logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

S5-115U - CPU 115U traci pamięć po wyłączeniu zasilania, co robić?

michasp 21 Kwi 2004 10:52 3000 16
  • #1 605204
    michasp
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam!

Mam następującą konfigurację PS951 - 6ES5951-7LD21 + CPU 115U - 6ES5945-7UA11. No i reszta - IP, DI/DO. Problemem jest to, że po wyłączeniu zasilania CPU traci pamięć. W CPU jest EPROM i zawsze po załączeniu napięcia program jest przepisywany do CPU. Problem wydaje się prozaiczny - przecież program trafia po załączeniu do CPU, ale podczas pracy maszyny przechowywane są w CPU pewne informacje, więc podtrzymanie pamięci CPU jest bardzo ważne.
    Co sądzicie na ten temat?
    Wymieniłem zasilacz, nie pomogło. Teraz rzucam podejrzenie na CPU i rack'a. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł? Żeby było weselej, maszyna pracuje non-stop, więc od święta mogę przy niej pogrzebać.
    Czekam na jakieś propozycje, a może ktoś z was spotkał się z czymś takim już kiedyś?

Pozdrawiam,

Michał.
  • #2 605235
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    A w jakiej pozycji masz "dolny" przełącznik na module CPU ?
    Nie pamietam teraz, która pozycja była od podtrzymania części rejestrów ale chyba środkowa(w sumie to "dolna stabilna").
    Spróbuj go przełączyć.

Pozdrawiam !
  • #3 605469
    Pomyslowy_Dobromir
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    A sprawdziłeś czy bateria jest ok?
  • #4 605489
    arwit
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Na zailaczu jest żłóta dioda sygnalizująca słabą baterię. Poza tym producent zaleca wymiane tej bateri co 5 lat.
  • #5 605675
    michasp
    Poziom 17  
    Witam!

Pozycja switcha jest na podtrzymaniu, baterie są nówki. Wszystko co się dało sprawdzić sprawdziłem parę miesięcy temu. Dziś zmieniłem zasilacz. I dalej to samo. CPU zachowuje się w taki sposób, jakby nie miał podtrzymania z PS. Ja celuję w CPU, bo od nowości rack jest na tym samym miejscu a w szafie sterowniczej nie ma żadnych spływających po ścianach zacieków, żeby mogły "zaatakować" racka.

Pozdrawiam,

Michał.
  • #6 605827
    zb1010
    Poziom 12  
    witam
    problem jest zwiazany z CPU i pamiec zintegrowana.Czy mozesz wyszperac obszar pamieci ktory nie jest przepisywany lub wymazywany przez program z pamieci ?
    pozdrawiam
    zb1010
  • #7 606666
    michasp
    Poziom 17  
    Witam!

:arrow: zb1010, napisz coś konkretniej, bo nie zajarzyłem nic z tego co napisałeś. Co mam sprawdzić i kiedy? Maszyna jest skomplikowana, więc program jest obszerny. Po załączeniu jej ewidentnie nie ma podtrzymania pamięci - dlaczego - otóż, gdybym wyjął EPROM - byłoby tak samo. Zastanawiałem się, czy EPROM czegoś nie pieniczy - ale z niego program jest kopiowany w przypadku, gdy nie ma go w CPU. Jeśli jest wyjąty, to po załączeniu maszyny mam kompletną klapę.

Pozdrawiam,

Michał.
  • #8 608966
    zb1010
    Poziom 12  
    Witam
    Chodzi o to ze masz dwie mozliwosci uruchomienia
    z epromem i bez.
    Bez epromu (i programu ktory jest na nim) PLC powinno przejsc w Run przy recznym recznym rozbiegu i bez wzgledu na pozycje przelacznika NR/RE/OR.
    Nie mam dostepu do PLC!
    Przelacznik
    Netz Aus/Ein:Aus
    Stop-Run:Stop
    NR/RE/OR:obojetna
    Eprom:brak
    Netz Aus/Ein:Ein
    Stop-Run:Run
    PLC musi przejsc w Run-Napisz czy tak sie zachowalo!
    dalej BS120 lub DB1 sprawdz jaki tam masz obszar ustaw jeden merker z tego obszaru
    powtorz od poczatku
    sprawdz ustawiony bit daj znac

Pozdrawiam zb1010
  • #9 612022
    michasp
    Poziom 17  
    Witam!

Przez pewien czas w maszynie tej nie było pamięci eprom i po niefortunnym wyłączeniu jej - musiałem ręcznie wgrywać program z step5.
    Na panelu pojawi mi się coś a'la: DB10 cośtam cośtam i PLC był w stanie stop. Było właśnie takie info, że brak mu jakiegoś DB. Wynika stąd, że raczej nic nie osiągnę wyjmując eprom z plc. Może się mylę, zb1010 - odpisz.
    Chyba muszę pogrzebać od strony hardware'owej i poszukać fizycznego połączenia zasilacza z PLC i sprawdzić je (oczywiście pod kątem zasilania podtrzymującego). Jeśli ktoś robił coś podobnego, dajcie cynk.

Pozdrawiam,

Michał.
  • #10 615362
    zb1010
    Poziom 12  
    Witam
    Nie spiesz sie jezeli chodzi o hardware nie tedy droga.
    Generalnie za malo informacji to cos tam jest wazne
    Poprzednio podana procedura startu ma ustalic czy hardware czy software
    chodzi o to ze masz idealnie czysty sterownik nic zadnego programu jezeli dasz mu Run to musi to przyjac i przejsc w Run zero programu w tym takze nie ma DB1 nic .Nie wiem co masz jeszcze w konfiguracji czy inne peryferia nie przeszkadzaja .W ostatecznosci wez tylko zasilacz i CPU dla pewnosci urloeschen.wylacz zasilacz stop na cpu wlacz zasilacz run na CPU musi byc run jezeli nie to nie masz potrzymania cos w hardware jezeli tak to ok sprawdz czy dziala potrzymani jesli nie to cos z CPU jesli dziala to twoj problem to software!!! tutaj bedzie Ci potrzebny obszar pamiec o ktorym wspomnialem jeszcze wczesnie ale to pozniej wpierw to co wyzej
    Pozdrawiam
    zb1010
  • #11 615363
    zb1010
    Poziom 12  
    Witam
    chodzi o to ze masz idealnie czysty sterownik nic zadnego programu jezeli dasz mu Run to musi to przyjac i przejsc w Run zero programu w tym takze nie ma DB1 nic .Nie wiem co masz jeszcze w konfiguracji czy inne peryferia nie przeszkadzaja .W ostatecznosci wez tylko zasilacz i CPU dla pewnosci urloeschen.wylacz zasilacz stop na cpu wlacz zasilacz run na CPU musi byc run jezeli nie to nie masz potrzymania cos w hardware jezeli tak to ok sprawdz czy dziala potrzymani jesli nie to cos z CPU jesli dziala to twoj problem to software!!! tutaj bedzie Ci potrzebny obszar pamiec o ktorym wspomnialem jeszcze wczesnie ale to pozniej wpierw to co wyzej
    Pozdrawiam
    zb1010
  • #12 615364
    zb1010
    Poziom 12  
    Witam
    Pozdrawiam
    zb1010
  • #13 615535
    k11
    Poziom 11  
    WITAM .DO PODTRZYMANIA PAMIECI JEST BATERIA I AKUMULATOR KTORY ZNAJDUJE SIE PRZY WENTYLATORZE W ZASILACZU . MIALEM TEN SAM PROBLEM.
  • #14 615559
    zb1010
    Poziom 12  
    Witam

k11 przeczytaj drugi post od Michala
    baterie sa nowki,zasilacz wymieniony,a w pamieci nie ma informacji sprzed zaniku napiecia a moze uwazasz ze Michal powinien podpiac pamiec pod baterie i sprawa zalatwiona moze wiecej konkretow jak to zrobic moze schemat jakowys zalaczysz

Pozdrawiam
    zb1010
  • #15 615635
    michasp
    Poziom 17  
    Witam!

:arrow: zb1010 - wielkie dzięki za zainteresowanie. Otóż mam zestaw: PS+PLC S115U+IP252+IP244+wejścia/wyjścia. Szansa na to, że to będę rozbierał jest nikła - stąd niewielkie możliwości ruchu. Napisz czy taką procedurę mogę zrobić na takim zestawie. Musiałbym wcześniej wyjąć eprom, zgrać dane na dyskietkę - dane produkcyjne z maszyny rzecz jasna. Ale chyba wcześniej przy załączonym zasilaniu powinienem zrobić reset PLC? A dopiero potem przeprowadzić tę procedurę o której pisałeś. Odpisz, ok? Jeśli tylko będę miał możliwość przeprowadzenia takich testów, dam znać. Może będzie trzeba chwilę poczekać, mam nadzieję, że jesteś cierpliwy zb1010. Bo niestety przerwa produkcyjna kosztuje, mogę robić coś z machinerią pod warunkiem, że wiem, że mam na to czas i mnie nikt nie goni.
    A propos zgrywałeś kiedyś EPROM'a do PG? I odwrotnie => program z PG na EPROM? Chciałbym w niedalekiej przyszłości porobić kopie epromów.

Pozdrawiam,

Michał.
  • #16 618068
    zb1010
    Poziom 12  
    Witam
    Obie IP komunikuja sie z CPU programowo napewno blad braku db10 dla IP252 podczas startu hardware nie wiem moze ktos sie wypowie w tym temacie przypuszczam ze moga nie pozwolic na rozbieg PLC.
    Zupelnie czyste,bez programu, wykasowane CPU zalanczasz recznie wystartuje jesli hardware ok w tym potrzymanie pamieci (jesli masz tylko PS CPU racka z odpowiedzia nie problemu gorzej gdy dojdzie jeszcze IP wtedy znow nie wiesz)
    Pozdrawiam
  • #17 618694
    zb1010
    Poziom 12  
    Witam
    EPROM tak na orginalnym PG musisz podac numer programu np 211 to zalezy od typu epromu znajdziesz po numerach zeby nagrac musisz wykasowac z UV przy EEPROM jest lepiej
    Pozdrawiam
    zb1010

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy utraty pamięci w CPU 115U (6ES5945-7UA11) po wyłączeniu zasilania w konfiguracji z rackiem PS951 (6ES5951-7LD21) oraz modułami IP252 i IP244. Po włączeniu zasilania program jest kopiowany z EPROM do CPU, jednak dane przechowywane w pamięci CPU podczas pracy maszyny nie są podtrzymywane. Wymiana zasilacza i baterii nie rozwiązała problemu. Dyskusja sugeruje sprawdzenie pozycji przełącznika podtrzymania na module CPU, stanu baterii i akumulatora podtrzymującego w zasilaczu, a także test uruchomienia CPU bez programu (czysty sterownik) w celu rozróżnienia problemu sprzętowego od programowego. Wskazano, że brak podtrzymania może wynikać z uszkodzenia CPU lub problemów z podtrzymaniem zasilania w hardware. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwe konflikty z modułami IP, które mogą wpływać na start PLC. Zalecane jest wykonanie testów uruchomienia CPU w trybie Run bez programu oraz analiza obszarów pamięci, które nie są nadpisywane przy starcie. Poruszono także kwestie kopiowania programu z i na EPROM za pomocą oryginalnego programatora PG, z uwzględnieniem konieczności wymazywania pamięci UV. Ostatecznie problem wymaga dalszej diagnostyki sprzętowej i programowej, z uwzględnieniem ograniczeń dostępu do maszyny i konieczności minimalizacji przestojów produkcyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA