logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak kolorowego obrazu na TV przy podłączeniu S-Video do Euro, GeForce 4 MX 440

ceicam 21 Lis 2005 13:11 3354 14
REKLAMA
  • #1 2011408
    ceicam
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Podłączam komputer do TV poprzez kabel S-Video - wyjście z komputera, Euro - wejście w TV. Niestety mimo kombinowania z kondensatorem 15µF nadal nie mam kolorowego obrazu na TV. Karta graficzna nVidia GeForce 4 MX 440 AGPx8. Konfiguracja jej na 99% OK. Czy ktoś z Was miał lub ma podobny problem??? Nadmieniam iż TV jest dość wiekowy, ale to nie zmienia chyba nic...
  • REKLAMA
  • #2 2011469
    sonSee
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    na grafice w gniezdzie S-Video ile jest bolcow PIN ?
    4+zaspeleczka plasitkowa czy 6+zaslepka ? i jak to wyglada na kablu ilo PINowy S-Video
  • REKLAMA
  • #3 2012123
    ceicam
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Na karcie jest 4 pinowe gniazdo + wtyczka S-Video 4-pinowa.
  • REKLAMA
  • #4 2012167
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    Cytat:
    Niestety mimo kombinowania z kondensatorem 15µF

może coś wiecej na ten temat...
  • #5 2012296
    Hakier
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Ja mam podobny problem tyle ze wogole nie moge zlapac ani obrazu ani dzwieku karte mam GeForce 6600 Wyjscie S-Video 4 chinche (Audio IN/OUT, Video IN/OUT) Podpinam to w przejsciowke na Euro złącze i do TV ale nie lapie ani na AV ani na zwyklym kanale jak wyszukuje programu (W opcjach karty graficznej dałem klonowanie )
  • #8 2364629
    Scotty_
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Do ele mid drugi przedstawiony przez Ciebie układ, ten gdzie s-video jest podłączone na piny 13,15,17,19 nie ma prawa działać, chyba że w TV gdzie nie są trzymane standardy.
    Do ceikam funkcja szukaj pozwala odkryć wiele rozwiązanych tego typu wątków ;)

Brak kolorowego obrazu na TV przy podłączeniu S-Video do Euro, GeForce 4 MX 440 Brak kolorowego obrazu na TV przy podłączeniu S-Video do Euro, GeForce 4 MX 440

Poprawne połączenia powinny wyglądać nastepująco, wystarczy porównać nazwy występujących sygnałów:
    S-video -> Euro scart
    1 -> 18 lub 17
    2 -> 13
    3 -> 20
    4 -> 15
  • #9 2385619
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Scotty_ napisał:
    Do ceikam funkcja szukaj pozwala odkryć wiele rozwiązanych tego typu wątków ;)

Dla ścisłości - nie ja rozpoczynałem ten wątek, ale fajnie, że to wkleiłeś.

Aha, jeszcze coś, ale tym razem tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic467010.html - w moim przekonaniu nowy i bardzo konkretny temat.
  • REKLAMA
  • #10 2828890
    technoon
    Poziom 11  
    witam!!!

podłączyłem tak jak na powyzszym schemacie i niestety nie działa ... czy to znaczy ze nie mam mozliwości podłączenia s-video do mojego scarta?? jak miałem oryginalną przejsciówke to był obraz aale czarno biały i wyczytałem ze trzeba syg chrominancji podac tylko i bedzie kolor ale niestety nie wyszło . jakies kolorowe pasy lataja po ekranie a obraz nie ma ..:/ wie ktos co na to zaradzić??
  • #11 2830321
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    jest jeszcze jedna sprawa... nie tylko przewód, ale i ustawienia.

Poszukaj w ustawieniach sterownika zmiany systemu dla TV.
    Ustaw PAL-D, bądź PAL-B. (PAL-D, jest standartem polskim,a PAL-B niemieckim)
  • #12 2871500
    technoon
    Poziom 11  
    witam|!!!

udało sie podłączyć wszystko śmoiga tzn jest obraz z kompa na tv. podłączyłem pod piny w scarcie 20, 17,15,13. nie pamietam dokładnie jak ale 20 to masa luminancji na bank. Pojawił sie nastepny problem ..:/ jak prbobuje odtwarzac film w obojetnie jakim odtwarzaczu to nie ma obrazu na tv .. tzn jest obraz z komputera ale w oknie w ktorym powinien byc film jest pusto..>:/ kiedys wiedzialem ze ktos mial podobny problem ale posta nie moglem znaleźć :/ prosze o szybka pomoc ...pozdrawiam

kuba
  • #13 2871669
    Krystian14
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Ustaw TV jako ekran podstawowy, ewentualnie w ustawieniach Nakładki, gdzie jest Wideo pełnoekranowe ustaw TV..
  • #14 2871847
    technoon
    Poziom 11  
    o dzieki za pomoc jak ustawie tv jakopodstawowy to działa... jeszcsze jedno puytanie jak poprawic jakośc obrazu ... bo np. teraz nie jestem w stanie odczytac napisw na stronie tej jak chce czytac na telewizorze:/ to poprostu juz tajk jest czy mozna to jakoś poprawic?? mam podłączone tak bezposrednio z s-video do scart bez zadnych kondziorow itp....
  • #15 2970892
    misio78
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Ja mam wyjście s-video 9-cio pinowe jestem ciekaw czy z takiego wyjścia jest sygnał sterowania na 8-mą nóżkę euro

Dodano po 6 [minuty]:

Mam 9-cio pinowe wyjście z grafiki.jestem ciekaw czy znajdę tam sygnał na 8-mą nóżkę euro

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku kolorowego obrazu na telewizorze przy podłączeniu komputera do TV za pomocą kabla S-Video (4-pinowe wyjście z karty graficznej) do wejścia Euro (SCART) w telewizorze. Karta graficzna to nVidia GeForce 4 MX 440 AGPx8. Dyskusja wskazuje, że problem może wynikać z nieprawidłowego połączenia sygnałów chrominancji i luminancji między S-Video a SCART, a także z ustawień systemu telewizyjnego (PAL-B, PAL-D). Zalecane jest stosowanie odpowiednich schematów połączeń pinów S-Video do SCART, gdzie chrominancja i luminancja muszą być poprawnie przypisane do pinów SCART (np. 1->18/17, 2->13, 3->20, 4->15). Kondensatory stosowane do separacji sygnału chrominancji mogą być potrzebne tylko w starszych telewizorach bez wejścia chrominancji. Wskazano również, że ustawienie telewizora jako głównego ekranu w systemie operacyjnym i sterownikach karty graficznej jest kluczowe dla poprawnego wyświetlania obrazu, zwłaszcza podczas odtwarzania filmów. Dodatkowo, jakość obrazu na telewizorze może wymagać optymalizacji, gdyż bezpośrednie połączenie S-Video do SCART bez dodatkowych elementów może powodować słabą czytelność szczegółów. W dyskusji pojawiły się także pytania o różne typy wyjść S-Video (4-pinowe, 6-pinowe, 9-pinowe) i ich kompatybilność z wejściem Euro w TV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA