logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitoring - Mieszkanie - jaki rejestrator i kamery?

behemot80 25 Maj 2012 15:13 3278 4
  • #1 10933107
    behemot80
    Poziom 10  
    Witam

Początkowo myślałem tylko o monitoringu jednego pokoju. Jednak sytuacja zmusiła mnie do założenia monitoringu w całym mieszkaniu. Zwróciłem się do fachowców w jednym ze sklepów. Polecili:

Rejestrator: BCS-3104
    Kamera : KG-DMSHE (tu musi być zmiana na coś z IR)

Oczywiście do zestawu wchodzą jeszcze inne rzeczy. Gównie chodzi mi o to czy ten rejestrator będzie spełniał moje oczekiwania? Jakie kamery dobrać? Najlepiej gdyby to były kamery kopułkowe z IR. Myślę, że jedna kamera na pomieszczenie.
    Na co jeszcze zwrócić uwagę? Istotna sprawa jaki UPS do tego dobrać?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Behemot80

Marku31415 gdzie jesteś? :D
  • #2 10933263
    rooland
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Hej, pracowałem kiedyś w Volcie (jeden z liderów w polsce w tym sprzęcie).
    Pytania do Ciebie :
    1. Ile kamer?
    2. Jaką rozdzielczość tych kamer chcesz ?
    3. Rejestrator : w jakiej rozdzielczości chcesz aby nagrywał (czy maks klatek na sekundę czy mniej).
    4. Kamery chyba na 12v więc zasilacz impulsowy musisz dobrać tak żeby był przynajmnie 1A na jedną kamerę.
    5. Na jakim kablu chcesz zrobić instalacje ?
    6. Czas zapisu na dysku (jak długo ma być archiwizowane)
    7. Inne rzeczy typu : rejestracja na ruch, czy chcesz podpiąć do sieci, pilot ?, czy wymagana jest cisza czy może być wentylator (osobiście uważam że lepiej ukryć ten rejestrator ale żeby miał wentylator).
    8. Jak szeroki obiektyw ( czy może regulowany ) ?
    Osobiście BCS-a bym ci nie polecał, sam jestem instalatorem i kiedyś sie na nich przejechałem :/.
    Zestaw dla ciebie wg mnie :
    rejestrator- VODVR7504 ( dobra praca w sieci, mega łatwe menu z dużą ilością ustawień, i 100 klatek na 4 kamery czyli 25/kamera)
    Kamery wszystkie z przetwornikiem SONY EFFIO (czyli w tym momencie maks jaki istnieje w analogowych kamerach) :VOCC941EB, VOCC941E, VOCC951E - sprawdź w google.
    Połącznie na takiej odległości proponuję zrobić na zwyczajnej skrętce. Zasilacz impulsowy 5A. Na dwóch żyłach zrobić zasilanie na pozostałe użyć jako sygnałowe i wszystko będzie działać. Zasilacz UPS również jest zależny jak długo chcesz aby działało wszsystko.
    Jak masz jakieś pytanie, śmiało pisz.

Pozdrawiam
  • #3 10933758
    behemot80
    Poziom 10  
    Dziękuje za szybką odpowiedź. Najprościej tak. Mam 1000zł. Najpierw planuję zakupić rejestrator, kamerę, UPS. Później planuję dodać 3 kamery. Co mogę za tą śmieszną kwotę kupić?
    Monitoring ma pilnować osoby starszej. Ważny moim zdaniem jest dźwięk. Obraz generalnie taki aby rozpoznać twarz. Kamera musi mieć szeroki kont patrzenia i widzieć w nocy. Dysk posiadam więc odpada koszt. Dysk to 1Tb. Myślę, że na miesiąc starczy. UPS. Myślę, że w tej kwestii będę rozpatrywał dwie opcje. Pierwsza to UPS który potrzyma mi działanie sprzętu przez 2h. Druga opcja to 10h. Nie wiem jak będzie to wyglądało finansowo. Myślę, że kolega powie mi co w tej kwocie mogę zakupić. Najpierw obstawiam: rejestrator, kamera. UPS musi być od razu. Na początek może być słaby. Po dopływie gotówki rozbuduje infrastrukturę o 3 kamery i ewentualnie mocniejszy UPS.

Proszę o pomoc.
  • #4 10934268
    rooland
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    1000 zł z UPS-em ? I obraz żeby rozpoznać twarz ?
    Rejestrator nadal proponuję ten sam co poprzednio : VODVR7504 (rejestrator : ma możliwość podpięcia fonii, ma 25 klatek na sekundę na każdą kamerę) więc myślę że będzie idealny, koszt ok 750 zł w oddziale VOLTY (dla detalisty). Jest oczywiście jeszcze model słabszy VEDVR2304B ale nie ma możliwości podpięcia fonii oraz ma mniejszą ilość klatek na sekundę. Z kamer proponuję VOCC941B, koszt ok 300 zł. Do tego mikrofon który kosztuje ok 15 zł (MP4/R). Niestety 1000 zł to za sprzęt w którym chcesz widzieć twarz osoby to nadal mało :/ Dobrze że masz dysk bo to ratuje trochę sytuację. UPS możesz kupić zwyczajny do komputera i podłączyć pod niego rejestrator + zasilacz kamery. Jakiej wielkości to już od Ciebie zależy i od $$.
    Oczywiście, można znaleźć zestawienie dużo tańsze ale to nie bedzie szło w parze z jakością :/.
    Szkoda że nie jesteś z Łodzi to byśmy się dogadali i bym kupił dla Ciebie bo mam duże rabaty tam a przy okazji zrobiłbym sobie koszty ;)
  • #5 10936709
    behemot80
    Poziom 10  
    Nie byłem nigdy w Łodzi ale ludzie z którymi mam kontakt z tamtych okolic są zawsze pomocni i życzliwi. Zrobię tak. Wstrzymam się i jakoś dam radę na kamerze IP. Jak będę miał grubszą gotówkę zakupię sprzęt który poleciłeś. We Wrocławiu jest też oddział VOLTY.
    Dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam
    Behemot80
REKLAMA