logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kamery i rejestrator do monitoringu nieogrzewanego domku letniskowego?

mlesiak 30 Sty 2017 16:36 2148 20
  • #1 16239901
    mlesiak
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Stan miejsca, gdzie planuję zrobić monitoring:
    - domek letniskowy (nieogrzewany) - w zimie w środku temperatura taka jak na zewnątrz
    - domek jest podpiwniczony, ale w piwnicy dość duża wilgotność (nie mierzyłem higrometrem). Wilgotność taka, że stalowe regały nieocynkowane "rudy" zjada dość szybko :)
    - w piwnicy w zimie pewnie temperatura spada do okolicy 0*C (w lecie jest to ok 10-15 stopni)
    - brak internetu "kablowego"

Na ostatni punkt mam rozwiązanie - router z modemem 3G, dynamiczny DNS lub VPN na VPS'a ze stałym IP. Nie będzie mi potrzebny streaming live - będę mógł natomiast zalogować np na konsolę rejestratora.

Mam 2 opcje:
    1) Montaż rejestratora w domu

Przyznam, że przy tym podejściu, główny problem jaki widzę to temperatura. Problem oczywiście dla rejestratora i dysków. W sumie to nie znalazlem żadnego rejestratora, który ma zakres temperaturowy inny niż od -10* do +50*.

2) Montaż rejestratora w piwnicy

Tutaj znowu problemem może być wilgotność.

Przeglądam Internet w poszukiwaniu różnych opcji. Rozważam taką (przy opcji z piwnicą), żeby zakupić szafę rack'ową z IP68. Ze zdjęć wynika, że jest ocynkowana więc wilgoć nie zje stali. Nie wiem natomiast co z wentylacją - czy to się nie będzie "kisić" za bardzo?
    Macie doświadczenie w podobnych miejscach? Jakieś rady?

Z góry dzięki za podowiedzi.
  • #2 16239959
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Ocena: 557
    Pomysł z rejestratorem w piwnicy raczej odpada.Przy zaniku napięcia zasilania wystąpi w nim kondensacja wilgoci .Trzeba też brać pod uwagę ciepło które wydziela rejestrator w czasie pracy,jak go zapakujesz w IP68, może ci się zagotować.
  • #3 16239968
    mlesiak
    Poziom 10  
    faktycznie - o zaniku zasilania nie pomyślałem. Muszę jeszcze rozważyć jakiegoś małego UPSa, który przez parę h podtrzyma pracę.
    A jaki poziom wilgotności dla sprzętu jest "akceptowalny"?
  • #4 16239990
    kot mirmur
    Poziom 33  
    To jest z reguły opisane w kartach katalogowych produktów.
  • #5 16240012
    mlesiak
    Poziom 10  
    to na chwilę odłóżmy montaż w piwnicy na bok. Czy widzisz możliwość montażu w domku, w którym panują temperatury (w zimie) takie, jak na zewnątrz?
  • Pomocny post
    #6 16240036
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Z kamerami nie ma problemu.Jeśli chodzi o rejestrator proponuję zadzwonić np.do firmy Eltrox- w wawie masz trzy oddziały,osobiście polecam ten nowy z ul.łopuszańskiej ,w googlach znajdziesz kontakt do nich.
  • #7 16240093
    wotik
    Poziom 20  
    Ocena: 63
    mlesiak napisał:
    1) Montaż rejestratora w domu

Przyznam, że przy tym podejściu, główny problem jaki widzę to temperatura. Problem oczywiście dla rejestratora i dysków. W sumie to nie znalazlem żadnego rejestratora, który ma zakres temperaturowy inny niż od -10* do +50*.

Ja bym się raczej tym nie przejmował. Rejestrator umieściłbym w domu, najlepiej w jakiejś małej rack'owej szafce, wraz z UPSem i resztą elementów (zasilacz, switch PoE - nie napisałeś jakiej technologii chcesz użyć). Wilgotność taka jaka panuje w zamkniętym, nawet nieogrzewanym pomieszczeniu, nie powinna zarażać obudowanej elektronice. Co do temperatury, sprzęt dopóki będzie działał, będzie się sam ogrzewał. Ew. problem jaki bym widział to uruchomienie wychłodzonego sprzętu (np. po kilkunastogodzinnej przerwie w zasilaniu) w tem. np. -15 - -20C. Czy jesteś gotów ew. takie ryzyko zaakceptować - odpowiedz sobie sam...
  • #8 16240134
    mlesiak
    Poziom 10  
    @wotik rozumiem, że masz na myśli zwykłą - niehermetyczną - szafkę? Taka, w której zwyczajnie to ciepło z urządzeń będzie się jakoś kumulowało. Tak?
  • #9 16240288
    wotik
    Poziom 20  
    Tak, "zwykła" wisząca szafka, myślę, że 6U wystarczy. Co do wentylacji takiej szafki myślę, że perforacja w dachu spokojnie powinna wystarczyć, bez konieczności stosowania wentylatorów. Głębokość szafki to minimum największa głębokość zabudowywanego w niej urządzenia + kilka centymetrów przestrzeni.
    W dolnej części szafki umieszczasz elementy które wytwarzają najwięcej ciepła, w górnej elementy "pasywne", np. listwa zasilająca, etc.
    Najlepiej jak byś "upchnął" sobie w niej wszystko co chcesz zabudować, wówczas będziesz miał porządek... :-)
    W zamkniętym pomieszczeniu wilgocią się nie przejmuj. To nie sauna... ;-)
  • #10 16240299
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Żadna hermetyczna.Po co?
  • #11 16240387
    Adko
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Uwaga tylko na wodę cieknącą po kablach
    widziałem przypadki, że w takiej szafce robił się basen bo woda dostawała się po kablach.
    UPS raczej za długo nie utrzyma zasilania rejestratora. Zwróć uwagę na zakres temperatur przy zakupie dysku.
  • #12 16240419
    wotik
    Poziom 20  
    Adko napisał:
    Uwaga tylko na wodę cieknącą po kablach
    widziałem przypadki, że w takiej szafce robił się basen bo woda dostawała się po kablach.

Mówimy już o przypadkach ekstremalnej ignorancji "instalatora" kiedy to niezabezpieczony właściwie przewód, wypuszczony do kamery (jego połączenie), "pije" ściekającą po nim wodę...
    Adko napisał:
    UPS raczej za długo nie utrzyma zasilania rejestratora.

Wiadomo, że raczej nikt nie nastawia się na podtrzymanie systemu przez 3 dni. Chodzi bardziej o krótkotrwałe zaniki napięcia aby ochronić się przez seryjnymi włączeniami/wyłączeniami systemu.
  • #13 16240467
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 194
    W domu dużo lepiej sprawdzi się dedtkowana obudowa do rejestratora. Pulsar takie produkuje np.
    6U to klamot dużo za duży na domową instalację.
  • #14 16240487
    wotik
    Poziom 20  
    bartek_p napisał:
    W domu dużo lepiej sprawdzi się dedtkowana obudowa do rejestratora. Pulsar takie produkuje np.
    6U to klamot dużo za duży na domową instalację.

Nie do końca się z tym zgodzę. Jeśli byśmy zabudowywali sam rejestrator, to można go zabudować właśnie w takiej obudowie przykręcanej do ściany ale jak dojdzie nam UPS, przełącznik PoE, zasilacz, ew. listwa zasilająca dla porządku, to zrobi nam się bałagan. No chyba, że idziemy w kierunku instalacji budżetowej... Wówczas nawet obudowa na rejestrator jest wg. mnie zbędna, ew możemy się pokusić np: o takie rozwiązanie...
  • #15 16240895
    mlesiak
    Poziom 10  
    Z krótkiego podliczenia towaru, to potrzebuję:
    - rejestrator na 8 kamer
    - switch PoE - chyba, że wybiorę rejestrator, który ma już porty PoE wbudowane
    - UPS - myślę o takim w okolicach 600-800VA
    - router z 3G
    - listwa zasilająca

Przy takiej instalacji warto jednak już to zrobić "ładnie" w małej szafie, bo jej koszt będzie pomijalny podliczając wszystkie komponenty.

Dzięki za sugestie. Rozplanuję to sobie w najbliższych tygodniach, a w majówkę montaż :).
  • #16 16241060
    wotik
    Poziom 20  
    mlesiak napisał:
    Z krótkiego podliczenia towaru, to potrzebuję:

Zapomniałeś jeszcze o dysku, kablu, no i kamerach... ;-)
  • #17 16241063
    mlesiak
    Poziom 10  
    Dysk zakładam, że kupię w komplecie z rejestratorem. A pisałem w poście o rzeczach, które zmieszczę w szafie - kamery będą na zewnątrz :)
  • #18 16241105
    wotik
    Poziom 20  
    mlesiak napisał:
    Dysk zakładam, że kupię w komplecie z rejestratorem.

"W komplecie" - czyli rozumiem, że kupisz o odpowiedniej pojemności...?
  • #19 16241118
    mlesiak
    Poziom 10  
    chciałbym znaleźć taki, który będzie miał jakiś fail-over. Co najmniej raid-1.
    A pojemność... cóż. Nie wiem ile potrzebuję jeszcze, ale pewnie jakies 1-2TB wystarczą z nadmiarem.
  • #20 16241506
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 194
    Wszystko, prócz UPS się zmieści, ale jak masz miejsce to zakładaj rack. Nie zapomnij tylko o pułkach do szafy.
  • #21 16241959
    likufanele
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Ja ostatnio robiłem instalację na obudowie Pulsara PSUPS20A12CR. Niby jest na 16 kamer i dwa akumulatory. Ja akurat miałem 8 kamer (4 IP i 4 CVI) i jeden akumulator i zmieściłem tam dodatkowo panel z Ewimara (LHD-4-PRO-FPS), switch POE i kontroler Roger na DIN.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować monitoring w nieogrzewanym domku letniskowym, gdzie temperatura zimą jest zbliżona do temperatury zewnętrznej, a wilgotność w piwnicy jest wysoka. Rozważa dwie opcje montażu rejestratora: w domu lub w piwnicy. Wskazano na problemy związane z kondensacją wilgoci oraz temperaturą pracy urządzeń. Użytkownik planuje użyć routera 3G oraz UPS do podtrzymania zasilania. Proponowane rozwiązania obejmują umieszczenie rejestratora w szafce rackowej w domu, co pozwoli na lepszą organizację i ochronę sprzętu. Wskazano również na potrzebę zakupu rejestratora na 8 kamer, switcha PoE, UPS oraz dysku twardego z funkcją RAID. W dyskusji zasugerowano kontakt z firmą Eltrox w celu uzyskania informacji o odpowiednich produktach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA