logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NIe działa prawidłowo sprzęgło w wiertarce makita HR 2811 FT

pietosa 03 Lut 2017 18:59 8829 6
REKLAMA
  • #1 16250614
    pietosa
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam. Mam problem z wiertarką makita hr2811 ft, otóż podczas wiercenia przy niewielkim obciążeniu załącza się sprzęgło wydaje mi się że jest zbyt wrażliwe, wiertarka ma już 5 lat także swoje przepracowała ostatnio ją remontowałem bo nie działał udar, ale udało się naprawić. Proszę pomóżcie jaki element wymienić żeby było ok.
  • REKLAMA
  • #2 16252653
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3361
    Jeżeli przed naprawą było ok tzn źle złożyłeś sprzęgło tzn nie prawidłowo założyłeś pierścień zabezpieczający/blokujący sprężynę sprzęgła przez co za słabo naciska na sprzęgło. Co powoduje że już przy niewielkiej sile zaczyna działać. Możliwe że już się wyrobiło i czeka cię wymiana. Czasem da się pod szlifować ale wtedy istnieje ryzyko ,że siła rozprzęgania nie będzie za duża.
  • REKLAMA
  • #4 16253965
    pietosa
    Poziom 10  
    Czy kolega Sigwa 18 może mi podpowiedzieć, które to numery części na schemacie wiertarki
  • REKLAMA
  • #5 16254026
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6375
    Sprzęgło w tej wiertarce jest nierozbieralne - to element 69 na schemacie. Jak dla mnie to masz albo zużytą parę trybów 42/68, albo coś tam źle złożyłeś i przekładnia nie zazębia się prawidłowo - element 34 powinien wchodzić w 42 - dociska go do niego sprężyna 33
  • REKLAMA
  • #6 16255052
    pietosa
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc w tygodniu ją rozbiorę i dam znać co jest nie tak.
  • #7 17266167
    sbozecki
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    i jak kolego coś sie wyjaśniło mam ten sam problem przeskakuje mi tyrka pod małym obciązeniem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wiertarką Makita HR2811 FT, w której sprzęgło załącza się przy niewielkim obciążeniu, co sugeruje nadwrażliwość. Wiertarka ma 5 lat i była niedawno remontowana, co może wpływać na działanie sprzęgła. Odpowiedzi wskazują na możliwość błędnego złożenia sprzęgła lub zużycia elementów, takich jak tryby. Użytkownik otrzymuje wskazówki dotyczące schematu oraz elementów do sprawdzenia, w tym sprzęgła, trybów oraz sprężyny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA