logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Profi 42.1 odkurzacz centralny i spalony rezystor w module sterującym

mironmir 12 Sty 2024 12:32 534 4
REKLAMA
  • #1 20905140
    mironmir
    Poziom 9  
    Witam,
    Posiadam odkurzacz centralny Profi 42.1 . Od kilku dni nie mogłem go uruchomić przełącznikiem przy rurze odkurzacza ale działa gdy włączę przełącznik w jednostce centralnej w garażu. Po sprawdzeniu okazało się , że spalił się rezystor w module sterującym. Problem miałem z odczytaniem wartości z kodów kreskowych (przepalony był jeden kolor). Z kodów wynikało, że albo rezystor ma 10 Ω albo 100 Ω. Zakupiłem dwa i po wymianie najpierw jednego, a następnie drugiego, zaobserwowałem że silnik załącza się przełącznikiem z rury CO, ale po kilku minutach pracy tak jakby słabnie żeby za chwilę znów dobrze pracować. Czy problem może być w tym rezystorze czy jeszcze coś jest uszkodzone w module. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20905955
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3818
    mironmir napisał:
    Z kodów wynikało, że albo rezystor ma 10 Ω albo 100 Ω.
    Zatem prosimy o dobre foto płyty PCB bo rezystory tego rodzaju same z siebie się nie uszkadzają...
  • REKLAMA
  • #3 20907599
    mironmir
    Poziom 9  
    Załączam zdjęcia, przepalony rezystor oznaczony R9 to ten wysunięty za obudowę płytki pozdrawiam.
    Zdjęcie płytki elektronicznej z przepalonym rezystorem R9 wystającym poza obudowę. Zdjęcie płytki drukowanej z przepalonym rezystorem oznaczonym jako R9.
  • REKLAMA
  • #4 20907618
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3818
    Całe 100Ω i to ma być rezystor drutowy, a PCB od spodu jaki ma wygląd!
  • #5 20908746
    mironmir
    Poziom 9  
    Załączam zdjęcie z drugiej strony płytki Spód zielonej płytki drukowanej z widocznymi ścieżkami i lutowanymi elementami.
REKLAMA