logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Expansion 320 GB USB 2 - Komputer go nie widzi.

nowy56 10 Lut 2017 22:25 903 4
REKLAMA
  • #1 16269075
    nowy56
    Poziom 2  
    Dzień dobry,

Posiadam dysk zewnętrzny firmy Seagate Expansion 320 GB USB 2.0. W trakcie kopiowania danych z komputera na dysk zewnętrzny po jakimś czasie komputer przeszedł w stan uśpienia (przy komputerze nikogo nie było). Po wzbudzeniu okazało się, że dysk nie jest widziany przez komputer.
    Objawy:
    1. Po podłączeniu dysk nie jest widziany przez komputer a był podłączany do kilku.
    2. Po podłączeniu dioda świeci się światłem ciągłym.
    3. Talerze cały czas się obracają.
    4. Brak charakterystycznego dźwięku przy podłączeniu do USB.

Próby rozwiązania problemu:
    1. Użycie programu SeaTools dla systemu Windows ze strony producenta (narzędzie do przeprowadzania szybkiej diagnostyki, które sprawdza stan dysku). Po naciśnięciu przycisku „rescan” nie wykrywa dysku zewnętrznego.
    2. Rozebrałem plastikową obudowę i podłączyłem dysk bezpośrednio za pomocą kabli – bez zmian z tym, że przy odłączonym zasilaniu dysku podłączając do USB o dziwo słychać charakterystyczny dźwięk.

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Dysk dyskiem ale zdjęcia dziecka – bezcenne.
    Dziękuje i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 16269103
    melanchel
    Poziom 31  
    Ocena: 382
    A konkretnie który to Seagate był w obudowie? SMART jesteś w stanie odczytać?
  • REKLAMA
  • #3 16269140
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    @nowy56 Nie rób nic z dyskiem (nie katuj go żadnymi programami), do póki nie zabezpieczysz danych.
    nowy56 napisał:
    Rozebrałem plastikową obudowę i podłączyłem dysk bezpośrednio za pomocą kabli – bez zmian

Możesz zamieścić zdjęcie samego dysku?
    Czy widoczny jest w BIOS'ie po podłączeniu?
  • REKLAMA
  • #5 16269646
    nowy56
    Poziom 2  
    melanchel napisał:
    A konkretnie który to Seagate był w obudowie? SMART jesteś w stanie odczytać?

Dzień dobry,

Jeśli dobrze myślę to SMART-u nie jestem w stanie odczytać, ponieważ dysk nie jest wykrywany przez komputer. Poniżej zamieszczam zdjęcie dysku, pudełko z dysku oraz wejścia dysku.

EDIT
    RADU23 napisał:
    @nowy56 Nie rób nic z dyskiem (nie katuj go żadnymi programami), do póki nie zabezpieczysz danych.
    nowy56 napisał:
    Rozebrałem plastikową obudowę i podłączyłem dysk bezpośrednio za pomocą kabli – bez zmian

Możesz zamieścić zdjęcie samego dysku?
    Czy widoczny jest w BIOS'ie po podłączeniu?

Zdjęcia zamieściłem poniżej. Po podłączeniu bezpośrednio do laptopa bios się nie zgłaszał. Wyciągnięcie z plastikowej obudowy nic nie zaszkodziło, ponieważ objawy są identyczne jak przez wyciągnięciem.

Dodano po 51 [sekundy]:

helmud7543 napisał:
    Bezpośrednio przez kable to masz na myśli SATA?

Tak jest, kable Sata.

Scaliłem. RADU23
    Załączniki:
    • Seagate Expansion 320 GB USB 2 - Komputer go nie widzi. 2017-02-11-0621.jpg (1.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Seagate Expansion 320 GB USB 2 - Komputer go nie widzi. 2017-02-11-0624.jpg (1.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Seagate Expansion 320 GB USB 2 - Komputer go nie widzi. 2017-02-11-0622.jpg (924.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA