logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

hp pavilion 15ab278nw - Laptop notorycznie się zawiesza

zolianek 05 Lut 2017 19:54 4074 11
REKLAMA
  • #1 16255516
    zolianek
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Dzień dobry,

Moja siostra w zeszłym tygodniu zakupiła w/w notebook. Po kilku godzinach użytkowania laptop zaczął się kompletnie wieszać, pomagało jedynie wyłączenie przez przytrzymanie przycisku włączenia, lecz po ponownym uruchomieniu komputer dalej potrafił się zawiesić. Dzieje się to zarówno zaraz po uruchomieniu laptopa jak i po kilkugodzinnym korzystaniu. Chłodzenie działa, temperatury w normie - nie miałyby nawet przez co być wysokie skoro siostra przez 99% czasu otwartą ma tylko przeglądarkę z max. trzema zakładkami na raz.

Oryginalnie był tam win 10, stwierdziłem, że skoro nie wyświetla BSODów to może chodzić o software. Zainstalowałem na nim windowsa 7 pro, przez pierwszą dobę wszystko działało jak należy jednakże od dzisiejszego poranka znów laptop zaczyna się notorycznie wieszać. Jakieś sugestie? Można to jakoś naprawić? Oddać laptopa na gwarancję?

Załączam smart dysku na wszelki wypadek.
    hp pavilion 15ab278nw - Laptop notorycznie się zawiesza

Z góry dziękuję, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 16262703
    arlid
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Zawszenie w losowych momentach czy przy korzystaniu z jakiegoś konkretnego programu, robieniu czegoś konkretnego? Przeskanuj pamięć RAM jeszcze.
  • REKLAMA
  • #3 16264273
    Funkagen
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Odpal laptopa ustaw mu żeby zrobił wszystkie aktualizacje. Powiedz mi jeszcze jakie jest wykorzystywanie procesora i dysku? w ilu %?
  • #4 16264353
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    zolianek napisał:
    Załączam smart dysku na wszelki wypadek.

SMART nie komunikuje niczego niepokojącego.
    Dysk jest ok.
  • REKLAMA
  • #5 16266518
    zolianek
    Poziom 18  
    arlid - tu sytuacja jest ciekawa bo póki co laptop zawieszał się tylko i wyłącznie podczas korzystania z przeglądarek internetowych (próbowałem instalować kilka). Gdy laptop jest w stanie spoczynku, kopiują się na nim pliki/pobierają, czy też siostra gra w nowsze gry (wiedźmin 3, ac syndicate itp.) - nie, ani razu podczas w/w czynności się nie zawiesił. Pamięć ram w porządku hp pavilion 15ab278nw - Laptop notorycznie się zawiesza

funkagen - nie wiem gdzie znaleźć wykorzystywanie dysku w % ale procesora w stanie poczynku jest to jakieś 5-10%

Dodam jeszcze iż dzisiaj przy jednej próbie włączenia laptopa ekran był czarny a dioda caps locka migała - 3 długie 2 krótkie. Wyłączyłem go przytrzymując przycisk po czym włączył się bez problemów.
  • #6 16266856
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    Witam.3 mignięcia to pamięć 2 mignięcia bios .Może coś nie tak z pamięciami?Wyjmij i zamień miejscami jak jest taka możliwość lub zamontuj po jednej raz w jednym slocie obie potem w drugim slocie obie i po testuj.Pewnie jest tylko jeden slot pamięci.
  • #7 16266883
    zolianek
    Poziom 18  
    Jest jedna kość ramu, poza tym laptop jest nowy, na gwarancji i nic nie mam zamiaru w środku grzebać. Jest w ogóle jakakolwiek solucja na coś takiego, czy od razu im to oddać na gwarancję? Tylko że czytałem w internetach jak ktoś opisywał taki sam problem i nie dość że oddawał swojego laptopa 10 razy, to i tak nic mu nie naprawili i dalej się wieszał :/
  • REKLAMA
  • #8 16268346
    arlid
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Sprawdź w Podglądzie zdarzeń czy są jakieś wpisy w tym czasie jak on się zawiesi - zapisz godzinę i przejrzyj wpisy. Może cos powoduje po prostu ten problem , jakiś sterownik?
  • #9 16268902
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    W takim przypadku jak nie można nic podmienić sprawdzić to nic nie można doradzić.Nie typowe zachowanie jak zdarza się po włączeniu że miga 3 długie 2 krótkie mignięcia jest to zła informacja świadcząca o złej pracy jakiegoś elementu elektronicznego.Ale to moja sugestia.Nic tu nie pomoże żaden sterownik bo w trakcie startu nie jest uruchomiony żaden sterownik systemowy.Jedyne oprogramowanie to bios.
  • #10 16270662
    zolianek
    Poziom 18  
    arlid - dwa dni się w ogóle nie wieszał, przed chwilą to nastąpiło. Przyznam szczerze że ten podgląd zdarzeń to czarna magia dla mnie i nie do końca wiedziałem jak tam się poruszać ale znalazłem coś takiego hp pavilion 15ab278nw - Laptop notorycznie się zawiesza

Krzysztof - ten błąd zdarzył się w sumie tylko i wyłącznie raz, nigdy więcej
  • #11 16271104
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    A przy zawieszeniu przechodzi do z rzutu pamięci blue screen czy nigdy po prostu wisi?
    Może laptop nie lubi ustawień zasilania ustaw tak system i monitor aby się nie wyłączał czyli nigdy.Może ma problemy ze wstawaniem po bezczynności.Może programowo coś nie tak wyczyść np.adwcleaner_6.043
  • #12 16271447
    zolianek
    Poziom 18  
    Właśnie blue screena nigdy nie ma. Laptop wiesza się zarówno przed zgaszeniem ekranu, w tym akurat związku nie widzę. No mogę przeczyścić. A co do podglądu zdarzeń jeszcze - bo ja wrzuciłem "losowy" screen, w sensie, czy potrzebne by było zdjęcie jakiejś konkretnej zakładki i w niej czegoś szukać?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem HP Pavilion 15ab278nw, który notorycznie się zawiesza, zarówno podczas uruchamiania, jak i po dłuższym użytkowaniu. Po zainstalowaniu systemu Windows 7 Pro, problem nadal występuje, mimo że pierwotnie laptop działał na Windows 10. Użytkownik zauważa, że zawieszenia występują głównie podczas korzystania z przeglądarek internetowych, a nie podczas intensywniejszych zadań, jak gry. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują skanowanie pamięci RAM, sprawdzenie wykorzystania procesora i dysku, a także analizę Podglądu zdarzeń w celu identyfikacji potencjalnych problemów ze sterownikami. Użytkownik rozważa oddanie laptopa na gwarancję, ale obawia się, że problem może nie zostać rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA