logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Viessman Vitopend 100 - Grzanie wody działa, nie grzeje kaloryferów

Hemulen 11 Lut 2017 15:45 20670 10
REKLAMA
  • #1 16270458
    Hemulen
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam,

Mam następujący problem z piecykiem Viessman Vitopend 100. Otóż:
    - grzanie wody w kranach działa bez zarzuty
    - nie włącza się grzanie wody do kaloryferów (nawet jeśli ustalę termostat na 28 stopni, a w domu jest 20 stopni).
    Jeśli chodzi o termostat, to wygląda na to, że działa on dobrze - jeśli manipuluję temperaturą i przekraczam temperaturę rzeczywistą, to zapala się taki "płomyczek", który sygnalizuje wysłanie sygnału do piecyka. Na ekranie piecyka nie pojawia się żaden komunikat błędów. Piecyk wyłączałem już i włączałem - w niczym to nie pomogło.
    Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16270477
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1401
    Nie podałeś jaki masz typ sterownika .. Jeżeli zwykły przewodowy , to zewrzyj bezpośrednio przewody wychodzące do piecyka . Jeżeli " odpali " grzanie CO , to masz sterownik do wymiany .
  • REKLAMA
  • #3 16270484
    Hemulen
    Poziom 8  
    Dziękuję bardzo. Szczerze mówiąc nie wiem, jaki to sterownik (jak to sprawdzić?). Jeżeli do wymiany, to jakiego rzędu jest to kwota?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16270538
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Zrób zdjęcie tego termostatu pokojowego, najszybciej wykluczyłbyś usterkę zwierając zacisk przyłączeniowy na płycie kotła, jednak jeżeli nie masz uprawnień i wiedzy - zleć to serwisowi.
  • #5 16270822
    Hemulen
    Poziom 8  
    Nadsyłam zdjęcie mojego termostatu. Viessman Vitopend 100 - Grzanie wody działa, nie grzeje kaloryferów Viessman Vitopend 100 - Grzanie wody działa, nie grzeje kaloryferów
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16270978
    brofran
    Poziom 41  
    Należy wyjąć termostat z puszki , lub zdjąć ze ściany . Powinny być z tyłu 2 druciki które dla próby powinieneś zewrzeć . Jeżeli kompletnie nie znasz się na elektryce poproś kolegę który się zna , to on Ci sprawdzi czy ten termostat jest sprawny . Gdyby z termostatu wychodziły 4 druciki , to nic nie kombinuj tylko od razu poproś kolegę , lub sprowadź serwisanta .
  • #7 16270984
    Hemulen
    Poziom 8  
    Dziękuję. U mnie jest tak, że jak zdejmę front termostatu (już to robiłem), to z niego wystają prostopadle dwa sztywne druciki, które wpasowuję się (po tym, jak ten front z powrotem założę) w dwie małe dziurki w tym, co zostaje na ścianie. Jak sprawdzić, czy taki termostat działa? (Na elektronice się nie znam, ale jako coś można zrobić bezpiecznie, to to zrobię)
  • #8 16271014
    brofran
    Poziom 41  
    Hemulen napisał:
    wpasowuję się (po tym, jak ten front z powrotem założę) w dwie małe dziurki
    Zewrzyj cienkim drucikiem te 2 dziurki ( gniazdko ) i napisz czy z piecem wtedy coś się dzieje .
  • #9 16273417
    Hemulen
    Poziom 8  
    1. Nie dałem rady zewrzeć drucikiem dziurek (nie miałem w domu druciku ;-)), ale rozmontowałem całość i znalazłem dwa kable wystające ze ściany. Kiedy je zwarłem, włączyło się grzanie kaloryferów. Czy dobrze rozumiem, że do wymiany jest termostat? Jeśli tak, to prosiłbym o sugestie, co prostego i taniego można kupić.

2. Jeszcze zanim zwróciłem uwagę na termostat, próbowałem zrobić coś z piecykiem (na zewnątrz, niczego nie otwierałem) manipulując oboma pokrętłami i włącznikiem (próbowałem zrestartować). W pewnym momencie pojawił mi się napis "F 03". Znalazłem potem w necie, że to współczynnik korekty i że domyślnie jest to 1 (czy mam rację?). Czy możliwe jest, że go omyłkowo zmieniłem i, jeśli tak, to co powinienem zrobić?
  • Pomocny post
    #10 16273658
    brofran
    Poziom 41  
    Hemulen napisał:
    Czy dobrze rozumiem, że do wymiany jest termostat?
    Tak , jest uszkodzony. Ja używam AURATON 3013. Jest tani , dobrze mi się sprawuje , ale ma tylko 2 programy : dzień i noc .
  • #11 16274076
    Hemulen
    Poziom 8  
    Dziękuję bardzo. I jeszcze dwa pytania dotyczące bezpieczeństwa:

1. Czy napięcie na tych przewodach wychodzących ze ściany do termostatu jest wysokie? (tj. czy mam uważać, jak się tym bawię)
    2. Czy powinienem przejmować się tym współczynnikiem korekty - pisałem już, że w pewnym momencie miałem na wyświetlaczu piecyka "SERV" i "F 03". Świadomie tego nie zmieniałem, ale może zmieniło się samo, jak kręciłem korbami. Czy to jest ważne (chodzi mi o bezpieczeństwo)?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecykiem Viessman Vitopend 100, który grzeje wodę użytkową, ale nie włącza grzania kaloryferów, mimo ustawienia termostatu na 28 stopni. Po analizie, użytkownik odkrył, że zwarcie przewodów wychodzących ze ściany do termostatu uruchomiło grzanie kaloryferów, co sugeruje uszkodzenie termostatu. Użytkownik pyta o koszt wymiany termostatu oraz o bezpieczeństwo związane z napięciem na przewodach. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie termostatu oraz podano model AURATON 3013 jako tani i funkcjonalny zamiennik.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA