logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć kod aparatu w Motorola Talkabout? Szukam programu do odblokowania

tino2003 20 Lip 2005 12:55 1944 14
REKLAMA
  • #1 1667360
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2090
    Jak w temacie mam taką motkę z kodem aparatu i kompletnie nie mam pojęcia jakim programem go usunąć. Oczywiście żadne standartowe kody nie działają. Proszę o jakiś programik lub info jak ją odblokować.
    pozdr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1667619
    mateusz Kubański
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    podpinasz pod boxa i Motorola Service Software !
  • #3 1667751
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Temat zakończony klient zabrał telefon lecz dalej z blokadą!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1672119
    afuk
    Poziom 18  
    Na przyszłość - potrzebna jest karta testowa Motoroli.
  • #5 2046402
    szatz
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    :arrow: tino2003 Może to ten sam klijent , przyniósł ja do mnie. :D
    Niestety ja też nie wiem co z nią zrobić . Nawet nie wiem czy komunikuje się przez jacka, złącze w postaci adaptera karty sim czy jakieś dziwne gniazdo nad baterią (widać od razu po zdjęciu pokrywki baterii ).
    Dokładnie to jest to model :SE2683AX3J5 -pierwszy raz widze coś takiego na oczy. W google nic na ten temat nie piszą , co to jest za telefon i jak ściągnąć z tego simlocka (o język boje się zapytać )?
  • #6 2046444
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Teraz już wiem że do takich motek potrzebny jest chyba emibox lub coś takiego ale nie opłaci się go kupować, bo takie fonki są już na wymarciu a box trochę kosztuje.
    pozdr
  • #7 2046473
    fantomas
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    tino człowieku przecież gościu Ci napisał żaden box emmi czy jak go tam pies zowie karta testowa za parę groszy i po temacie

regards fantomas
  • #8 2046475
    szatz
    Poziom 25  
    :arrow: fantomas czy mógłbyś nam wyjaśnić jak to sie robi za pomocą tej karty testowej ?
  • #9 2046503
    tino2003
    Admin grupy GSM
    @ fantomas człowieku !!!!
    może i karta jest wystarczająca ale są do tego dwa boxy które to robią więc nie pisz że żaden tam box, no chyba że kartą zrobisz simlocka i język :D o które pyta szatz więc chylę czoła.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #10 2046593
    szatz
    Poziom 25  
    :arrow: fantomas jak coś wiesz wiecej to sie pochwal - ja niemam pojecia jak to zrobić karta testową motoroli.
    Cytat:
    Ze smockiem nic nie zrobisz z kartą testową. Możesz nią międzyinnymi i co najwyżej odczytać kod aparatu i kod zabezpieczający (58# i 59#) oraz go zmienić w razie potrzeby.

Inni chyba też niewiedzą ? https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic62688.html
    i to https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic72451.html
  • #11 2046745
    fantomas
    Poziom 25  
    no już mówię bo nie było mnie trochę offline

wkładasz kartę testową do słychawy włączasz ją i po włączeniu trzymaasz długo hasz dopóki nie wyświetli się ramka edycyjna a teraz spis komend

01# - exit self-test mode
    19# - display call processor S/W version
    20# - display modem S/W version
    22# - display speech coder S/W version
    57# - initialize non-volatile memory
    58# - display security code ( i to jest to o co ci chodzi)
    59# - display lock code ( i to jest również to o co ci chodzi)
    60# - display international mobile station equipment identity (IMEI)
    58xxxxxx# - change security code ( w miejsce iksów wpisz 000000 automatycznie ustawi kod zabezpieczający na 000000)
    59xxxx# - change lock code ( w miejsce iksów wpisz 1234 automatycznie ustawi kod blokady telefonu na 1234)

to wszystko acha jeszcze jedno karta testowa działa tylko z oryginalnymi motorolami odpada Acer i P2K

regards fantomas
  • #12 2046840
    szatz
    Poziom 25  
    Przeczytaj prosze uważnie jeszcze raz mój post o jeden wyżej nad tobą.
    Czy próbowałeś tak ściągnąć simlocka z jakiegoś telefonu w praktyce ?
    Cytuje:

Cytat:
    58# - display security code ( i to jest to o co ci chodzi)
    59# - display lock code ( i to jest również to o co ci chodzi)

Nieznam perfekt angielskiego ale spróbuje przetłumaczyć:
    58# - display security code ( i to jest to o co ci chodzi) :arrow: wyświetl kod zabezpieczający (nie o to mi chodzi )
    59# - display lock code ( i to jest również to o co ci chodzi) :arrow: wyświetl kod blokady (nie o to mi chodzi)
    Chodzi mi o simlocka a nie o kod aparatu i kod zabezpieczający (58# i 59#).:D
    No chyba że się myle ?
  • REKLAMA
  • #13 2046860
    tino2003
    Admin grupy GSM
    @ szatz przecież fantomas nie ma pojęcia o czym pisze, Ty napisałeś o simlocku i langu a on dalej z tymi kodami.
    pozdr
  • #14 2046921
    fantomas
    Poziom 25  
    tino jesteś bałwan czy ty nie widzisz jaki jest temat postu Motorola Talkabout i kod aparatu czym to zrobić? a nie simlock!!! czyż nie

regards fantomas
  • #15 2046989
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Sam jesteś bał*** idi*** i itp... Wiem jaki jest temat postu bo sam go zakładałem ale szatz pyta o całkiem inne rzeczy więc się naucz czytać albo nie pisz nic

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem usunięcia kodu aparatu w telefonie Motorola Talkabout, który nie reaguje na standardowe kody. Sugerowano użycie Motorola Service Software podłączonego przez box serwisowy. Wspomniano również o konieczności posiadania karty testowej Motoroli, która umożliwia dostęp do trybu serwisowego i wykonanie komend do odczytu i zmiany kodów zabezpieczających (np. 58# i 59#). Jednakże karta testowa działa tylko z oryginalnymi telefonami Motoroli, nie z modelami Acer czy P2K. Dyskusja wskazuje, że do odblokowania kodu aparatu może być potrzebny specjalistyczny sprzęt, taki jak emibox, jednak jego zakup nie jest opłacalny ze względu na starzenie się tych modeli. Jeden z użytkowników opisał szczegółowo komendy dostępne po włożeniu karty testowej, które pozwalają na wyświetlenie i zmianę kodów zabezpieczających i blokady, ale podkreślono, że nie dotyczą one simlocka, a kodu aparatu. Model SE2683AX3J5 został wymieniony jako przykład nietypowego urządzenia, co utrudnia znalezienie informacji i narzędzi do odblokowania. W dyskusji pojawiły się także nieporozumienia dotyczące różnicy między kodem aparatu a simlockiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA