logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż naczynia wzbiorczego w instalacji ze zbiornikiem hydroforowym bezprzeponowym?

_haker_1 18 Sty 2025 18:03 405 3
REKLAMA
  • #1 21398787
    _haker_1
    Poziom 32  
    Ocena: 31
    Cześć,

Robię właśnie instalację w nowym domu. Woda ze studni głębinowej dostarczana jest do zbiornika hydroforowego bezprzeponowego z uwagi na stację uzdatniania wymagająca napowietrzania. Dalej rozdzielona jest na wodę zimną na cały dom i do zasobnika CWU.

Moje pytanie brzmi:
    Czy w takiej instalacji montuję normalnie naczynie wzbiorcze na zasilaniu zasobnika CWU tak jak przy wodociągu? Jeśli tak to czy pomiędzy naczyniem wzbiorczym a wcześniejszą stacją uzdatniania/hydroforem powinien być jakiś zawór zwrotny żeby część instalacji ze zbiornikiem przeponowym "nie pogryzła się" z częścią ze zbiornikiem bezprzeponowym?

Nigdzie nie znalazłem takiego schematu. Są tylko schematy do wylotu ze zbiornika hydroforowego na dom albo schematy kompletnych instalacji cwu od wlotu wody z wodociągu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21398827
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1069
    Tak, dla zasobnika CWU należy montować naczynie przeponowe oraz zawór bezpieczeństwa, a także na dojściu zimnej wody do zasobnika CWU zawór zwrotny. Oczywiście kolejność taka, aby zawór bezpieczeństwa i naczynie przeponowe nie były odcinane od zasobnika. Czyli zgodnie z kierunkiem przepływu zimnej wody do zasobnika: najpierw zawór odcinający, następnie zalecany filtr, następnie zawór zwrotny, następnie na trójnikach naczynie przeponowe i zawór bezpieczeństwa, no i wchodzimy do zasobnika.
    I nie chodzi tu o to, aby "coś się nie pogryzło", ale o to, aby woda z dna zasobnika nie cofała się do instalacji (tu po to zawór zwrotny, który spełnia funkcję antyskażeniową), i naczynie przeponowe do kompensowania rozszerzalności termicznej wody podczas podgrzewu.
    _haker_1 napisał:
    Nigdzie nie znalazłem takiego schematu.
    Zwykle w instrukcji montażu zasobnika jest umieszczony schemat, i wygląda to tak, jak opisałem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21398829
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4629
    Ponieważ naczynie wzbiorcze jest potrzebne do niwelowania różnicy ciśnienia, spowodowanego wzrostem objętości wody podgrzewanej, zatem daje się go w pobliżu wejścia wody zimnej do bojlera(zasobnika CWU), po zaworze zwrotnym.
  • #4 21399010
    _haker_1
    Poziom 32  
    Ocena: 31
    >>21398827

Czyli jest dokładnie tak jak myślałem. Dzięki serdeczne za pomoc!
REKLAMA