logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piekarnik Electrolux EOB64201X - wyłącza się po nagrzaniu do 200°C, błąd F11

WRJA 10 Maj 2017 17:11 7551 9
REKLAMA
  • #1 16467970
    WRJA
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam problem z piekarnikiem electroluxa. Na poczatku po nagrzaniu piekarnik wylaczal sie wiec wymienilismy termostat. Po wymianie piekarnik grzeje sie do ok 200° i po pewnym czasie gasnie, lacznie ze swiatelkiem. Dopiero po ostygnieciu mozna spowrotem wlaczyc piekarnik. Jaki moze byc problem? Da sie to naprawic?
    PS. raz pojawil sie blad F11 cokolwiek to znaczy.
    Dziekuje za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 16567129
    krystian.pytko
    Poziom 1  
    Czy działa wentylator chłodzenia komory zewnetrznej?
  • REKLAMA
  • #3 16574436
    WRJA
    Poziom 8  
    Wszystko dziala, wentylator rowniez poki piekarnik nie wylaczy sie po nagrzaniu.
  • #4 16575470
    january wietrzyk
    Poziom 19  
    Ocena: 139
    Do sprawdzenia ogranicznik temperatury mocowany do obudowy piekarnika
  • #5 17711922
    Sslaus
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    mam podobny problem z tym samym piekarnikiem EOB64201X.

Objawy:
    1. Bezpośrednio po włączeniu piekarnika wszystko chyba działa jak należy (wentylator górny obudowy jeszcze nie włącza się, jeszcze nie potrzebuje. Ustawienie góra+dół 200 stopni).
    2. W miarę rozgrzewania się piekarnika, po kilkunastu minutach, piekarnik wyłącza się. Nie działa nawet światło (wentylator obudowy nie włączył się do tego momentu), działa zegar.
    3. Mija parę minut i włącza się sam wentylator obudowy... inne funkcje poza zegarem dalej są niedostępne.
    4. 2-3 minuty później piekarnik działa normalnie... i 20 minut na temperaturze 250 stopni nie powoduje wyłączenia piekarnika.

Co próbowałem zweryfikować:
    1. po otworzeniu obudowy - podłączenie wentylatora obudowy "na krótko" uruchamia wentylator - zakładam że jest sprawny.
    2. podmuchanie gorącym powietrzem suszarki na "ZN LIMITOR" (czyli czujnik temperatury w obudowie) powoduje włączenie wentylatora obudowy.

Ogranicznika temperatury nie znalazłem (nie szukałem, gdy miałem rozłożony piekarnik) i nie wiem jak mógłbym go zweryfikować ?

Pytanie więc - czy do wymiany jest czujnik temperatury w obudowie "ZN LIMITOR" (bo za późno włącza wentylator), czy też do wymiany jest ogranicznik temperatury (bo zbyt wcześniej odcina zasilanie)? Jak to ewentualnie sprawdzić?
    A może wentylator obudowy powinien włączać się od samego początku?

Z góry dziękuje za podpowiedzi!

EDYCJA 2019-01-27
    Informacja dla innych zainteresowanych w przyszłości:
    Pomimo braku odpowiedzi zdecydowałem się na wymianę czujnika temperatury "ZN LIMITOR" i to był poprawny wybór. Po wymianie, która jest bardzo prosta, piekarnik działa tak jak powinien.
  • REKLAMA
  • #6 18404848
    mgdgdr
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam. Mój piekarnik ma bardzo podobne objawy. Czy ktoś może napisać w którym miejscu znajduje się ten zn limitor? Z tyłu piekarnika? wewnątrz piekarnika?
  • REKLAMA
  • #7 18405185
    Sslaus
    Poziom 2  
    W moim przypadku zn limitor znajdował się pod obudową zaraz obok pleców panelu piekarnika. Załączam zdjęcia

• #8 18405276
    mgdgdr
    Poziom 9  
    Rozumiem, ze jest to od góry?
  • #9 18405279
    Sslaus
    Poziom 2  
    Tak. To jest widok od góry.
  • #10 18405285
    mgdgdr
    Poziom 9  
    Dzięki wielkie za pomoc. Myśle, ze sam sobie poradzę z wymiana.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piekarnikiem Electrolux EOB64201X, który wyłącza się po nagrzaniu do 200°C, a także pojawia się błąd F11. Po wymianie termostatu piekarnik nadal się wyłącza, a światło gaśnie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie wentylatora chłodzenia oraz ogranicznika temperatury (zn limitor), który może być umiejscowiony w obudowie piekarnika. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z lokalizacją czujnika temperatury oraz jego działaniem, co może pomóc w diagnozowaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA