logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows media player jak wyłączyć wmpnscfg.exe z autostartu + Logi FRST

Zapfod 31 Sty 2017 04:14 4782 10
REKLAMA
  • #1 16241450
    Zapfod
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Witam

Jak wyłączyć proces wmpnscfg.exe aby nie startował razem z systemem. W opcjach Windowsa go nie widać, tak samo jak w Ccleaner. W rejestrze w Run/RunOnce również pusto. Przesyłanie strumieniowe multimediów w Windows media player mam wyłączone mimo to proces wmpnscfg ciągle się pojawia.
  • REKLAMA
  • #2 16241456
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8300
    Witaj. Prawdopodobnie uruchamia się ten proces jako usługa. Sprawdź usługi i jeśli znajdziesz taką usługę to wyłącz automatyczny start dla usługa udostępniania w sieci programu Windows Media Player.

Być może można to też wyłączyć:
    Windows Media Player → Library → Media Sharing... → odhaczyć "Share my media".
  • REKLAMA
  • #3 16241459
    Zapfod
    Poziom 10  
    W opcjach biblioteki mam tylko takie opcje
    Sprawdzałem również w harmonogramie zadań i tam ta opcja "UpdateLibrary" za którą odpowiada ten proces jest również wyłączona.
    Załączniki:
    • Windows media player jak wyłączyć wmpnscfg.exe z autostartu + Logi FRST wmp.jpg (126.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 16242275
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8300
    W takim razie sprawdź, czy masz w usługach włączoną wspomnianą przeze mnie wcześniej usługę.
  • REKLAMA
  • #5 16244113
    Zapfod
    Poziom 10  
    Tak mam tą usługę wyłączoną
    Załączniki:
    • Windows media player jak wyłączyć wmpnscfg.exe z autostartu + Logi FRST wmp2.jpg (125.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 16244118
    nostromo
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Rozumiem, że masz Win10? Ściągnij sobie kilka narzędzi: 10AppsManager, ProcessExplorer, a najlepiej zestaw narzędzi przygotowanych przez programistów Windowsa: SysinternalsSuite. Problem polega tylko na tym, że jeśli jesteś zwykłym użytkownikiem wirusa win10 Microsoftu, to bez ponownego postawienia systemu i wyłączenia szpiegowskich funkcji przez kogoś, kto się na tym zna, nie dasz sobie rady.

Dodano po 11 [minuty]:

Jeśli masz Win 7 tu masz linka: http://sasni.eu/archives/504-wylaczanie-udostepniania-w-sieci-wmp.html
  • REKLAMA
  • #7 16244216
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1076
    Zapfod napisał:
    wmpnscfg.exe

Zapfod napisał:
    mam tą usługę wyłączoną

Plik może być używany do ukrywania plików malware [jaka jest lokalizacja tego pliku?], sugeruję sprawdzenie systemu Malwarebytes Anti-Malware i AdwCleaner.
  • #8 16248547
    Zapfod
    Poziom 10  
    Skanowanie Malwarebytes Anti-Malware jak i antywirusem nic nie wykryło. Na anglojęzycznym forum znalazłem informacje że ktoś miał problem z dodaniem nowych utworów do swojej biblioteki w WMP. Jako że nie korzystam z WMP usunąłem bibliotekę z pamięci Media Playera. Po usunięciu plików z appdata>local>Windows>Media Player proces ten jest tylko widoczny w C:Windows>Preftech w menadżerze zadań nie zauważyłem aby się odpalał.

--------------------------------

Dziś przed włączeniem komputera odłączyłem router i proces nie wstał razem z systemem, lecz gdy go podłączyłem to się odpalił. W załącznikach zamieszczam logi z FRST, jeśli logi będą czyste to dam sobie z tym procesem spokój
    Załączniki:
    • Addition.txt (21.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • FRST.txt (14.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 16248627
    Zapfod
    Poziom 10  
    Jeśli Administrator/Moderator mógł by przenieść do odpowiedniego działu był bym wdzięczny.
  • #10 16248639
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    W logach nie widac nic ciekawego.
  • #11 16248652
    Zapfod
    Poziom 10  
    W takim razie dam sobie spokój z tym procesem i dziękuje za sprawdzenie loga oraz wszystkim którzy próbowali pomóc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał sposobu na wyłączenie procesu wmpnscfg.exe, który uruchamia się automatycznie z systemem Windows, mimo że opcje udostępniania multimediów w Windows Media Player były wyłączone. Odpowiedzi sugerowały sprawdzenie usług systemowych oraz opcji w Windows Media Player, jednak użytkownik potwierdził, że usługa była już wyłączona. Zasugerowano również użycie narzędzi takich jak 10AppsManager, ProcessExplorer oraz SysinternalsSuite. Po przeprowadzeniu skanowania systemu za pomocą Malwarebytes Anti-Malware i AdwCleaner, użytkownik zauważył, że proces nie uruchamia się, gdy router jest odłączony, co sugeruje, że może być związany z siecią. Użytkownik postanowił zrezygnować z dalszych poszukiwań, gdy logi FRST nie wykazały żadnych problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA