PchlaW81 napisał: Dlatego wybór wg mnie jest trudny 😁 dlaczego nie polecane sa sprzęt za 300-400 tylko za 500-600?
Przy zakładanych 2-3 kartkach w tygodniu
wybór jest właśnie bardzo prosty. Możesz iść kupić
najtańsze laserowe MFP i tyle.
Tylko zauważ, że chciałeś WiFi i miło by było, gdyby była możliwość druku z telefonu. Za "bajery" się płaci.
Przykład: weźmy tego Samsunga M2070 - to samo urządzenie kupisz bez wifi, z wifi, jest też w wersji z wifi, faxem i automatycznym podajnikiem dokumentów. Różnica w cenie pomiędzy najtańszym, a najdroższym to ~200zł, gdzie najtańsze M2070 bez wifi to ok. 425zł. Wszystkie bazują na M2026, czyli drukarce za ~220zł.
Za 300zł to jednak trudno jest polecić jakiekolwiek nowe MFP laserowe, najtańsze w sklepie to jakieś ~370zł.
PchlaW81 napisał: Gdyby tak zrezygnować z wielofunkcyjnego i kupic tylko drukarkę monochromatyczna za 400-500 to różnica w jakoœci jest duza? Œsmiem watpic
Za 500zł dostaniesz Kyocerę P2035d, za ~690zł można było kupić P2135d. Zdziwił byś się różnicą, nie mówiąc o koszcie wydruku, ale to nie przy 2-3 kartkach. Przy nawet 10 stronach w miesiącu nie ma sensu robić takich porównań, bo różnica w cenie zakupu nigdy się nie zwróci. Nie to przeznaczenie, nie ta klasa urządzeń, nie te wymagania.
A jak chcesz samą drukarkę to kup sobie Ricoh SP112e za ~130zł, laser = nie zaschnie jak atrament, a więcej nie ma sensu wydawać.
PchlaW81 napisał: mam ja hp atramentowe
Wiele firm ma swoje za uszami, ale chciałbym jedynie zwrócić uwagę, aby nie mieszać wszystkiego: urządzeń typowo domowych i biurowych, laserowych i atramentowych, co się często dzieje.
Jeżeli ktoś zakupi Canon MG2450 do biura rachunkowego, to jest naturalne, że takie urządzenie długo tam nie wytrzyma.
Podobnie, jak istnieje też wiele konstrukcji występujących pod rożnymi markami - różnią się często cenami, a w gruncie rzeczy to inna obudową (albo i nawet to nie), znaczek na obudowie i oprogramowanie. Czasami też może być problem z wkładami - bo nie da się przełożyć (np. inne wyżłobienie w obudowie).