logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

S5 115U CPU 943B - Jak uruchomić CPU, świecą się czerwone ledy STOP i BASP?

filu 05 Lut 2017 15:00 3267 17
  • #1 16254743
    filu
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Nie mam doświadczenia z S5.
    W maszynie wymieniono CPU nieznanego pochodzenia. Jest to 115U CPU 943B.
    Świecą się cały czas czerwone ledy STOP i BASP. Nic nie zmienia przełączenie w stan RUN i różne próby resetowania sterownika.
    Po podłączeniu programatora STEP 5 można przejść w tryb Online i zrobić Transfer bloków z CPU ale nie można usunąć bloków z CPU "Delete entire PLC".

Sprawdzałem w dokumentacji informacje z S5 115U CPU 943B - Jak uruchomić CPU, świecą się czerwone ledy STOP i BASP?Snap1.JPG (45.17 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. ISTACK, ale nie wiem jak je interpretować.

REMAN 0: all timers, counters, and flags are reset on Cold Restart 1: the second half of timers,
    counters, and flags are reset on Cold Restart

STOZUS "STOP" state (external request for example via the programmer)

STOANZ "STOP" display

NEUSTA PC in Cold Restart

ASPNEEP Memory submodule is an EEPROM

NINEU Cold Restart not possible

Proszę o pomoc jak uruchomić to CPU.
  • #2 16255060
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 645
    Wyłącz zasilanie, wyjmij baterię, włóż EPROM, włącz zasilanie.
    Jeśli program na EPROM jast ok to powinien wystartować.
    Brak baterii spowoduje wykasowanie całej pamięci RAM,

Jeżeli jest to 115 to proponuję wykonać twardy reset sterownika.
    Cpu 115 ma 2 przełączniki pierwszy RAN /STOP drugi 3 pozycyjny.
    Należy przytrzymać przełącznik 3 pozycyjny w dolnej pozycji i przełączyć Ran/Stop z pozycji stop do run (jednocześnie trzymając dolny) tak długo jak zgaśnie dioda stop.
    EPROM ma być w cpu.
    Jeżeli kompletny program jest w epromie to sterownik powinien wystartować.
    Jednak nie zawsze tak bywa , zależy to od programisty np cały program
    jest w epromie a bloki danych DB są w pamięci Ram cpu i wtedy sterownik nie wystartuje.
    Zyczę powodzenia.
  • #6 16256368
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 645
    Koleje jeszcze raz.
    Wyłącz zasilanie, wyjmij baterię i EEPROM.
    Po 30 minutach wsuń eeprom włącz zasilanie.

Brak baterii dopiero dłuższy czas spowoduje wykasowanie całej pamięci RAM.
    Jak nie pomoże to prześlij program w wolnym czasie zobaczę czego tam brakuje.
  • #7 16257639
    and_rog
    Poziom 23  
    Ocena: 149
    Podłączyć się do S5, odczytać Diagnostic Buffer (potrzebny laptop, kabel, i np. IBH Softec). Zawsze tam PLC pisze, co brakuje do RUN. A możesz umieścić tu program?
  • #8 16257760
    filu
    Poziom 16  
    Pliki wysłałem.

Trochę poczytałem i wydaje mi się że mój block DB1 ma mało danych. Próbowałem dopisać kilka pozycji ale niestety wyskakuje komunikat, że modyfikacje są zablokowane w plikach projektu. Podobny problem mam z kasowaniem bloków w PLC. Nie mogę nic DELETE bo pisze że bloki istnieją (existing) w Eprom.

Cytat:
    Koleje jeszcze raz.
    Wyłącz zasilanie, wyjmij baterię i EEPROM.
    Po 30 minutach wsuń eeprom włącz zasilanie.

Cały czas ten sam problem. Jak włączam zasilanie to miga dioda czerwona STOP (czyli chyba wykasowany program). Natomiast jak załączam RUN to gaśnie led (chyba ładuje się program) i po kilku sekundach zapala się czerwony led STOP światłem ciągłym.
  • #9 16257827
    arwit
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Witam.
    Jaki był powód wymiany CPU?
    Sprawdź może najpierw sam CPU. Na wyłączonym wyjmij EEprom. zrób procedure Overall reset (opis poniżej) potem sprawdź czy idzie run bez programu. Jeśli tak to możesz spróbować włożyć EEprom i ponownie uruchomić. generalnie jeśli CPU nie jest tak uwalone ze niemożna się dostać do programu zawsze przed większymi pracami zgrywa się program (tym bardziej ze widzę ze masz dostęp do stepa 5) kilka razy spotkałem się z tym ze EEprom był ale pusty albo nie z tym programem.

Czy w Isatck jest jeszcze kolejny ekran (po naciśnięciu F7-continue)

Overall reset
    Switch on the power supply module
    Set the CPU mode selector to STOP (ST)
    Set the switch for "Default/Overall Reset" to the "OR" position and hold it in this position (if
    the switch is not held in position it will automatically spring back to the "RE" position).
    While you hold down the switch for "Default/Overall Reset" in the "OR" position:
    Switch the CPU mode selector twice from "ST" to "RN".
    The STOP LED will momentarily go off.
    Release the switch for "Default/Overall Reset".
    The switch automatically springs back to the "RE" position.
  • #11 16258125
    filu
    Poziom 16  
    Witam
    arwit napisał:
    Jaki był powód wymiany CPU?

Nie znam powodu, prawdopodobnie się kiedyś zepsuł. Próbujemy odtworzyć maszynę. Obecnie mamy zasilacz i inne CPU. Chcemy się przynajmniej upewnić, że to CPU jest sprawne.
    Nie miałem styczności z S5. Programowałem S7 i tam można było łatwiej sprawdzić czy CPU jest sprawne.

Chciałbym najlepiej wykasować cały program z CPU i uruchomić RUN. Mam wyciągnięte akumulatorki, wyjęty Eprom, robię Overall reset. Dodatkowo łącze się Online w STEP5. Wchodzę w BLOCK/Delete. Krzyżykiem zaznaczam PLC. Ustawiam Delete entire PLC i robię Delete. Po tym wchodzę w Block List i tam są wszystkie bloki OB i FB i nie da się ich pojedyńczo usunąć. Po tych wszystkich operacjach nadal gdy przełączam przełącznik w RUN nie zapala się zielona dioda.

Cytat:
    Warto sprawdzić czy nie wgrano do epromu bloków rezydentnych PLC takich jak FB 240, FB241, FB242, FB243. Wgranie tych bloków uniemożliwi start PLC z epromu.

Tak, są te bloki ale w żaden sposób nie moge ich usunąć (Delete). I nie rozumiem jednego, że mimo wyjętego Epromu, STEP 5 informuje mnie że te pliki existing in Eprom. Może w CPU jest inny Eprom na płycie ?
    Cytat:
    Wgranie tych bloków uniemożliwi start PLC z epromu.

A jeżeli mam wyjęty Eprom to PLC powinien wystartować ?

Dołaczam jeszcze info BSTACK
    Załączniki:
    • S5 115U CPU 943B - Jak uruchomić CPU, świecą się czerwone ledy STOP i BASP? Snap1.jpg (52.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 16258344
    arwit
    Poziom 27  
    Odpowiedz jest w twojej informacji i w załączonym zrzucie. program odwołuje się do nieistniejących peryferii I/O.
    Blokami FB 240 oraz OB 19 itp się nie przejmuj. One są na stałe w CPU (rożna ilość w zależności od CPU) i nie da się ich wykasować (są w ROM). Wyjmij EEprom zrób Overall reset i spróbuj przestawić w RUN. Jeśli nie pójdzie udostępnij zrzuty z ISTACK
  • #14 16258396
    arwit
    Poziom 27  
    A druga cześć Istack

Ale oprócz CPU i zasilacza masz jeszcze sprawnego Rack'a
  • Pomocny post
    #15 16258429
    kemot55
    Poziom 31  
    Ocena: 146
    Masz zainstalowane samo CPU bez żadnych dodatkowych modułów? Wydaje mi się, że w takim układzie trzeba jeszcze terminować magistralę zewnętrzną.

PEU ->błąd związany z niewłaściwym funkcjonowaniem modułów (zasilanie, połączenia ,błędne sloty)
  • #17 16260789
    vindevil
    Poziom 27  
    Ocena: 73
    A czy CPU była taki jak poprzednio. W s5 nie da się tak po prostu zamienić karty cpu na inną. Są nawet kłopoty z wymianą z modelu A na B
  • #18 16261718
    filu
    Poziom 16  
    kemot55 napisał:
    Masz zainstalowane samo CPU bez żadnych dodatkowych modułów? Wydaje mi się, że w takim układzie trzeba jeszcze terminować magistralę zewnętrzną.

PEU ->błąd związany z niewłaściwym funkcjonowaniem modułów (zasilanie, połączenia ,błędne sloty)

Sukces, działa. Ta podpowiedz nakierowała mnie na zamontowanie na końcu Racka modułu interfejsu i zadziałało.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem CPU 115U 943B w maszynie S5, gdzie świecą się czerwone diody STOP i BASP. Po wymianie CPU na nieznany model, nie udało się przełączyć w tryb RUN, mimo prób resetowania i podłączenia programatora STEP 5. Użytkownik sprawdził ISTACK, ale nie potrafił zinterpretować wyników. Odpowiedzi sugerują wykonanie twardego resetu, sprawdzenie EEPROM, a także konieczność podłączenia dodatkowych modułów do magistrali. Ostatecznie, po zamontowaniu modułu interfejsu na końcu racka, CPU zaczęło działać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA