logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Omomierz - wskazówka wychyla się do końca skali, brak tabliczki producenta

PiatyElement 20 Lip 2005 17:39 2319 17
REKLAMA
  • #1 1668099
    PiatyElement
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    witam, mam omomierz który używany był do sprawdzania nowo położonych linii zasilania. po dotknięciu jedną sondą do fazy drugą do zera lub uziemienia powinien wskazywać wartość pomiędzy 0.4-0.6. w tej chwili wskazówka wychyla się do samego końca skali a gdyby mogła to poszła by dalej..... nie wiem co to za producent bo nie ma żadnej tabliczki. w środku są między innymi jakiś kobylasty transformator, wielkie cewki, kondensatory itp itd.... miał ktoś może coś podobnego np w naprawie?? bawił się ktoś z was czymś takim??? co może być przyczyną że wskazówka leci odrazu do końca. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1669200
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 1673222
    PiatyElement
    Poziom 21  
    no masz rację, ale w ten sposób tym miernikiem dokonują pomiarów nowych linii, i w ten sposób dokonywał on pomiarów przez ileś tam lat... a sam miernik ma przycisk który należy włączyć podczas pomiaru i nie wolno go trzymać dłużej niż 3 sek. zapewne jest przystosowany do tego typu pomiarów, widocznie padł sam z siebie lub ktoś za długo go przytrzymał.... najgorsze jest to ze nie ma zadnej tabliczki znamionowej ani producenta.
  • #4 1673665
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    W tego typu przyrzadach pomiarowych są stosowane bezpieczniki topikowe na napięcie powyżej 500V- czasami dosyć dziwnego kształtu.
    Takie zabezpieczenia w tego typu przyrządach stosuje firma HIOKI.
    Spróbuj może tym tropem ?
    Bo jeżeli jest to przyrząd profesjonalny, to musi mieć takie zabezpieczenia- jest to zresztą wymóg bezpieczeństwa.
  • #5 1680348
    jimyx
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Racja, Omomierz ma własne źródło zasilania, nie wolno go podłączać do napięcia.
  • REKLAMA
  • #6 1681107
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 1682271
    jimyx
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    atom1477 napisał:
    To że omomierz ma własne zasilanie nie oznacza że nie wolno go podłączac do obcego napięcia. Ale w każdym razie jeszcze nigdy nie słyszałem o takich pomysłach.

Nie rozumiem jak może działać taki pomiar zakłócany przez obcy prąd, nie potrafię znaleźć sposobu na wyizolowanie tego właściwego prądu do pomiaru. Jak to zrobić?
  • REKLAMA
  • #8 1682694
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 1689163
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    W energetyce używa sie omomierzy służących do pomiaru ciągłości lini i pracują one cały czas pod napięciem. Podobnie mierniki do pomiaru ciągłego rezystancji izolacji. Nie mylcie zwykłego omomierza za 30 zł z profesjonalnymi przyrządami.
    Wracając do tematu: może jakieś zdjęcie bebechów i obudowy.
  • #10 1689228
    JCK
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witka.
    Najprawdopodobmiej jest to przyrząd do pomiaru impedancji pętli zwarciowej.Pomiar wykonywany pod napięciem w b. krótkim przdziale czasu do określenia i obliczenia prądu zwarciowego.Jest to konieczny pomiar określający czy zabezpieczenia instalacji zadziałają w razie zwarcia.
    A może miernik rezystancji uziemienia? Ale ta medoda pomiaru o której piszesz nie pasuje.
    Piszesz 0,4-0,6 ale czego? Napewno omów?
    Ten miernik posiada własne zasilanie jak typowy omomierz?
    Daj fotkę!
    HeJ
  • #11 1711415
    PiatyElement
    Poziom 21  
    witam i przepraszam że się nie odzywałem ale musiałem temat odstawić na bok.... w poniedziałek zrobię kilka fotek i podeślę oraz dowiem się od właściciela do jakich pomiarów służył. Pozdrawiam p.s. ten miernik nie posiada własnego zasilania.
  • #12 1716850
    PiatyElement
    Poziom 21  
    witam, a oto obiecane fotki:
    Załączniki:
    • widook.tif (2.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 1716926
    PiatyElement
    Poziom 21  
    qrde, jak zroobić aby punktów za ściągnięcie było 0.00 ???????
    Załączniki:
    • widok2.tif (2.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 1716960
    PiatyElement
    Poziom 21  
    ostatnia footka, czy ktoś wie jak wyzerować punktację ????
    Załączniki:
    • widok3.tif (2.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 1718540
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 134
    serwikom napisał:
    ostatnia footka, czy ktoś wie jak wyzerować punktację ????

Ja pierdzielę, czy Ty słyszałeś w ogóle o formacie JPEG????

Ściągnij sobie darmowego IrfanView stąd:
    http://www.irfanview.com/

I co? z 2.25MB zrobiło się 46kB.

Poczytaj to:
    http://www.elektroda.net/skanowanie/
    Załączniki:
    • Omomierz - wskazówka wychyla się do końca skali, brak tabliczki producenta widok3.jpg (45.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 1721446
    PiatyElement
    Poziom 21  
    shg... może nie uwierzysz ale słyszałem o jpg, a zdjęcia były poprostu zrzucane bezpośrednio z aparatu, nie były skanowane więc nie bądź opryskliwy gdyż chodziło po prostu o czas. lepiej mi powiedzcie co zrobić aby punkty za ściąganie były 0.00 ???? bo kombinuje na wsie sposoby i lipa. pozdrawiam
  • #17 1721575
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 134
    serwikom napisał:
    chodziło po prostu o czas. lepiej mi powiedzcie co zrobić aby punkty za ściąganie były 0.00 ???? bo kombinuje na wsie sposoby i lipa. pozdrawiam

Akurat więcej czasu zajęło załadowanie tych zdjęć na serwer elektrody, niż zajęła by zmiana formatu z TIFF na JPEG i załadowanie JPEG-ów :P

Żeby zmniejszyć prowizję musisz wyedytować posty, skasować stare załączniki i załadować nowe, ale w formacie JPEG.
    Nawet jak ustawisz prowizję na 0, to system i tak będzie pobierał punkty, bo ich ilość zależy przede wszystkim od rozmiaru pliku. Za pliki poniżej 250kB prowizja nie jest naliczana. O tym jak naliczane są punkty jest z tego co pamiętam w regulaminie (nie wiem, dawno nie czytałem :P )

Niestety teksem pisanym nie da się wszystkiego wyrazić. W moim zamierzeniu tekst nie miał mieć takiego charakteru (miał być raczej groteskowy), ale jakoś tak wyszło ;) , nie bierz tego do siebie (no oczywiście poza podanym linkiem) :)
  • #18 1727437
    PiatyElement
    Poziom 21  
    witam , spoko shg nie biore tego aż tak do siebie, jutro w pracy przerobie te fotki na jpg zgodnie z twoim zaleceniem i będzie ok.

Podsumowanie tematu

✨ Omomierz używany do pomiaru nowych linii zasilania wykazuje problem z wychyleniem wskazówki do końca skali przy pomiarze między fazą a zerem lub uziemieniem, zamiast oczekiwanej wartości 0,4-0,6 Ω. Brak tabliczki znamionowej i producenta utrudnia identyfikację urządzenia. Dyskusja wskazuje, że omomierz nie powinien być podłączany do napięcia sieciowego 220 V, gdyż może to uszkodzić przyrząd. Jednak w energetyce istnieją specjalistyczne omomierze i mierniki rezystancji izolacji, które pracują pod napięciem i służą do pomiaru ciągłości linii lub impedancji pętli zwarciowej w bardzo krótkim czasie. W urządzeniu znajdują się elementy takie jak transformator, cewki i kondensatory, które mogą służyć do eliminacji sygnału zmiennego 50 Hz, umożliwiając pomiar rezystancji stałej. Wskazano, że profesjonalne przyrządy, np. firmy HIOKI, stosują bezpieczniki topikowe jako zabezpieczenie. Autor potwierdził, że miernik nie posiada własnego zasilania. W celu dalszej analizy planowane jest przesłanie zdjęć wnętrza urządzenia. Dodatkowo poruszono kwestie techniczne dotyczące formatu zdjęć i punktacji za ich przesyłanie na forum.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA