logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ubiquiti LBE-5AC-23 - Jak skonfigurować sieć LAN między domami zgodnie z prawem?

stefankielbasa 07 Lut 2017 22:54 996 7
REKLAMA
  • #1 16261015
    stefankielbasa
    Poziom 2  
    Witam!

Ostatnio wpadłem na pomysł żeby razem z kolegami połączyć kilka domów w prywatną sieć LAN w celu udostępniania sobie plików, grania w gry na serwerze itp. Problem polega na tym , że trzeba dobrać odpowiednie urządzenia i nadawać zgodnie z prawem . Wiec tutaj mam wiele pytań odnośnie tego:

1.Siec chciałbym nadawać w pasmie 5GHz i tam na odpowiednich kanałach jest ograniczenie EIRP do 1W (30 dBm) lecz jest potrzebne DFS czy urządzenie Ubiquiti LBE-5AC-23 to posiada?
    2. DFS z tego co wyczytałem to dynamiczna zmiana kanałów lecz jak one są zmieniane ? mogę sobie wyznaczyć które mogą być wybrane? bo niektóre pasma są zarezerwowane na użytku wewnętrznego i mają ograniczenie 200mW albo są wyższe kanały tylko dla ISP. Wiec ustawie 30 dBm wszystko zgodnie z prawem a AP zmieni mi kanał i wtedy będę łamał przepisy. Wiec jak to dokładnie działa?
    3.Czy trzeba mieć jakąś licencje na to urządzenie czy po prostu jeżeli ustawie odpowiedni kanał i moc nadawania to nie potrzebuje i mogę się o nic nie obawiać?
    4.To urządzenie może nadawać na kanałach licencjonowanych i nielicencjonowanych wiec jeżeli ustawie na kanale nielicencjonowanym to mogę legalnie nadawać WIFI czy potrzebuje urządzenia które ma tylko pasma nielicencjonowane (masło maślane :D ).
    5.Udostepnianie Internetu za pieniądze bez działalności gospodarczej jest przestępstwem lecz jak jest jeżeli działała by tylko zamknięta sieć LAN bez jakiegokolwiek dostępu dalej lub ewentualnie (nie planuje tego) z dostępem do Internetu ale bez żadnych pieniędzy np. jak kolega będzie miał brak dostępu przez jakąś tam awarie itp. ?
    6.Kolejną sprawą jest moc nadawania tego urządzenia. Power na poziomie 25dBm a zysk anteny 23dBi co w sumie daje 48 EIRP (63W). To znacząco wykracza poza normę 1W lecz jeżeli antena będzie miała 23dBi a ja ustawie moc nadawania na 7dBm to jest to legalne tak? i czy tak niska moc nie będzie ograniczała bardzo anteny? Będzie wystarczająca siła żeby w ogóle cos wysłać na np. 1km?
    7.Zasilacz PoE jak on dokładnie działa? bo jeżeli jest siec 1Gbit/s Ethernet to wszystkie 4 pary kabli w skrętce są używane to jak on dostarcza przez tą skrętkę zasilanie?
    8.Jak chronić taką antenę przed wyładowaniami atmosferycznymi? wyłączenie z prądu raczej nie da 100% ochrony wiec można cos jeszcze zrobić dodatkowego?

W tym temacie nie chodzi mi dokładnie jak połączyć 2 domy lub więcej bo to wiem jak tam zrobić (musi być widoczność i trzeba uwzględnić strefę fresnela itp.) lecz czy da się to zrobić legalnie (nie chce robić nic nielegalnie!). Jest to mój pierwszy temat na elektrodzie wiec proszę o wyrozumiałość i w razie czego upomnienie to postaram się od razu źle zrobione rzeczy naprawić :D Proszę tez nie pisać tego typu rzeczy ze się nie znam (bo to wiem) i w ogóle mam sobie dać spokój bo po to jest forum żeby załatać luki w wiedzy :D Z góry dziękuje za pomoc !!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16261450
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    stefankielbasa napisał:
    Witam!

Ostatnio wpadłem na pomysł żeby razem z kolegami połączyć kilka domów w prywatną sieć LAN w celu udostępniania sobie plików, grania w gry na serwerze itp. Problem polega na tym , że trzeba dobrać odpowiednie urządzenia i nadawać zgodnie z prawem . Wiec tutaj mam wiele pytań odnośnie tego:

Możesz ustawić kanał na sztywno, nie musisz używać dynamicznych kanałów. Jeśli eter nie jest jakoś mega zasmiecony to nie ma potrzeby kombinować.
    W urzadzeniu możesz zmienić moc nadawania, żeby nie przekroczyć normy nawet mając antene satelitarną podłączoną. Bedziesz też pierwszym który to zrobi. NIKT się tym nie przejmuje. Na allegro możesz kupić chińskie badziewie które według nich ma parę W.
    Udostępnianie internetu to nie tylko działalność gospodarcza. To jakieś raporty, sprawozdania, trzymanie logów połączeń dla policji itd. Ale zrobienie sobie prywatnej sieci, to Twoja prywatna sprawa. Niczego do tego nie musisz. Udostępnianie internetu niektórzy kombinują poprzez stowarzyszenie. Ale jest z tym kupa papierkologi.
    Nie potrzebujesz urządzenia pracującego tylko na nielicencjonwanych częstotliwościach. Jak przy pierwszym użyciu wybierzesz kraj, to i tak kanałów i mocy nadawania nie użyjesz niezgodnie z prawem bo Ci je software zablokuje.

http://www.jirous.pl/kalkulator.php

Tu masz kalkulator połączenia. W 5Ghz na 1km, przy EIRP-1W bedziesz miał sygnał na poziomie -55. WIecej nie potrzebujesz.

Zasilacz działa pewnie podobnie jak tranmistery po sieci elektrycznej. Mozna "pomieszać" zasialanie z sygnałem, a potem to rozdzielić. Trochę trudniejsze i droższe niz zwykle POE, ale da sie.
  • REKLAMA
  • #3 16263755
    stefankielbasa
    Poziom 2  
    Dziękuje za odpowiedź :D
    lecz nie rozumiem dlaczego inni nie stosują się do EIRP ? UKE nie sprawdza tego? no i co jeśli już przyjadą i zmierzą ze jest za duża moc nadawania jest duża kara czy na czym to polega?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16264135
    m.jastrzebski
    stefankielbasa napisał:
    Dziękuje za odpowiedź :D
    lecz nie rozumiem dlaczego inni nie stosują się do EIRP ? UKE nie sprawdza tego? no i co jeśli już przyjadą i zmierzą ze jest za duża moc nadawania jest duża kara czy na czym to polega?

Czemu tak robią? A czemu nie jeżdżę po mieście 50km/h?
    Wyobrażasz sobie żeby UKE poszedł do każdego domu i sprawdził każdy urządzenie WiFi?
    Kontrola przyjdzie jak będzie wiedziała gdzie. Czyli musisz komuś mocno na odcisk stanąć żeby wiedzieli że powinni Ciebie skontrolować. Do tego każde urządzenie sprzedawane na rynku teoretycznie powinno mieć ograniczenie zgodnie z polskimi przepisami.

Jak wygląda karanie nie ma pojęcia bo nie sięgam pamięcią do takiego przypadku opisanego.
  • Pomocny post
    #5 16264266
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Ocena: 297
    Kolego jeżeli ustawisz region tak jak ma być, nie będziesz kombinował (chociaż na to Ci soft po wybraniu regionu nie pozwoli) z kanałami i nikogo nie zakłócisz w taki sposób żeby się tym zainteresował to nie masz się czego obawiać.
    Znam kilka przypadków które dostały pisma z UKE, były to oczywiście zarejestrowane firmy, które znajdowały się w niedużej odległości od takich instytucji jak stacje meteorologiczne i jakieś radio z wysokiego masztu zakłóciło coś na danej stacji. Z tym że to pismo to miało na celu poinformowanie że takie zjawisko nastąpiło i ewentualna prośba o przesłanie drogą mailową zajętości kanałów w danej okolicy i sugestia wniesienia poprawek żeby się wzajemnie nie zakłócać. Jeżeli chodzi o pomiary to prędzej by Ci się doczepili podejrzewam wzmacniacza GSM ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16264302
    m.jastrzebski
    [quote="bzyniu28"]Kolego jeżeli ustawisz region tak jak ma być, nie będziesz kombinował (chociaż na to Ci soft po wybraniu regionu nie pozwoli) z kanałami i nikogo nie zakłócisz w taki sposób żeby się tym zainteresował to nie masz się czego obawiać.
    Znam kilka przypadków które dostały pisma z UKE, były to oczywiście zarejestrowane firmy, które znajdowały się w niedużej odległości od takich instytucji jak stacje meteorologiczne i jakieś radio z wysokiego masztu zakłóciło coś na danej stacji. Z tym że to pismo to miało na celu poinformowanie że takie zjawisko nastąpiło i ewentualna prośba o przesłanie drogą mailową zajętości kanałów w danej okolicy i sugestia wniesienia poprawek żeby się wzajemnie nie zakłócać. Jeżeli chodzi o
    Tak jak pisałem, jeśli nie wkurzysz nikogo władnego to się nie ma czego obawiać. A jak będziesz używał 1W na legalnym kanale, to Ci generalnie mogą "skoczyć" i jak napisałeś ewentualnie grzecznie poprosić o zmianę kanału jeśli im będzie przeszkadzać. Już abstrahując od tego, że prywatnego człowieka nie namierzą nawet. Prawie każdy ma w domu WiFi obecnie :-/
  • Pomocny post
    #7 16264552
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Ocena: 297
    Otóż to, do tego coraz więcej routerów w 5Ghz więc gdzie sens szukania delikwenta prywatnego :)
    O ISP wiedzą wszystko bo trzeba raporty co roku sporządzać ale o prywatnym użytkowniku a już w szczególności o tym co ma w sieci lokalnej nie wiedzą nic.
  • #8 16269963
    stefankielbasa
    Poziom 2  
    Dziękuje Panowie za wyjaśnienie wszystkiego :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy rozważają konfigurację prywatnej sieci LAN między domami z wykorzystaniem urządzenia Ubiquiti LBE-5AC-23. Kluczowe pytania dotyczą zgodności z przepisami prawa, szczególnie w kontekście mocy nadawania (EIRP) w paśmie 5GHz oraz zastosowania Dynamic Frequency Selection (DFS). Użytkownicy podkreślają, że możliwe jest ustawienie kanału na sztywno, co eliminuje ryzyko niezgodności z przepisami. Wskazują również, że kontrole ze strony UKE są rzadkie i zazwyczaj dotyczą zarejestrowanych firm, a prywatni użytkownicy rzadko są sprawdzani. W przypadku przestrzegania przepisów dotyczących mocy i kanałów, nie ma obaw o konsekwencje prawne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA