logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Taśma LED jako sygnalizator naładowania Akumulatorków Li-ion

HappyWhite 10 Lut 2017 15:21 768 3
REKLAMA
  • #1 16267839
    HappyWhite
    Poziom 7  
    Ocena: 7
    Witam
    Potrzebuje pomocy w budowie prawdopodobnie baaaaardzo prostego układu... Jednak gdy go zmontowałem zorientowałem się że chyba to nieco ciężej... Nie umiem dokładnie tego wytłumaczyć ale postaram się to przedstawić w postaci schematu.

Tutaj wszystko w sumie jest jasne...
    Na 1 podłaczam +5v ---> na 3 podłączam minus ---> zaświeca się Czerwony pasek LED
    Na 2 podłaczam +5v ---> na 3 podłączam minus ---> zaświeca się Zielony pasek LED

Więc jaki problem?
    Taki że układ z którego będzie pobierane to 5v nie ma wspólnej masy tylko wspólne +5v

Jeżeli jest ktoś zainteresowany to chodzi mi konkretnie o ten układ ładowarki Li-ion...
    Chciałbym poprostu zamiast tych diod wstawić jakieś tranzystorki etc. aby małym prądem z tego scalaczka zasilić RGB pasek led używając tylko Czerwonego i Zielonego koloru

Dodam że posiadam 3 tranzystory NPN D1913 więc byłbym bardzo szczęśliwy jak da rade coś na nich zrobić bo chyba nie mam żadnych innych (w sensie 2 takich samych)
    Załączniki:
    • Taśma LED jako sygnalizator naładowania Akumulatorków Li-ion Bez tytułu.png (459.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Taśma LED jako sygnalizator naładowania Akumulatorków Li-ion Przechwytywanie.PNG (19.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16268150
    hobbyelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Jeśli jest wspólny plus to nic prostszego jak zmienić tranzystory na pnp, odwrócić polaryzacje led i zasilania i masz sterowanie minusem.
    Tak w ogóle to co ty kombinujesz z tą ładowarką?
  • REKLAMA
  • #3 16268206
    HappyWhite
    Poziom 7  
    Ocena: 7
    Jakoś w kwietniu wrzuce temat

Konkretnie budowa przenośnego głośnika

Li ion
    STEP UP do 12v
    3wzmacniacze PAM8610
    głośniki średniotonowe 3x 8Ohm 10W
    głośnik niskotonowy 6Ohm 10W
    Od spodu pasek led RGB który podczas pracy głośnika świeci na niebiesko... Jak ładuje Li ion to na czerwono a jak się naładują to na zielono
    Wiem że podczas pracy i ładowania otrzymam Niebieski+Zielony ale trudno C:
  • #4 16268358
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1531
    OUT- traktujesz jako masę zasilania a OUT+ jako plus i to wszystko. Wspólny plus układu ładowania w niczym tu nie przeszkadza.
REKLAMA