logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MAN TGX EURO6 - jak zdiagnozować moduł sterowania lusterek?

bubus16oppl 07 Lut 2017 19:02 4605 4
REKLAMA
  • #1 16260282
    bubus16oppl
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam. W samochodzie marki Man TGX nie działa sterowanie lusterek. Po zdemontowaniu owiewek i luster zauważyłem moduł sterujący tymi lustrami. Na ramieniu lusterka biegnie do niego wiązka trzech kabli plus i minus i trzeci to chyba linia k badz lin lub sygnał roboczy...
    Czy ktos wie jak to diagnozowac ? Jak komunikuje sie z modułem drzwi ?
  • REKLAMA
  • #2 16260670
    Hart3
    Poziom 26  
    Ocena: 478
    W Manie TGX lusterka połączone są z modułem drzwi który to podlega diagnozie np. MAN-cats.
    Załączniki:
    • MAN TGX EURO6 - jak zdiagnozować moduł sterowania lusterek? drzwi tgx.JPG (59.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 2015-08-06_120222_w46ed6a9.jpg (70.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 16261096
    Frenzel
    Poziom 14  
    Ocena: 91
    Najczęściej padają sterowniki drzwi/lusterek. Najlepiej podmienić na szybkiego sterownik z drugiego auta i będzie wiadomo.
    Tak jak piszesz: plus, minus, LIN. Sieć LIN jest wrażliwa na pasożytnicze pojemności na złączach, dlatego też warto przeczyścić styki i sprawdzić, czy nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #4 16261610
    svavecone
    Poziom 25  
    Ocena: 456
    Moduly lusterek sa polaczone szeregowo , strona lewa i osobna prawa , lecz na danej stronie jak padnie jeden modul to przewaznie zakloca cala linie sterujaca strony. Jezeli modul w drzwiach jest ok a nie dziala ktoras strona to wypinam modul/moduly z szeregu i zostawiam podlaczone tylko po jednym module na raz w celach testow .
  • #5 16263604
    bubus16oppl
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Panowie ,zdiagnozowałem uszkodzony moduł lusterek u pasażera a dokładnie ścieżka masy na rezystorach na układzie scalonym. Oryginał MAN bardzo drogo ,i na zamówienie ....Radze kupic całe komplet lusterko z owiewka o połowe taniej w naszej słynnej hurtowni części cieżarowych.

Dodano po 4 [minuty]:

Panowie ,zdiagnozowałem uszkodzony moduł lusterek u pasażera a dokładnie ścieżka masy na rezystorach na układzie scalonym. Oryginał MAN bardzo drogo ,i na zamówienie ....Radze kupic całe komplet lusterko z owiewka o połowe taniej w naszej słynnej hurtowni części cieżarowych. Jakość bardzo dobra jak na zamiennik. Dziekuje wszystkim za pomoc wszystkim.
REKLAMA