logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Expres siemens TK 52001/01 - Ułożenie przekładni po wymianie zaworu spustowego

magiaoka 14 Lut 2017 16:14 11430 11
REKLAMA
  • #1 16278475
    magiaoka
    Poziom 9  
    Ocena: 21
    Jak w temacie, piszę o pomoc, bowiem w tym temacie nie mam doświadczenia, a może ktoś z forumowiczów miał takie problemy. Problem tkwi w tym, że po wymianie zaworu spustowego przekładni i złożeniu okazało się, że nie da się włożyć zaparzacza. Sprzęgło w obudowie się przestawiło i klapa. Czy da się to jakoś wyregulować? Zrobiłem foto, jak to teraz wygląda, a jak powinno być ułożone. Jeśli ktoś miał jakieś doświadczenie w tego typu usterce, to prosił bym o naprowadzenie w działaniu i reanimacji expresu.
    Expres siemens TK 52001/01 - Ułożenie przekładni po wymianie zaworu spustowego Expres siemens TK 52001/01 - Ułożenie przekładni po wymianie zaworu spustowego
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16279127
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3337
    Sprzęgło na pierwszym zdjęciu jest prawidłowo ustawione.
    Pozycja wyjściowa zaparzacza z drugiej strony napędu powinna być ustawiona o tak :

Ustaw w tej pozycji, nałóż sprzęgło jak na zdjęciu pierwszym i powinno działać ;)
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • REKLAMA
  • #3 16279520
    magiaoka
    Poziom 9  
    No i super poskładane. Porozbierałem złożyłem i na razie hula. Przy okazji przesmarowany cały mechanizm. Przy okazji do kolegi który pomógł nie mieli byście takiej gumy na sprzęgło jak na foto trochę się już zniszczyła i chętnie bym ją wymienił. Pytałem już w różnych miejscach ale nie mają. Serdeczne dzięki za pomoc. Expres siemens TK 52001/01 - Ułożenie przekładni po wymianie zaworu spustowego
  • REKLAMA
  • #4 16288562
    magiaoka
    Poziom 9  
    Muszę jednak drążyć wątek. Parę kaw zrobionych i kicha dalej. Co prawda woda już nie cieknie po wymianie zaworu spustowego lecz coś jeszcze szwankuje. w czym problem otóż po włączeniu ekspresu jest normalne przygotowanie urządzenia do pracy lecz woda nie wylewa się z dysz do kawy gdy poruszę przełącznikiem od dyszy spieniania woda zaczyna cieknąć. Następnie miele kawę i to samo kawa nie leci dopiero jak ruszę przełącznikiem od dyszy spieniania zaczyna cieknąć kawa z dysz i lekko woda ze spieniacza, wrócę przełącznik na O i to samo przestaje lecieć kawa tak jak by coś dusiło expres. Miał ktoś takie problemy ? Czy może to być awaria jeszcze jakiegoś zaworu. Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie dotyczące poprawnego działania expresu ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16289562
    BRum
    Poziom 21  
    Ocena: 388
    Brak drożności układu kawy,sprawdzić poczynając od zaworu zwrotnego,drożność przewodów ciśnieniowych,,zaparzacz i wylewka.
  • #6 16397325
    boleq1981
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Witam.
    A czy ma ktoś z was rysunek złozeniowy tego ekspresu? Potrzebuję ponieważ rozsypał mi się w rękach zawór i nie wiem jak go poskładać.
  • #7 16398246
    BRum
    Poziom 21  
    Ocena: 388
    Zawór nowego typu,nie da się źle poskładać w czym masz problem z
    włożeniem do obudowy przekładni?
  • #8 16398995
    nioop

Specjalista AGD
    boleq1981 napisał:
    Witam.
    A czy ma ktoś z was rysunek złozeniowy tego ekspresu? Potrzebuję ponieważ rozsypał mi się w rękach zawór i nie wiem jak go poskładać.

Przecież tu na zdjęciu jest złożony... :|
    Nie ma czegoś takiego jak schemat zaworu spustowego.. To jest jedna część i nie posiada tzw. serwisówki..

Nie ma też opcji nie poprawnego złożenia, chyba, że ktoś jest bardzo "zdolny"
    Konto firmowe:
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • #9 16399137
    magiaoka
    Poziom 9  
    boleq1981 napisał:
    Witam.

Tak jak kolega napisał to jest całość .
    Cały sposób ułożenia zaworu i sprężyny masz na pierwszych zdjęciach tego tematu.
  • #10 17264728
    krysi
    Poziom 2  
    witam prosze o pomoc rozbieralem expres do kawy siemens tk 52001 i wypadła kulka stalowa gdzie ona powinna być bardzo malutka tel 664768422
  • #11 17266227
    nioop

Specjalista AGD
    krysi napisał:
    witam prosze o pomoc rozbieralem expres do kawy siemens tk 52001 i wypadła kulka stalowa gdzie ona powinna być bardzo malutka tel 664768422

Silnik napędu bloku zaparzania w dwóch stron wirnika osadzony jest na dwóch małych kulkach. Może to te ?;)
    Konto firmowe:
  • #12 17606085
    jpuzik
    Poziom 1  
    BRum napisał:
    Brak drożności układu kawy,sprawdzić poczynając od zaworu zwrotnego,drożność przewodów ciśnieniowych,,zaparzacz i wylewka.

wydaje się, że mam ten sam problem. Moglibyście opisać trochę bardziej łopatologicznie jak to sprawdzić? Mam wszystkie wężyki wymontowywać i przetykać?

U mnie wygląda to tak, że
    - raz wszystko idzie do szuflady,
    - raz pocieknie trochę do kubka, reszta do szuflady
    - a czasem zrobi kawę normalnie.
    W sytuacji gdy wszystko idzie do szuflady - normalnie mieli kawę, przerzuca wszystko w zaparzaczu coś pobrzęczy a na koniec tak jakby zaworem bezpieczeństwa wypuścił wszystko i wraca do stanu czuwania. To samo w trybie czyszczenia.
    Ekspres jest wyczyszczony, odkamieniony. Zaparzacz jest nowy.

W innym wątku przeczytałem, że to też może być problem z zaworem spustowym (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3114270.html#15142155)

tu też (ale u mnie wyrzucana do pojemnika kawa nie jest sucha - wygląda normalnie jak po parzeniu):
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3297577.html

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z ekspresem Siemens TK 52001/01 po wymianie zaworu spustowego, który uniemożliwia prawidłowe włożenie zaparzacza z powodu przestawionego sprzęgła. Po udzieleniu wskazówek dotyczących ustawienia sprzęgła, użytkownik zdołał złożyć ekspres, jednak pojawiły się nowe problemy z drożnością układu kawy, co skutkowało nieprawidłowym wydobywaniem się wody i kawy. Użytkownicy forum sugerowali sprawdzenie zaworu zwrotnego oraz drożności przewodów ciśnieniowych. Dodatkowo, pojawiły się pytania o schematy złożeniowe oraz problemy z kulkami w mechanizmie zaparzania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA