logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pytanie czysto techniczne - naczynie przeponowe C.W.U

shl222 21 Lut 2011 22:32 7735 11
  • #1 9185313
    shl222
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Czy zainstalowanie zasobnika w instalacji zamkniętej, podgrzewanego kotłem gazowym, zabezpieczone tylko zaworem zwrotnym bezpieczeństwa np. ZB-4 na zasilaniu zimnej wody może skutkować przy nagrzaniu wody wyrzuceniem wody przez zawór bezp.?
    Czy powodem tego może być brak naczynia przeponowego między zasobnikiem a zaworem bezpieczeństwa?
    Czy niekoniecznie?
    Co tutaj może pomóc naczynie?
    Czy zainstalowanie reduktora ciśnienia wody przed zasobnikiem?
  • Pomocny post
    #2 9185355
    Piotr77777
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 266
    Zgadza się, jeśli masz zasobnik cwu i nie masz naczynia przeponowego to woda będzie kapać z zaworu bezpieczeństwa.
    Proponowałbym zainstalowanie naczynia, reduktora jeśli ciśnienie w sieci jest większe niż 4 bar i zaworu bezpieczeństwa 6 bar.
  • Pomocny post
    #3 9185368
    zybie
    Poziom 30  
    Ocena: 754
    W czasie podgrzewania wody w zbiorniku następuje zgodnie z prawami fizyki rozszerzanie cieczy, zgadnij które z zaproponowanych rozwiązań skutecznie odbierze nadmiar wody w zbiorniku
  • #4 9185384
    shl222
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    zybie napisał:
    W czasie podgrzewania wody w zbiorniku następuje zgodnie z prawami fizyki rozszerzanie cieczy, zgadnij które z zaproponowanych rozwiązań skutecznie odbierze nadmiar wody w zbiorniku

rzecz jasna będzie taka że naczynie :D

dziękuję Panowie i już jestem o jedną rzecz mądrzejszy :)

Dodano po 2 [minuty]:

shl222 napisał:
    zybie napisał:

rzecz jasna będzie taka że naczynie :D

dziękuję Panowie i już jestem o jedną rzecz mądrzejszy :)

moje pytania opieram głównie na tym że byłem już w kilku miejscach jako słuchacz/obserwator, (znajomy prowadzi firmę i był wzywany do różnych poprawek po kimś) a ja przy okazji co nie co zobaczę, coś się nauczę, a i czasem tu na forum was spytam dla rozwiania wątpliwości a nawet sprawdzenia czy mój "majster" ma rację
  • #5 9185815
    COOLka5
    Poziom 19  
    Ocena: 119
    Jeżeli Kolegę to zainteresuje to poniżej jest zdjęcie tabeli doboru wielkości naczynia przeponowego do zastosowanego zaworu bezpieczeństwa oraz pojemności zasobnika C.W.U

Pytanie czysto techniczne - naczynie przeponowe C.W.U
  • #7 9186704
    COOLka5
    Poziom 19  
    Ocena: 119
    he ehe zwykły kalendarz książkowy - branżowy:)
  • #9 21548965
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 947
    Można. Nawet takie rozwiązania spotyka się w kotłach i nie tylko na CO, ale też na CWU - np. w kotłach z wbudowanymi zasobnikami.
  • #11 21623866
    GZ50
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    >>9185313

Sam zawór zwrotny i zawór ZB-4 nie wystarczą.
    Naczynie przeponowe CWU jest konieczne – absorbuje wzrost ciśnienia podczas podgrzewania.
  • #12 21642994
    BARTEK123GAZ
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    sniptuck napisał:
    Dzięki za odpowiedź. Rozumiem, że należy celować w solidne wężyki o wytrzymałości >10 barów. Ciężko niestety takie znaleźć.

Elastyczne rury nierdzewne karbowane ze stali AISI (nierdzewnej).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zabezpieczenia zasobnika C.W.U. w instalacji zamkniętej ogrzewanej kotłem gazowym. Ustalono, że przy braku naczynia przeponowego podczas podgrzewania wody następuje wzrost ciśnienia i może dochodzić do wyrzutu wody przez zawór bezpieczeństwa. Wskazano, że samo zastosowanie zaworu zwrotnego bezpieczeństwa nie wystarcza, a naczynie przeponowe jest konieczne do przejęcia rozszerzalności cieczy. Zalecono dobór naczynia do pojemności zasobnika i zaworu bezpieczeństwa, a także zastosowanie reduktora ciśnienia, jeśli ciśnienie w sieci przekracza 4 bar. W późniejszej części poruszono też montaż naczynia przeponowego do bojlera 50 l na elastycznym wężyku oraz wskazano, że takie rozwiązanie jest dopuszczalne, jeśli elementy mają odpowiednią wytrzymałość ciśnieniową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA