logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odbiornik Szarotka2 - Zastąpienie lampy końcowej 3S4T 2 tranzystorami

jagrx 01 Lut 2017 15:58 3204 6
REKLAMA
  • #1 16245140
    jagrx
    Poziom 21  
    Ocena: 50
    Jakość kupowanych lamp może być problematyczna, więc zaprojektowałem układ zastępujący tą lampę 3S4T (poprzednio usunąłem kondensatory papierowe tzw "pyry" zastępując je tworzywowymi). Układ składa się z wtórnika p-n-p na wejściu BF-421 i tranzystora wyjściowego BF-759 n-p-n w układzie OE. Całość zamontowałem na płytce laminatowej drukowanej i umocowałem do podstawki dwoma drutami ?1,5 tzw. srebrzanką i stanowią masę radia. Całość pracuje poprawnie. Emiter BF -759 podłączyłem do punktu zasilania po prawej stronie lampy.
    Poniżej podaje zdjęcie i schemat.
    Załączniki:
    • Odbiornik Szarotka2 - Zastąpienie lampy końcowej 3S4T 2 tranzystorami Obraz (3).jpg (400.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Odbiornik Szarotka2 - Zastąpienie lampy końcowej 3S4T 2 tranzystorami IMG_8474.jpg (864.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16252870
    AdamC
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    Pomysł dobry tylko że to już nie radio lampowe. Można też zastąpić 3S4T lampą 1Ż29b - ceny 3 - 5 pln.
    Artykuł :
    Jak zastąpić lampy bateryjne 1R5T, 1S5T, 1T4T i 3S4T?
    Numer: EP 10/2015
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 16268128
    jagrx
    Poziom 21  
    Ocena: 50
    Radio jest w 80% lampowe, a jak ktoś chce wrócić do lampy to jest to tak zrobione, że można obciąć przewody i włożyć lampę.
  • REKLAMA
  • #5 16268692
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 16330339
    Tomek Janiszewski
    Poziom 32  
    Ocena: 158
    Bieda z nędzą napisał:
    Założenie podobne jak w Szarotce TR.
    Ale od biedy 3S4T można zastąpić 1T4T, po przelutowaniu elementów przy podstawce. Gra ciszej, ale gra. Mam dwie Szarotki, gdzie w roli 3S siedzą 1F33.

Spodziewałbym się w takim wypadku szybkiego zarżnięcia lampy 1T4T, której dopuszczalny prąd katodowy jest dużo mniejszy (zaledwie 5mA). Aby tego uniknąć - należałoby zwiększyć rezystor katodowy automatycznego minusa (być może wystarczy rozewrzeć na stałe istniejący rezystor używany przy zasilaniu z baterii w trybie oszczędnościowym, a po ustawieniu radia na zasilaczu zwierany przez kołek). Oczywiście, moc wyjściowa oraz wzmocnienie zmaleje wówczas jeszcze bardziej.
    Natomiast bez utraty parametrów można zastąpić 3S4T lampą 1S4T lub teslowskim odpowiednikiem tej ostatniej 1L33. To odmiana konstrukcyjna 1S4T mająca oba włókna żarzenia połączone równolegle na stałe w lampie, co dla Szarotki nie ma znaczenia (ma w przypadku odbiorników bateryjnych o szeregowo żarzonych lampach, np. Dorożnyj z CCCP). Trzeba tylko przelutować kabelki na podstawce lampy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaprojektował układ zastępujący lampę 3S4T dwoma tranzystorami: BF-421 (p-n-p) i BF-759 (n-p-n) w układzie OE, co pozwala na poprawne działanie radia Szarotka2. W dyskusji podkreślono, że zamiennik jest łatwiejszy do wykonania niż inne metody, a radio pozostaje w 80% lampowe, co umożliwia powrót do oryginalnej lampy. Inni uczestnicy sugerują alternatywne zamienniki, takie jak 1Ż29b, 1T4T, 1S4T oraz 1L33, a także omawiają kwestie związane z parametrami elektrycznymi i koniecznością przelutowania elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA