Bo tych głośników się z reguły nie wymienia. Pozostaje ci jedynie naprawa serwisiowa bo wymiana na nie firmowe może okazać sie totalną klapą... pozdro
  • REKLAMA
  • #5 1669081
    djkorwin
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Jak jestes forsiasty to lepiej kup sobie nowe albo wymien.Jak sie wymienia zawsze jest juz inny dzwiek , traci sie sporo na jakosci no i szumy sa chyba ze sie ma jakies specjalistyczne lutownice :)
  • #6 1669295
    DeeJaySqter
    Poziom 19  
    djkorwin - co ty pie*** jakie specjalistyczne lutownice ?? Szumy powstają w zupełnie inny sposób i to akurat głośniki nie są decydującym powodem ich powstawania...

Bardziej się nówki opłaca kupić(w stantona lepiej nie inwestować, Z lowendowych myślę ze philips starczy a jak chcesz sie bawić w prodj'ke to beyerdynamic lub technics ale bardziejh bym skłaniał się q temu pierwszemu)
  • #7 1670499
    Dj_Clever
    Poziom 11  
    Mi chodzi tylko o jakis sklep internetowy gdzie mozna kupic takie glosniczki. Ja w swoim klubie uzywam technicsa 1200 i mi w zupelnosci wystarczaja :D. Te zalegaja mi w domi i chcialbym je naprawic, a noz cos z tego wyjdzie :)
  • #8 1670698
    DeeJaySqter
    Poziom 19  
    w polskich sklepach raczej nie dostaniesz...wogule nie widziaem nigdy głośników do słuchawek w detalu...może na jakiś zagranicznych serwisach lub u poskiegodystrybutora możesz się dowiedzieć...
  • #9 1672244
    MuNiO
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Dj_Clever napisał:
    Ja w swoim klubie uzywam technicsa 1200

a gdzie grasz?

ja uzywam PIONEER DJ-SE5000 o niebo lepsze niz syfiaste HDJ-1000 ktore szybko sie lamia i kable sie wyrabiaja
  • #10 1674349
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    Hej, witam. Jeśli chodzi o Stanton Pro 60 to moim zdaniem to bardzo dobre słuchawki jeśli chodzi o brzmienie. A za cenę 170 zł - bo tyle nowe kosztują - rewelacja. Są lepsze, droższe, ale dla mnie to jest idealne. Dziwne żebyś w jakiś sposób ustrzelił przetworniki. To jest dość porządne w tych słuchawkach. Albo przekrzywiła ci się membrana - wtedy przyciśnij słuchawkę do ust i zassij :) odkurzacz może to popsuć a metoda usta usta się sprawdza, i do słuchawek, i do mikrofonów; albo przetworniki odkleiły się od obudowy i latają - znam te słuchawki na wylot bo naprawiałem jedne zmasakrowane. Tam się ma prawo wszystko zepsuć połamać pourywać tylko nie przetworniki. Swoją drogą dziwię się że słuchawki pierdzą a jeszcze się mechanicznie nie rozleciały, nie pękł im pałąk etc, bo to ich słaby punkt jest niestety. Zrób usta-usta, zlikwiduj luzy, masz fajne głośne słuchawki. Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

Aha, Sqter, dobrze o Philipsach może mówić jedynie ten, co nigdy nic porządnego na głowie nie miał. Założyłbyś raz te Stantony za Chiny nie chciałbyś wracać do Philipsów. Wierz mi :)
  • #11 1674579
    DeeJaySqter
    Poziom 19  
    Porównbywałem sobie raz z technicsem w salonie i wiem że różnica jest ogromna(jak sie nie ma co się lubi to się lubi co się ma)...mimo wszystko twierdzę ze to jedne z najwygodniejszych słuchawek(modele od sbc 200w górę)...tymczasem sobie pomażę bo beyerze :)
  • #12 1675594
    Jon-X
    Poziom 28  
    Z tym się można zgodzić że za swoją cenę są okej, ale ludzie, słuchawki są po to żeby pomagać, zdarzało mi się przy używaniu Philipsów nie ustawiać w ogóle pitcha tylko bitować na otwartym kanale, z sali lepiej szło. Dobre na osiemnastkę graną na wieży :) Pozdrawiam
  • #13 1676398
    Dj_Clever
    Poziom 11  
    No philipsy troche slabe sa przy glosnym graniu :D a jak juz djka jest w zlym punkcie co czesto sie zdarza to juz calkiem bys nic nie uslyszal.
  • #14 1676460
    Jon-X
    Poziom 28  
    Są patenty, na kanale który zamierzasz wrzucić dół won, środek do deski, słyszysz rytmiczne przypiardy, ustawiasz pitch i czym prędzej ściągasz to badziewie z głowy :D byle pamiętać w którą stronę ucieka hehe
  • #15 1676852
    DeeJaySqter
    Poziom 19  
    A ja sie przyzwyczaiłem jakos do nich i tylko przy bardziej skomplikowanych utworach sie gubię(pozatym świetne na zimę)
  • #16 1677865
    Dj_Clever
    Poziom 11  
    DeeJaySqter napisał:
    ...(pozatym świetne na zimę)...

Zakrywaja cale uszy i cieplo jest :D
  • #17 1679022
    Jon-X
    Poziom 28  
    Kiedyś pamiętam jak wracałem od kumpla na lekkiej fazie, zimą, szedłem o 3 w nocy przez całe miasto, miałem czapkę z polaru ale i to było lekko za mało, założyłem na to philipsy, kabel owinąłem dookoła szyi. Minąłem 3 radiowozy. Patrzyli jak na przybysza z kosmosu :D słabo selektywne są na górze, trzeba przyznać... Ostatnio i tak mam zawsze słuchawki do dechy, jedna impreza była na której ściągnąłem w ogóle z głowy i kontrolowałem to co robię z głośników - ale to było wycelowane w głowę 2x400W hehe. Starzeję się i głuchnę powoli :D Clever żyją te Stantony już ? Jeśli nie to ja bym je może od ciebie odkupił :P

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel słuchawek Stanton DJ Pro 60 zgłasza problemy z głośnikami 40 mm, które zaczęły harczeć przy wyższej głośności, prawdopodobnie z powodu zużycia. Poszukuje informacji, gdzie można kupić oryginalne lub wysokiej jakości zamienniki głośników o parametrach: pasmo przenoszenia 30 Hz - 28 kHz, skuteczność 102 dB. W dyskusji podkreślono, że wymiana głośników w tych słuchawkach jest rzadko praktykowana, a serwisowa naprawa może być lepszym rozwiązaniem, gdyż nieoryginalne głośniki mogą pogorszyć jakość dźwięku. Wskazano, że głośniki muszą mieć wysoką moc i efektywność, aby dobrze przenosić niskie częstotliwości i wytrzymać duże natężenie dźwięku. Użytkownicy sugerują zakup nowych słuchawek zamiast wymiany głośników, zwracając uwagę na modele takie jak Beyerdynamic, Technics, Philips (jako tańsza alternatywa) oraz Pioneer DJ-SE5000. Wskazano trudności z dostępnością głośników do słuchawek na rynku detalicznym, sugerując poszukiwania w zagranicznych sklepach lub u dystrybutorów. Poruszono także kwestie jakości dźwięku, trwałości i komfortu użytkowania poszczególnych modeli słuchawek DJ-skich.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA