logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tanie urządzenie wielofunkcyjne laserowe z WiFi do 15 stron dziennie

wujek2381 18 Lut 2014 00:02 2499 18
REKLAMA
  • #1 13315783
    wujek2381
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam pewnie taki temat juz był ale w tym temacie czas szybko płynie wiec zakładam nowy. Potrzebuje urzadzenia wielofunkcyjnego drukarka czarno biała laser skaner i xero oraz połaczenie wi fi. Urzadzenie bedzie drukowało około 15 stron dziennie kilka w tygodniu xserowało i sporadycznie skanowało. Miałem kupic samsunga bo jest w atrakcyjnej cenie ale ktos mi powiedział ze zamienniki tonerów sa drogie nie mówiac juz o oryginałach. Co kupić w małych wymiarach w miare tanie w zakupie i tanie w codziennym urzytkowaniu. pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 13323667
    wujek2381
    Poziom 9  
    To może w ten sposób .Czy bedzie cos tańszego w obsłudze od hp laserjet m1217 nfw mfp ?
  • #3 13325829
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Ocena: 195
    Zależy gdzie się zaopatrujesz w tonery, dla mnie np. Brothery oparte o tonery z serii 2xxx są na oko 2x tańsze w eksploatacji od w/w HP.
  • REKLAMA
  • #4 13326813
    serwiskom
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Najmniejszy i najładniejszy jest samsung coś typu 3405fw. Tonery zamienne obecnie 150zł (1500str) i tanieją, są już wieczne "chipy" czyli firmware jeśli chcesz sam nabijać. Moim zdaniem nie jest zła ta druarka
    Brother jest tani w eksploatacji bo tonery są nawet po 60zł(2500str) (bęben na 25tys stron osobny)
  • #5 13327251
    wujek2381
    Poziom 9  
    ok jaki model brothera polecacie zeby było xero scaner i drukarka laser oraz wifi . Dzieki ze watek cos ruszył bo juz miałem kupowac tego hp
  • #6 13327269
    serwiskom
    Poziom 14  
    Raczej wszystkie brothery różnią się tylko tonerami (dla przeciętnego zjadacza chleba). Ja brałbym coś starszego. Szczerze to byle co byle miało wszystko co potrzeba np dcp-7055W
  • #7 13327301
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    W "mniejszych" Brotherach bęben jest oficjalnie na 12 tysięcy, ale w praktyce dociąga sporo więcej.
    Tonery z serii 2xxx mają bardzo prostą konstrukcję, żadnych chipów, można pokusić się o samodzielną regenerację - jest to raczej łatwe.
  • REKLAMA
  • #8 13330915
    wujek2381
    Poziom 9  
    porównałem tonery z hp i brother dcp-7055W . Na alledrogo około 35 zł przy wydajności 3 tys stron do tych urzadzeń. Hp 800zł brother cos ponad 500. Bede sie zastanawiał nad jedna z nich chyba ze jeszcze ktos cos zaproponuje. Niestety nie wiem co to znaczy toner 2xxx i jakie to ma znaczenie? pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi
  • #9 13331017
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Tak mi się napisało, chodzi o to, że jest to jakby cała rodzina podobnych bębnów i tonerów, różnice między nimi sprowadzają się głównie do kwestii urządzenia, do którego pasują. Chyba wszystkie w podobnie łatwy sposób da się napełnić, tylko nie wiem czy jest to opłacalne - wliczając zakup dobrego proszku i poświęcony na zabawę czas, wychodzi praktycznie cena gotowego zamiennika.
  • #10 13331174
    serwiskom
    Poziom 14  
    Zasypanie jest banalnie proste.
    Za pierwszym razem musisz wyczyścić dobrze toner. To znaczy rozebrać go i odkurzyć (jest tam wałek z gąbki on musi być odkurzony ze starego tonera.
    Weźmiesz go najlepiej do kompresora i odkurzysz.
    Będzie potrzebny też reseter bo oryginalna kaseta go nie posiada.. Instrukcje dostępne są w necie bez problemu, nawet na YT filmiki.

Potem tylko sypanie prochu przez korek i przestawianie resetera, aż zacznie brudzić. JAk brudzi znów trzeba czyścić. Pojemnik wytrzyma jakieś 3-4 regeneracje nim nie zużyje.

Tonery serii 2xxx to na przykład TN2000, 2010, 2100, 2010, 2220 itp. Większość brotherów jest na nich oparta. Nowe już chyba mają chipy.
  • #11 13355554
    wujek2381
    Poziom 9  
    Witam ponownie wybór wydawał sie prosty tylko laser myślałem ze tego brothera juz wezme lub hp . Ale teraz patrze wg popularności na allegro najwiecej ma HP Deskjet 3525.Co prawda to atramentowa kiedys juz miałem i tusze zasychały ale teraz bede drukował kilkanascie stron dziennie lub prawie codziennie wiec jeszcze raz was zapytam co o tym sadzicie? ,podobno tusze tez tanie sa do HP Deskjet 3525 . Czy może jednak brac tego brothera. Co bedzie solidnym urzadzeniem i tanim w obsłudze?
  • #12 13355596
    serwiskom
    Poziom 14  
    Możesz kupić, jak głowica padnie to przynajmniej wymienisz bo w brotherze to raczej odpada.
  • REKLAMA
  • #13 13355665
    wujek2381
    Poziom 9  
    To juz nie wiem niestety nie znam sie na tym poczatkowo chciałem tego hp laser jet ale szkoda mi dac te 800 zł ten trother 7055 piszesz ze cos sie nie da wymienic a na koniec zeby brac atramentowa sam juz nie wiem . Z drugiej strony nie chce aby to był przypadek co kupić i zeby to troche posłyżyło
  • #14 13355725
    serwiskom
    Poziom 14  
    No do cholery zmieniasz zdanie rzucasz propozycję, którą akceptujemy, to też źle?
    W brotherze nie da się wymienić łatwo głowicy jak padnie, mowa o atramentowej w tym wypadku.

Posłużyć "trochę" może laser, atrament to loteria.

Zmiana z lasera na atrament to jak z ciężarówki na osobówkę, zupełnie inne zastosowania.
    Laser- szybki, niezawodny, tylko do tekstu i prostej grafiki. Może stać i 5 lat i po włączeniu będzie działał.
    Atrament -kłopotliwy i droższy w eksploatacji, można drukować wszystko łącznie ze zdjęciami.
  • #15 13355962
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Z drukarkami atramentowymi nie jest tak, że trzeba zaraz bać się zasychania. One tak łatwo nie zasychają, a część z nich ma nawet automatyczne czyszczenie głowicy raz na jakiś czas, co zapobiega zaschnięciu. Ponadto nawet jak zaschnie na dobrym tuszu to nie tak od razu zdechnie całkiem.

O wiele gorszym problemem jest możliwość przytkania głowicy przy skąpieniu na zamiennikach. Jazda na najtańszych albo niesprawdzonych często kończy się walką o przywrócenie sprawności głowicy.

Ja np. przed zakupem pierwszej laserówki do domu, wcześniej wiele lat 'jechałem' na atramentówkach. Praktycznie każda z nich zmarła mi dopiero po ładnych kilku latach użytkowania, mimo że oryginałów żadna nie widziała.
  • #16 13356244
    serwiskom
    Poziom 14  
    Inne czasy, inne drukarki.
    Dziś mam często do czynienia z HP w których zdychają głowicę mimo stosowania oryginalnych tuszy i używania systematycznego.
  • #17 13356346
    wujek2381
    Poziom 9  
    ok dzieki za pomoc choc dalej nie jestem zdecydowany to co pisaliscie o samsungu SCX-3405W tez ciekawe ale chyba kłopotliwe to napełnianie i podobno nie zawsze działa
  • #18 13356394
    serwiskom
    Poziom 14  
    Działa zawsze, jeśli chipy są odpowiednie, ale to droga w eksploatacji drukarka. Można co prawda wygenerować fix i mieć bez chipów, ale i tak....
  • #19 13356479
    wujek2381
    Poziom 9  
    ok biore chyba tego brothera choc znalazłem tylko szary kolor a wolał bym czarny bo reszte sprzetu mam w tym kolorze. Mam tez nadzieje ze te opinie w wiekszości pozytywne o tym sprzecie beda miały potwierdzenie choc kilka osób pisało o trudnościach w podłączeniu wifi i zacinaniu sie papieru ale zaufam Waszym opinią dziękuje za zainteresowanie i przepraszam za laickie pytania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje taniego, wielofunkcyjnego urządzenia laserowego z WiFi, które będzie drukować około 15 stron dziennie. Rozważał zakup drukarki Samsung, ale obawy dotyczące kosztów tonerów skłoniły go do poszukiwania alternatyw. Użytkownicy polecają modele Brother, takie jak DCP-7055W, ze względu na niskie koszty eksploatacji i łatwość regeneracji tonerów. Wskazano, że tonery Brother serii 2xxx są tańsze i łatwiejsze do napełniania. Pojawiły się również opinie na temat HP Deskjet 3525, ale użytkownicy ostrzegają przed problemami z głowicami w drukarkach atramentowych. Ostatecznie użytkownik rozważa zakup Brothera, mimo obaw dotyczących podłączenia WiFi i ewentualnych problemów z zacinaniem papieru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA