logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie zamontować rejestrator monitoringu w starym domu – strych, wilgoć, wentylacja?

maciek5611 31 Lip 2025 21:28 300 1
  • #1 21622623
    maciek5611
    Poziom 2  
    Chciałbym usłyszeć propozycję nt. umiejscowienia rejestratora do monitoringu. Rejestrator chyba powinien być w trudno dostępnym miejscu (logiczne (tak myślę)). W moim przypadku jedynym trudno dostępnym miejscem jest strych, bo w domu nie ma piwnicy. Dom natomiast jest starego budownictwa, więc porą deszczową albo zimą będzie tam wyższy poziom wilgotności powietrza, a latem wyższa temperatura. Plusem strychu jest też to, że skrętki od kamer tam będą lecieć. Myślałem nad jakąś szafą rack IP55 lub czymś podobnym, ale jak wtedy zapewnić wentylację sprzętowi. A propos wentylacji przez myśl przewinęło mi się zamontowanie w potencjalnej szafie rack (nie IP55) wentylatorów, które cały czas przepychałyby powietrze. Sprzęt sieciowy (routery, switche, itp.) mam na statywie rack w szafie stojącej i monitoring chyba nie będzie podłączony do głównej sieci. Dobrze też by było, żeby monitoring miał zasilanie awaryjne, a nie chciałbym stawiać UPS-a na gorącym/wilgotnym strychu.

AI: Jaki dokładnie model rejestratora i kamer planujesz zamontować? Chodzi o to, żeby sprawdzić, jakie mają wymagania co do temperatury i wilgotności.
    jeszcze nie wiem
    AI: Czy na strychu masz już dostęp do zasilania (i ewentualnie UPS-a), czy trzeba będzie to dopiero doprowadzić?
    prąd jest
  • #2 21622745
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2091
    Wybierz suche miejsce w którym będzie w miarę optymalna temperatura.
REKLAMA