logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EOB64201X - Nie Działa - Kod Błędu H010

HDTeam 12 Lut 2017 08:28 1668 4
REKLAMA
  • #1 16271983
    HDTeam
    Poziom 10  
    Witam!

Piekarnik elektryczny Electrolux EOB64201X. Wczoraj wieczorem piekłem 'fryteczki', aż tu nagle wywaliło bezpieczniki i okazało się, że piekarnik. Odłączyłem od zasilania i zostawiłem do wystudzenia do rana, dzisiaj wyciągnąłem piekarnik, podłączyłem do innego gniazdka. Piekarnik odpalił, pojawił się kod H010 i potem standardowy nastaw czasu, a po zatwierdzeniu godziny ponownie wywalił bezpiecznik.

Spróbowałem raz jeszcze, tym razem godz. przeszła, ale potem wyświetlacz zaczął pulsować i resetować podświetlając wszystkie opcje po czym zdechł, ale bezpiecznik już nie wywaliło. Ogólnie nie działa :) Gdzie szukać ew. przyczyn i czy w ogóle pyli się reanimować, czy jechać po nowy?

Pozdrawiam, HDTeam!
  • REKLAMA
  • #2 16272507
    Lodxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 245
    Witam.
    Z twojego opisu można wywnioskować, że uszkodzona jest któraś z grzałek. Jaki bezpiecznik zadziałał, różnicowoprądowy? Tym włączeniem mogłeś coś ubić na module, sprawdź na początek wszystkie grzałki pod kątem przebicia do obudowy. Aby się do nich dostać musisz wydobyć piekarnik z zabudowy i zdjąć tylną pokrywę. Daj znać o wynikach.
    Pzdr
  • REKLAMA
  • #3 16272743
    mamkonto
    Poziom 16  
    Ocena: 108
    Witam
    HDTeam w jakiej pozycji przełącznik był przełącznik funkcji piekarnika przy twoich próbach uruchomienia?
  • REKLAMA
  • #4 16273074
    HDTeam
    Poziom 10  
    Witam!

Zjarało się gniazdko i wtyczka zasilająca piekarnik - może nie całkiem, ale to było przyczyną zwarcia w instalacji, wymieniłem wszystko na nowe i śmiga, 'że hej'.. Czy doszukiwać się przyczyn 'nadpalenia' gniazdka, czy uznać to za zmęczenie materiału, słabą jakość samego gniazdka, lekko warunki kuchenne itd.?

Pozdrawiam, HDTeam!
  • #5 16273081
    Lodxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 245
    Zapewne przyczyną mogła być niedokrecona śrubka, zacisk styk był luźny i się nagrzewał. Ja bym w ogóle pominął gniazdko i zamontował tylko puszkę łączeniową. Wtedy całość by się mniej grzała bo w tylko jednym miejscu było by łączenie przewodów. Pozdrawiam
REKLAMA