logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Profi 42.1 - Jak uzyskać gwarancję bez karty gwarancyjnej?

williams18 03 Lut 2017 21:15 753 3
REKLAMA
  • #1 16250977
    williams18
    Poziom 9  
    Witam
    Mam problem, zgubiłem kartę gwarancyjną do odkurzacza centralnego firmy Profi model 42.1. Zepsuł się on, najprawdopodobniej a w zasadzie na pewno spalił się silnik. Jednostka posiadam 2,5 roku. Napisałem do serwisu, ale nie chcą mi uznać gwarancji ponieważ napisali że bez karty gwarancyjnej nie uznają mi jej. Normalnie na odkurzacz jest 5 lat gwarancji. Oczywiście posiadam fakturę na zakup sprzętu. Wiem że ustawowo obowiązuje 2 letnia gwarancja i w tej sytuacji mógł bym dochodzić swoich praw, ale nie wiem jak się ma sprawa w tym momencie. Bardzo proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16251728
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2642
    Gwarancja producenta jest tylko jego dobrą wolą. Także nie jest określony okres.
    Jeżeli producent w regulaminie gwarancji ma zapis, że karta gwarancyjna jest wymagana, to trzeba ją mieć, aby producent mógł uznać gwarancję jako ważna.
  • REKLAMA
  • #3 16258890
    williams18
    Poziom 9  
    Właśnie w dokumencie gwarancyjnym nie ma zapisu że jest wymagana gwarancja, a jedynie dowód zakupu i na jednostki centralne jest 5 lat gwarancji. Wiem ponieważ kolega ma identyczny odkurzacz i pokazał mi kartę gwarancyjną. Zastanawiam się czy warto sie kłucić z firmą o naprawę gwarancyjną czy lepiej odpuścić ?
  • #4 16259069
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2642
    Wszystko mówi punkt 9 i 10. Podstawą jest karta gwarancyjna, ale aby była ważna to potrzeba mieć dowód zakupu. Link
REKLAMA