Potrzebuje opini na temat tego silnika, bo słyszałem że są z nim problemy. Chce kupić samochód z tym silnikiem i przerobić na gaz. Z góry dzieki za odowiedz
Jeśli mowa o LPG sugeruje wtrysk gazu - znajomy ma silinik wykonany w tej technologii i jeśli nie fantazjuje na wtrysku gazu pali mu 11-13l LPG. Nie słyszałem złego słowa na te silniczki jedynie to, że jest problem z montażem tradycyjnej instalcji bo są dwie sądy lambda i ponoć są małe problemy z dograniem tak aby to dobrze chodziło - dla dobrego warsztatu pewnie to pestka !
Ja mam 1,8 ecotec i mam wtrysk gazu MISTRAL.Swietnie to chodzi!!Pali od 9 do 12 litrow w miescie zaleznie czy z klima i od ciezaru nogi!Zadnych problemow niemam z tym silnikiem!Na instalacji niewarto oszczedzac bo beda problemy!!Warto wydac 1000zł wiecej i miec swięty spokuj!Silnik spala ok 0,4 L oleju na 15tys km.Norma opla to 0,7L na 1000km.Ogolnie polecam
Witam
Pisze Pane chce Pan kupic taka Vectre B 1,8i!
A to fajnie bo ja akurat sprzedaje taka! Z dobrym wyposarzeniem
rocznik 1997!
Klima,
imobiliser
abs
el.szyby i lusterka
2x airback
134000 tys km
nowe opony
welur
centralny zamek
jest wystawiona na allegro!!
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57262002 CENA AKTUALNA 18900 no jak Pan sie zdecyduje to 200zl spuszcze!
Niezły silnik.Wszystko zależy od jakości zainstalowanej instalacji LPG, sugeruje wtrysk gazu. Spalanie gazu 10-12 l LPG/100 km. Popieram wtrysk gazu MISTRAL.
Witam. Zakupiłem ostatnio taki właśnie samochód z tym silnikiem i niewiem jak on sie sprawuje ponieważ jest auto u blacharza:D Ostatnio miałem Astre 93r 1.4 silnik chciałbym się dowiedzieć czy duża będzie różnica z prędkościami ( to oczywiste ale jednak) i jakie mniej wiecej będzie spalanie benzyny oraz czym sie różni silnik ECOTEC od zwykłego jeżeli macie jakieś linki do porównania lub testu vectry B byłbym naprawdę wdzięczny.Z Góry dzieki.
✨ Silnik Ecotec 1.8 16V w Oplu Vectra B jest oceniany jako niezawodny, pod warunkiem zastosowania wysokiej jakości instalacji LPG, najlepiej wtrysku gazu, co pozwala na spalanie około 9-13 litrów LPG na 100 km w zależności od warunków jazdy. Montaż tradycyjnej instalacji LPG może być problematyczny ze względu na obecność dwóch sond lambda, co wymaga precyzyjnego dostrojenia przez doświadczony warsztat. Wtrysk gazu MISTRAL jest polecany jako rozwiązanie zapewniające stabilną pracę silnika i oszczędność paliwa. Silnik charakteryzuje się umiarkowanym zużyciem oleju (około 0,4 l na 15 tys. km), co jest poniżej normy Opla. Użytkownicy zwracają uwagę na możliwe hałasy popychaczy hydraulicznych, które mogą być mylone z problemami paska rozrządu. Różnice w osiągach i spalaniu w porównaniu do mniejszych silników (np. 1.4) są oczywiste, ale brak jest szczegółowych danych porównawczych. Warto inwestować w solidną instalację LPG, aby uniknąć problemów eksploatacyjnych. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.