logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ping w grach skacze do 1000-4000 po zwiększeniu transferu do 7,2 Mb/s

SzraMeQ 29 Sty 2017 20:48 993 13
REKLAMA
  • #1 16238221
    SzraMeQ
    Poziom 7  
    Witam. Mam dość spory problem z internetem.
    Zacznę od początku. Miałem internet 2mb/s, były pingi, ale nie takie wielkie. Czasami po prostu komputer gubił sygnał. Teraz jest inaczej. Od czasu zwiększenia transferu do 7,2 mam problemy. W grach ping z 60-90 skacze do 1000-4000. Sporo nerwów mnie to kosztuje, ponieważ nawet przy downloadzie internet ściąga masakrycznie wolno. Dzwoniłem kilkakrotnie do dostawcy internetu, ale ten nie potrafił mi pomóc i mówił, że win 10 albo pobiera aktualizacje albo nie wie co może być, bo u nich jest wszystko w porządku.. Tymczasem od ponad miesiąca strasznie działa mi to na nerwy. Nie mogę normalnie pograć po pracy ani ściągać różnych rzeczy. Proszę o pomoc. Mam router airlive g.duo, który ma wyłączony DHCP, przynajmniej jak byłem w serwisie u operatora to mi wyłączył. Posiadam też stary model tp linka z metalowymi wyjściami, może ten byłby lepszy?
  • REKLAMA
  • #2 16238257
    RemzesR
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Z routerem łączysz się WIFI czy kablem?
  • #3 16238371
    SzraMeQ
    Poziom 7  
    Przez wifi. Kablem nie mam jak. Dostawca nie ma zamiaru przyjeżdżać zakładać mi drugi kabel a na kablu przez router jest to samo. Dodam, że taki sam ping i problem jest na obu routerach.
  • REKLAMA
  • #4 16238394
    RemzesR
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    A na innym komputerze patrzyłeś? Albo czy inne urządzenie podłączone do Twojej sieci czegoś akurat nie pobiera. Często tak jest np z różnymi TV Smart itd. Jaki to dostawca?
  • REKLAMA
  • #5 16238492
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    - odłączasz _wszystkie_ urządzenia od internetu, zostawiasz tylko twój router i komputer podłączony _kablem_,
    - komputer uruchamiasz w trybie awaryjnym + obsługa sieci

Na komputerze uruchamiasz netpersec i patrzysz jakie jest zużycie sieci

czy nadal problem występuje ? tak ? czy jakie zużycie neta pokazuje netpersec ? prawie to co prędkość łącza ?
  • REKLAMA
  • #7 16239953
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5380
    SzraMeQ napisał:
    nawet przy downloadzie internet ściąga masakrycznie wolno.

To co masz, to nawet nie jest na pobieraniu 1 MB (megabajt).

Ile masz na wysyłaniu do sieci - bo 7,2 masz download, a jaki upload?

Co to za dostawca internetu, na jakim jego sprzęcie, to internet radiowy?
  • #8 16240761
    SzraMeQ
    Poziom 7  
    @KOCUREK1970
    Ping w grach skacze do 1000-4000 po zwiększeniu transferu do 7,2 Mb/s

To znaczy. Dziś np. pobierało mi jakoś 0.5 mb w ciągu sekundy. Wczoraj szło jakoś 0.1. Nie jest to cały czas, ale występuje na stacjonarnym i laptopie więc raczej nie jest to wina kompa czy karty sieciowej. A dzieje się tak na 2 routerach więc raczej też są ok.
  • #9 16240821
    KOCUREK1970
    KOCUREK1970 napisał:
    To co masz, to nawet nie jest na pobieraniu 1 MB (megabajt).

A na wysyłaniu DO internetu masz pewnie 2 Mb, co nam daje realnie 250 KILOBAJTÓW.
    Pobieranie i wysyłanie to NĘDZA.
    Ale skoro wcześniej mając 2 Mb było lepiej, a to internet radiowy (tak wnioskuję) - to mnie wcale nie dziwi, że teraz jest gorzej.
    Więcej klientów z szybszym netem podłączonych do tej samej anteny, przy braku zwiększenia przepustowości owego nadajnika po stronie operatora - i mamy receptę na klops.
    Witaj w gronie 99% klientów internetu radiowego z takim samym problemem.

By uprzedzić pytanie co Ty możesz z tym zrobić:
    - nic kompletnie, bo to musi zrobić sam Twój operator (a w to wątpię, bo to koszty dla niego - i będzie was wszystkich spławiał, że u niego jest wszystko ok),
    - obniżyć prędkość internetu do poprzednich wartości,
    - zmienić dostawcę,
    - przejść na internet LTE (ale tu też sporo problemów: zakup sprzętu, limity, zasięg itd.).
  • #10 16240831
    SzraMeQ
    Poziom 7  
    Słuchaj to się dzieje czasami, ale w najmniej odpowiednich momentach. Jestem graczem i to są dla mnie denerwujące rzeczy. Możliwe jest to, że mamy stary odbiornik na dachu?
  • Pomocny post
    #11 16240837
    KOCUREK1970
    SzraMeQ napisał:
    Możliwe jest to, że mamy stary odbiornik na dachu?

Mnie nie pytaj, nie wiem.
    Ale do takiej prędkości i taki 20 letni by wystarczył.
    Nadal obstawiam moje typy.
  • #12 16241878
    SzraMeQ
    Poziom 7  
    Więc to może być wina dostawcy internetu tak? Pewnie jakieś przeciążenie? Zazwyczaj to się dzieje po 15:00 i czasami ustępuje a w dni wolne np. soboty/niedziele nawet do 22:00.
  • Pomocny post
    #13 16242561
    KOCUREK1970
    SzraMeQ napisał:
    to może być wina dostawcy internetu tak?

Wina może nie, ale:
    Narzut na antenę np. 20 Mb na 5 klientów, każdy po 5 Mb (3 lata temu), a dziś na tą antenę z takim samym narzutem 30 klientów z prędkościami 10 Mb - to się musi załamać.
    Nie wszyscy 30 klientów w tej samej chwili korzystają z internetu - i dlatego jakoś to funkcjonuje.
    99% ludzi nie zgłasza problemów, bo ping dla nich nie istnieje - działa wp, onet, odbiorą pocztę, więc z internetem wszystko ok.
    SzraMeQ napisał:
    Zazwyczaj to się dzieje po 15:00 i czasami ustępuje a w dni wolne np. soboty/niedziele nawet do 22:00.

Po 15 ludzie wracają do domów i włączają neta.
    Popularne są też wyjazdy i wypady zimowe w weekendy, ale potem znowu ludzie wracają do domów.
    No i wystarczy 2 amatorów "archiwizacji" wszystkich zasobów internetu i wszystko leży i kwiczy.

W moim przekonaniu, możesz pisać reklamacje, czegoś od niego żądać - ale nie oczekuj, że facet wyda np. 50 tys zł, by unowocześnić i sieć i zwiększyć przepustowość.
    Jak odejdziesz, to podłączy w to miejsce kogoś innego i będzie to samo.
    Ceny jakie płacimy wszyscy za internet są niskie, a koszty po stronie operatorów potężne (na utrzymanie tego wszystkiego) - więc małe sieci nie za bardzo mają z czego inwestować.
  • #14 16243561
    SzraMeQ
    Poziom 7  
    W takim razie dziękuję za pomoc i wytłumaczenie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysokim pingiem w grach po zwiększeniu prędkości internetu z 2 Mb/s do 7,2 Mb/s. Ping skacze z 60-90 ms do 1000-4000 ms, co uniemożliwia normalne korzystanie z internetu. Problemy występują zarówno na komputerze stacjonarnym, jak i laptopie, a także na dwóch różnych routerach (Airlive G.Duo i stary model TP-Link). Użytkownik podejrzewa, że może to być związane z przeciążeniem sieci dostawcy internetu, zwłaszcza w godzinach szczytu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie innych urządzeń w sieci oraz testowanie połączenia w trybie awaryjnym. Wskazują również na możliwe problemy z infrastrukturą dostawcy, co może wymagać interwencji operatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA