logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Adres i konwersja danych wejścia analogowego. Tia portal 13v, S7-300

Spanish_Inquisition 09 Lut 2017 09:11 3699 4
  • #1 16264181
    Spanish_Inquisition
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    Witam, chciałbym użyć wejścia analogowego w sterowniku S7-300 ale mam mały problem z odczytem danych z tego wejścia. Z czym nie ma problemu w Step 7, dopiero w TIA portal sprawa się komplikuje. Do rzeczy. Znalazłem taki filmik na YT gdzie jest to ukazane na przykładzie S7-1200.

https://www.youtube.com/watch?v=YfYjn3cSOqA

Wszystko ładnie ale przy moim sterowniku już użytych tam funkcji NORM_X i SCALE_X, nie ma. Chyba, że wybiorę sterownik S7-1200 to pojawiają się. Trudno postanowiłem to zrobić innym sposobem, w końcu z wejścia wychodzą dane w postaci zmiennej typu WORD.

Adres i konwersja danych wejścia analogowego. Tia portal 13v, S7-300

Tak więc dane z wejścia zapisuję za pomocą funkcji MOVE do zmiennej %MW24 (INT), kolejno konwertuję to do DINT a następnie z DINT do REAL (%MD2). Zmiennej używam do porównania z wartością 5000. Jeśli zmienna jest większa, zostaje wysterowane wyjście %Q124.1. Wgrywam to do sterownika i wyrzuca błąd: "Error code 0xD280".

Gdy zamiast wejścia analogowego przypiszę do tej funkcji zwykłą zmienną (typ WORD) to wszystko działa. W symulacji przypiszę jej wartość 5001, konwersja działa, wyjście %Q124.1 zostaje wysterowane.

Męczę się z tym na różne sposoby od kilku dni. Przeszukałem wiele stron, również te anglojęzyczne. Dalej nie wiem jak to zrobić. Wejście ma adres %IW752. Nawet w zakładce hardware to widać doskonale. Prosiłbym o nakierowanie mnie w rozwiązaniu tego. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #2 16264213
    kam027
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Spróbuj zmienić IW na PIW to po pierwsze. A jak nie pomoże to zmniejsz adres z 752 na jakiś mniejszy. Sterownik który masz może nie obsługiwać takich wysokich nr wejść.
  • #3 16264243
    Spanish_Inquisition
    Poziom 14  
    Adresu PIW w ogóle nie przyjmuje TIA portal. W Step 7 działał ten adres, tutaj już nie. Program podpowiada, że mogę adresować wejścia analogowe od 0 do 1014. Zmieniłem teraz adres wejść na mniejszy ale to nic nie dało. Dalej ten sam błąd.

// Na pewno dane z wejścia to typ WORD? Taki mi się ustawia automatycznie do %IW752.
  • Pomocny post
    #4 16264370
    lelum0
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Wpisz PIW752. TIA powinna sama zmienić sposób zapisu na %IW752:P
  • #5 16264424
    Spanish_Inquisition
    Poziom 14  
    Faktycznie ten zapis jest poprawny. Wcześniej miałem małe błędy i myślałem, że TIA portal głupieje i dodaje mi to ":P" na końcu.
REKLAMA