logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nvidia 6600 - czarno-biały obraz na TV przez S-Video 4-pinowy

Ciezki5 16 Lip 2006 14:06 2960 12
REKLAMA
  • #1 2824625
    Ciezki5
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam !

Mialem wczesniej radeona 9550, podlaczam go do tv przez s-video --- euro i wszystko gralo.

Kupilem nv 6600, po ustawieniach pal/b itd, obraz na TV jest ok, ale jest czarno bialy .....

Ma ktos jakies propozycje ??
    S-video 4-ro pinowy ....

PZD
  • REKLAMA
  • #3 2824958
    Ciezki5
    Poziom 11  
    Sa najnowsze, probowalem juz na 3 wersjach sterow i 2 kompach z nv 6600 i 7200 i to samo czarno-bialo ;/
  • #4 2824962
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Czy napewno wszystko ok z kablem?

Pozdro
  • REKLAMA
  • #5 2825073
    Ciezki5
    Poziom 11  
    Sprawdzalem na drugim tak samo a na trzecim kablu wogole nie idzie ;]

Dodano po 14 [minuty]:

Przy restarcie kompa wszystko jest na czarno-biale, bios, logo windy itd ....
  • #6 2825153
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6567
    Na pewno masz w wjściu Euro wejście s-video? Jeśli możesz użyj kabla s-video <-> s-video, lub jeśli masz w swoich sterownikach taką możliwość, wymuś pracę wyjścia TV w trybie Composite.
  • #7 2825158
    Ciezki5
    Poziom 11  
    Na pewno 2 kable mam s-video ---- EURO i na obydwu to samo ;/
  • REKLAMA
  • #8 2825233
    szymon188
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    We wlasciwosciach Nvidia geforce 6600, ustawienia ekranu nView, jako aktualny wyswietlacz wybierz telewizor,kliknij ustawienia urzadzenia, wybierz format tv, ustawienia zaawansowane, format sygnalu: [tylko PAL] format sygnalu wideo: wyjscie composite video.

Mialem dokladnie ten sam problem z dokladnie ta sama karta i u mnie dziala.
  • #9 2827478
    Ciezki5
    Poziom 11  
    Kiszka czarno-bialo dalej ;/
  • #10 2827872
    mono_
    Poziom 11  
    Witam. Mam radeona 9200 i podłączam go do tv takim samym kablem s-video--euro. W telewizorze mam dwa kanały euro ,jeden svhs i jeden av. Pierwszy raz włączyłem tv na kanał euro i miałem obraz czarno-biały, zacząłem sprawdzać kabel, ustawienia itp. i nic. Dopiero jak przełączyłem tv na kanał svhs to sie pojawił kolor.
  • REKLAMA
  • #11 2827958
    jarn
    Poziom 14  
    A czy do tego GeForca nie było dodatkowej przelotki(rozdzielacza), bo ja mam taką i z przelotki mi SVHS działa a jak bezpośrednio wpinam kabel do karty to mam tylko czarnobiały.
    PS to niejest zwykła przelotka z SVHS na Compostie, ale z gniazda karty na SVHS, Pb i Py.
  • #12 2828014
    djdrinker
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    jarn napisał:
    A czy do tego GeForca nie było dodatkowej przelotki(rozdzielacza), bo ja mam taką i z przelotki mi SVHS działa a jak bezpośrednio wpinam kabel do karty to mam tylko czarnobiały.
    PS to niejest zwykła przelotka z SVHS na Compostie, ale z gniazda karty na SVHS, Pb i Py.

Witam

Dokładnie tak jest jak kolega mówi. Zwiazane jest to prawdowpodobnie z tym, że nie wszystkie TV z tym sobie radzą. Co bardziej dziwne są to nawet TV, które maja gniazda S-VHS. Musisz poszukać rozpisu wyprowadzeń gniazda EURO w Twoim TV (czy obsługuje wszystkie piny) i kombinowac z przejściówką. Ja mam FX5700 i TV LG i jakoś mi się udało.

Tutaj masz ciekawy schemacik https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic321196.html

Pozdrawiam
  • #13 6706346
    msichal
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    Wybaczcie ze odgrzewam stary temat ale to chyba lepsze rozwiązanie niz zakładanie nowego o takiej samej tematyce.

Mam podobny problem co autor-brak koloru na wyjściu - tylko że composite. Co najdziwniejsze obraz jest w kolerze w BIOS-ie i przy bootscreenie, dopiero po tym przed "zapraszamy" trochę pomiga i pulpit mam już cz-b ;/
    Nie wiem co jest nie tak...

EDIT

OK, grzebałem, grzebałem i nie znalazłem opcji miany standardu w panelu. Pomyślałem że może internejs klasyczny coś pomoże i rzeczywiście, tam znalazłem rozwiązanie... PAL-D i wszystko działa. Posta zostawię jakby ktoś szukał rozwiązania.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku koloru na wyjściu S-Video 4-pinowym z karty graficznej Nvidia GeForce 6600 podłączonej do telewizora. Obraz jest czarno-biały mimo prawidłowego podłączenia i ustawień PAL. Użytkownik próbował różnych sterowników, kabli i komputerów, ale problem pozostał. Wskazano, że niektóre telewizory mogą nie obsługiwać poprawnie sygnału S-Video z tej karty, co może wymagać użycia odpowiedniej przejściówki lub wymuszenia wyjścia composite video w ustawieniach sterownika nView. Przykładowa konfiguracja, która zadziałała u innych, to w panelu Nvidia wybranie telewizora jako aktywnego wyświetlacza, ustawienie formatu sygnału na PAL i wyjścia composite video. Dodatkowo zwrócono uwagę na różnice w obsłudze gniazd EURO/S-VHS w telewizorach oraz konieczność sprawdzenia kompatybilności pinów i ewentualnego użycia rozdzielacza sygnału. Podobne problemy zgłaszano także dla innych kart, np. Radeon 9200, gdzie zmiana kanału telewizora na SVHS pozwoliła uzyskać kolorowy obraz. W jednym z późniejszych wpisów rozwiązaniem było znalezienie opcji zmiany standardu sygnału na PAL-D w klasycznym panelu sterowania, co przywróciło kolor na composite video.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA