Dzień dobry,
mam podobny problem z tym samym piekarnikiem EOB64201X.
Objawy:
1. Bezpośrednio po włączeniu piekarnika wszystko chyba działa jak należy (wentylator górny obudowy jeszcze nie włącza się, jeszcze nie potrzebuje. Ustawienie góra+dół 200 stopni).
2. W miarę rozgrzewania się piekarnika, po kilkunastu minutach, piekarnik wyłącza się. Nie działa nawet światło (wentylator obudowy nie włączył się do tego momentu), działa zegar.
3. Mija parę minut i włącza się sam wentylator obudowy... inne funkcje poza zegarem dalej są niedostępne.
4. 2-3 minuty później piekarnik działa normalnie... i 20 minut na temperaturze 250 stopni nie powoduje wyłączenia piekarnika.
Co próbowałem zweryfikować:
1. po otworzeniu obudowy - podłączenie wentylatora obudowy "na krótko" uruchamia wentylator - zakładam że jest sprawny.
2. podmuchanie gorącym powietrzem suszarki na "ZN LIMITOR" (czyli czujnik temperatury w obudowie) powoduje włączenie wentylatora obudowy.
Ogranicznika temperatury nie znalazłem (nie szukałem, gdy miałem rozłożony piekarnik) i nie wiem jak mógłbym go zweryfikować ?
Pytanie więc - czy do wymiany jest czujnik temperatury w obudowie "ZN LIMITOR" (bo za późno włącza wentylator), czy też do wymiany jest ogranicznik temperatury (bo zbyt wcześniej odcina zasilanie)? Jak to ewentualnie sprawdzić?
A może wentylator obudowy powinien włączać się od samego początku?
Z góry dziękuje za podpowiedzi!
EDYCJA 2019-01-27
Informacja dla innych zainteresowanych w przyszłości:
Pomimo braku odpowiedzi zdecydowałem się na wymianę czujnika temperatury "ZN LIMITOR" i to był poprawny wybór. Po wymianie, która jest bardzo prosta, piekarnik działa tak jak powinien.