logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak koloru na S-Video z Nvidia 5200 do TV Sonyo przez eurozłącze

rimk 21 Lip 2005 12:17 3790 9
REKLAMA
  • #1 1670033
    rimk
    Poziom 11  
    Ostatnio kupiłem kabel, który prowadzi sygnał od S-Video (4 piny) do eurołącza na TV. Mój problem polega na tym, że obraz przesyłany z karty graficznej na telewizor nie jest kolorowy (wszystko inne jest ok). Próbowałem zwieniać palety kolorów na mniejsze, zmieniać system telewizyjny (np. na PAL), ale nic nie przynosi rezultatu. Co może być tego przyczyną? Sygnał z karty (Nvidia 5200), kabel czy telewizor (Sonyo - nieco podstarzały)?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1671512
    WaHooDra
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Wszystko co wymieniłeś może byc przyczyną. Jedyne co jest pewne to format - musisz ustawić na PAL-B. Kolejno co bym sprawdził w ustawieniach grafiki to rodzaj gniazda w Twoim TV (w najnowszych sterownikach Nvidii zmienia sie to tam gdzie format sygnału), wybierz z listy Composite Video albo SCART'a (musisz sprawdzic samemu co lepsze, ja mam na grafice tylko S-VIDEO ale ustawione mam Composite, to drugie daje lepszą jakość obrazu). Jeżeli to nie zmieni niczego to zostaje podpiecie pod inny TV ew ten sam TV ale innym kablem. Jeżeli nie masz takiej możliwości to puść sygnał np. przez magnetowid, jeżeli zadziała znaczy że TV, jeżeli nie - walniety kabel. Ja osobiscie spotkałem sie z gotowym kablem S-Video <-> SCART zakupionym w jakims hipermarkecie, który był uszkodzony w taki własnie sposób, ale zanim zaczniesz sprawdzać kabel to przegladnij ustawienia karty.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1671557
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    A ja tam myślę że ten Sanyo może nie mieć wejścia S-video i tyle, choć byś kombinował i kombinował to i tak nie uzyskasz koloru a jeśli nawet to będzie gorszy od "po czinczu" (composit).
  • #4 1671703
    WaHooDra
    Poziom 12  
    s-video moze i nie ale autor wspominał o kablu svideo scart, a scarta ma chyba kazde sanyo, ja mam robiony kabel svideo scart podpiety do tunera cyfry wiec jeżeli cyfra daje kolor to sanyo tez musi, pod warunkiem że komp jest dobrze skonfigurowany i kabel nie jest uszkodzony (jak robilem swoj kabel to wyczytałem że sygnal w svideo jest rozbity (nazw nie podam dokladnych) na treść wizyjna i kolor, jeżeli kabel od koloru bedzie oberwany .... )

a co do jakości to fakt, w momencie gdy przy takim kablu (sprawnym kablu) w kompie wyjscie ustawimy na S-VIDEO to obraz bedzie kiepskiej jakości, ale ustawienie wyjscia composit daje idealny obraz (jeszcze nie widzialem geforce'a, który miałby syfiaty tvout w przeciwienstwie do radków)
  • #5 1671720
    zodiak318
    Poziom 34  
    WaHooDra napisał:
    s-video moze i nie ale autor wspominał o kablu svideo scart, a scarta ma chyba kazde sanyo, ja mam robiony kabel svideo scart podpiety do tunera cyfry wiec jeżeli cyfra daje kolor to sanyo tez musi, pod warunkiem że komp jest dobrze skonfigurowany i kabel nie jest uszkodzony (jak robilem swoj kabel to wyczytałem że sygnal w svideo jest rozbity (nazw nie podam dokladnych) na treść wizyjna i kolor, jeżeli kabel od koloru bedzie oberwany .... )

Ale że "ma scarta" to nie oznacza, że ma w nim s-video i dalsze Twoje rozważania w takim przypadku nie mają sensu.
  • REKLAMA
  • #6 1671762
    WaHooDra
    Poziom 12  
    ktoś tu czegoś nie rozumie...
    kabel stanowi przejsciówke pomiędzy s-video na grafice a scartem na TV...

nie rozumiem w czym problem :blink:
  • REKLAMA
  • #7 1671798
    zodiak318
    Poziom 34  
    WaHooDra napisał:

To fakt.
  • #8 1671861
    WaHooDra
    Poziom 12  
    zodiak318 napisał:
    WaHooDra napisał:

To fakt.

Co Twoje posty wnoszą do tego tematu?
  • #9 1671897
    zodiak318
    Poziom 34  
    Nie chcę wchodzić w spór ale przeczytaj ze zrozumieniem to co napisałem na temat telewizora (a ściślej jego scart'a).
    Czy tak trudno zrozumieć, że TV może nie mieć S-video w eurozłączu ?

P.S Nie mnie osądzać czy moje posty wnoszą tutaj więcej do tematu - najlepiej jak zrobi to sam zainteresowany.
  • #10 1672052
    ertevu
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    No właśnie kolega rimk kupił kabel który prowadzi s-video do scarta???. Ciekawe kto taki kabel zrobił ?.. Jeżeli ja się nie mylę to istotą s-video jest rozdzielenie sygału composite czyli zespolonego sygnału wizji jaki typowo występuje pod oznaczeniem Video ( np. na chincz) na dwa składniki Y czyli luminancja ( jasnośc -kontrast) i C czyli sygnał chrominancji( czyli kolor). Prawdopodobnie konstruktor tego kabla podał na styki gdzie w scarcie jest sygnał wizji właśnie tylko sam sygnał Y.Stąd informacja o kolorze została utracona i próżno wymagac koloru od odbiornika TV.A swoją drogą to Sanyo nie jest takie stare ,bo kiedyś odbiorniki te miały tylko wejścia chincz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku koloru na obrazie przesyłanym z wyjścia S-Video karty graficznej Nvidia 5200 do telewizora Sonyo poprzez kabel konwertujący sygnał S-Video (4 piny) na eurozłącze (SCART). Przyczyną może być nieprawidłowa konfiguracja formatu sygnału (zalecane ustawienie PAL-B) lub błędne ustawienia wyjścia TV w sterownikach karty (wybór między Composite Video a SCART). Istotne jest, że nie każde eurozłącze w telewizorze obsługuje sygnał S-Video, co może skutkować brakiem koloru, gdyż sygnał chrominancji (koloru) może nie być prawidłowo przesyłany. Kabel S-Video do SCART może być wadliwy, zwłaszcza jeśli nie rozdziela sygnału luminancji (Y) i chrominancji (C), co powoduje przesyłanie tylko sygnału luminancji i utratę koloru. Testowanie sygnału przez inne urządzenia (np. magnetowid) lub użycie innego kabla może pomóc w diagnozie. Warto również zauważyć, że jakość obrazu z wyjścia TV-Out w kartach Nvidia może być gorsza niż w kartach konkurencyjnych (np. ATI Radeon).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA