logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak narysować schematy silnoprądowe i słaboprądowe PLC?

ryskania 08 Lut 2017 19:37 1860 4
  • #1 16263004
    ryskania
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam. Jestem studentem Automatyki i miałem ostatnio egzamin. Drabinki i grafy potafie jeszcze zrobić jednak nie do końca umiem narysować schematy silnoprądowe i słaboprądowe. Czy jest tutaj ktoś, kto potrafi to zrobić? Będę bardzo wdzięczny za pomoc, nawet za linki do stron w których jest opisane jak to robić. Z góry wam dziękuje. W zalaczniku jest schemat myjni samochodowej i zadania
    Załączniki:
    • Jak narysować schematy silnoprądowe i słaboprądowe PLC? schemat konstrukcji.png (857.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak narysować schematy silnoprądowe i słaboprądowe PLC? zadania.png (1.54 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 16263041
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    Obwody silnoprądowe, to takie, które (jak sama nazwa mówi) przewodzą większe prądy.

Tu to obwód B, S, Pt i M.

Obwody słaboprądowe to obwody sterownicze.
    Na obrazku obwody sterownicze.
    Chyba proste?
  • #3 16263083
    ryskania
    Poziom 2  
    Tak jednak mi tutaj chodzi szczególnie o sterownik. Wejścia wyjścia. Jak zapisać krancówki przyciski czujniki lampki styczniki to wiem. Ale np pompy zawory to juz nie do końca. Na wzór dałem inny schemat słaboprądowy

• #4 16263119
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    Na twoim obrazku są jedynie obwody słaboprądowe. Silnoprądowe wymagają zewnętrznych elementów mocy, typu stycznik itp.
  • #5 16263923
    ryskania
    Poziom 2  
    Zrobilem schemat slabopradowy. Czy ktoś może sprawdzić, czy jest ok do zadania pierwszego? Jak narysować schematy silnoprądowe i słaboprądowe PLC?
REKLAMA